Nordea:

Venter rentekutt

Nordea tror på lysere tider for nordmenns økonomi.

VARSLER LYSERE TIDER: Nordea tror nordmenn får mer å rutte med i år. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VARSLER LYSERE TIDER: Nordea tror nordmenn får mer å rutte med i år. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nordea Markets venter to rentekutt og mer å rutte med for folk flest i år. Det kommer fram av bankens ferske økonomiske analyse i makrorapporten Nordea Economic Outlook.

- Vi har fortsatt det verste foran oss, men det går mot lysere tider, forsikrer Nordea Markets.

De spår to rentekutt, solid lønnsøkning og lavere prisvekst. Likevel tror de på bare tre rentekutt til sammen for i år og 2025. Likevel er nok sentralbankens mål på 2 prosent prisvekst langt unna, mener de.

- Kjerneinflasjonen seg fra 5,8 prosent i 2022 til 5,5 prosent i 2023. I år vil nok reduksjonen bli kjappere. Lavere mat- og energipriser og baseeffekter vil bidra til en videre demping av inflasjonen».

Nordea Markets tror at inflasjonen neppe kommer under 3 prosent før i slutten av 2025.

Venter gode lønnsoppgjør

Analytikerne tror at lønnsveksten enter på rundt 5 prosent i år - i tråd med andre eksperter. Med en forventet prisvekst på 4 prosent gir det nordmenn økt kjøpekraft, tror Nordea Markets.

«I fjor var prisveksten høyere enn forventet under lønnsforhandlingen. De fleste mistet derfor den forventede reallønnsveksten i fjor også. Det kommer sannsynligvis til å påvirke årets lønnsforhandlinger».

- Vi har tro på at i år vil arbeidstakerne endelig få reell vekst i lønningene sine. Det er flere forhold som peker i den retning, blant annet forpostfektningene fra både arbeidstaker- og arbeidsgiversiden, sier sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets til NTB.

KRITISERT: - Ida Wolden Bache framstår mer og mer som en isdronning med lite omtanke for arbeidsfolk i Norge, var Rødt-leder Marie Sneve Martinussens klare beskjed etter torsdagens overraskende rentehopp. Her svarer sentralbanksjefen på anklagene. Video: Lars Martin Gimse / Børsen. Vis mer

Mer å rutte med

Hovedkonklusjonen i rapporten er at statsminister Jonas Gahr Støre får rett i sine forsikringer om at folk vil få det bedre i år – i både det store og det mindre bildet.

«Om ett år vil de alle fleste ha mer å rutte med enn de har i dag, rentekutt eller ikke. Bare det gir grunn til en viss optimisme inn i det nye året», skriver Olsen i prognoserapporten.

- I sum er vi ganske optimistiske på norsk økonomis vegne og når det kommer det hverdagsøkonomien til folk flest. Det blir en litt seig vinter og vår først, men snart er det verste bak oss, sier Olsen til NTB.

Nordea har også troa på at den norske krona vil gjøre det bedre i år, enn kriseåret i fjor. På grunn av den svake krona har mye av prisveksten blitt importert.