Venter samme ville vekst

Boligprisene vil fortsette å stige gjennom 2021 i samme rekordfart som vi har sett gjennom coronaåret 2020, venter bransjeforeningen Eiendom Norge.

REKORDRENTER: Rekordlave renter vil driive boligprisene videre også neste år, ifølge bransjeforeningen Eiendom Norge. Foto: Gorm Kallestad / NTB
REKORDRENTER: Rekordlave renter vil driive boligprisene videre også neste år, ifølge bransjeforeningen Eiendom Norge. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

Storbyene - og særlig Oslo - bidrar til å dra opp Eiendom Norges prognose for boligmarkedet neste år.

Bransjeforeningen anslår en oppgang på 7,5 prosent, bare hårfint under årsveksten på 7,8 prosent ved inngangen til desember i år.

I forrige uke anslo DNB Markets en boligprisvekst på 8 prosent neste år.

Coronapandemien og Norges Banks beslutning om å sette styringsrenta til rekordlave null prosent vippet alle prognosemakere av pinnen for 2020, fastslår Henning Lauridsen, administrerende direktør i Eiendom Norge.

- Ingen har truffet med sine prognoser for boligmarkedet i 2020, noe som skyldes at null-rentebeslutningen fra Norges Bank den 7. mai var umulig å forutsi. Dette samme gjelder tiltakene mot coronapandemien som først ga et kraftig fall i omsetning og priser i mars og april, og siden med nullrenten som ga en bred og sterk oppgang i boligprisene og aktiviteten i hele landet, oppsummerer Lauridsen i en pressemelding fra Eiendom Norge.

Rentedrevet

Denne spesielle unntakssituasjonen vil fortsette inn i 2021, ifølge prognosene fra bransjeforeningen.

- Renten har vært den sentrale driveren i boligmarkedet i 2020 og vil også være det i 2021. Øvrig drivere i boligmarkedet gjennom boligbygging, befolkningsvekst og utlånsregulering er nøytrale. Lave renter i kombinasjon og særlig lav boligbygging i Oslo gjør at vi forventer en sterk oppgang i boligprisene her neste år. Økt innenlandsk konsum og vridning av konsum bidrar trolig også til høyere boligpriser, sier Lauridsen.

En eventuell tidligere renteheving fra Norges Bank ligger er som et usikkerhetsmoment for anslagene, framholder han.

- Etter vårt syn bør Norges Bank vurdere å sette opp renten tidligere. En for sterk boligprisutvikling er ikke sunt for økonomien, sier Lauridsen.

Første renteøkning

Norges Bank rentebane per desember 2020 tyder på første rentehevning i første halvår 2022. SSB på sin side tror på renteoppgang på 0,50 allerede i midten av 2021.

- Det er sannsynlig at styringsrenten kan bli satt opp allerede mot slutten av 2021. Spørsmålet er om dette er nok for å dempe boligmarkedet i 2021. Av erfaring vet vi det kan ta litt tid før renteheving slår inn i markedet, sier Lauridsen.

- Slik det står nå forventer vi en rekordsterk oppgang i boligprisene i første halvår 2020. Utover høsten tror vi på en moderat utvikling, som normalt i boligmarkedet for andre halvår, sier han.

Moderat boligbygging

Salget av nye boliger bremset opp gjennom våren, for deretter å ta seg opp igjen. Men både igangsetting og fullførte nye boliger er lavere enn de foregående åra.

- Det svakere nyboligsalget vil gi lavere boligbygging de kommende åra. Men samtidig er befolkningsveksten også redusert, noe som gir lavere boligbehov, sier Lauridsen.

Men det er det store bildet. For befolkningsveksten kommer ikke jevnt fordelt. Det gir spesielle utfordringer.

- Mye av veksten kommer på det sentrale Østlandet, hvor boligbyggingen dessverre har vært for lav over tid. Dette bidrar til høyere boligpriser, sier Eiendom Norge-sjefen.

By-prognoser

Denne skjevheten gir følgende prognoser for de store byene neste år:

  • Oslo: Oppgang på 9,5 prosent
  • Bergen: Oppgang på 6 prosent
  • Trondheim: Oppgang på 5 prosent
  • Stavanger: Oppgang på 4,5 prosent

- Lavere igangsetting de siste åra i Oslo vil gi færre ferdigstilte nye boliger i 2021 enn åra før. Samtidig er det stor byggeaktivitet i gamle Akershus, og boligmarkedet i Oslo og gamle Akershus må sees i sammenheng. Kombinasjonen av lav rente og lav bygging gir enda høyere boligpriser i Oslo, sier Lauridsen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer