«Den perfekte storm» truer:

Venter sjokkpriser i norske matbutikker

I takt med skyhøye strømpriser og eksportproblemer øker matvareprisene. Høyre-politiker Lene Westgaard-Halle mener løsningen er digitale grep i landbruket. Landbruks- og matminister Sandra Borch mener det er naivt å tro.

KRISEØKNING: Prisene for både mat, strøm og bensin har de siste månedene skutt i været. Høyre-politiker Lene Westgaard-Halle mener regjeringen må ta grep i landbruket. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
KRISEØKNING: Prisene for både mat, strøm og bensin har de siste månedene skutt i været. Høyre-politiker Lene Westgaard-Halle mener regjeringen må ta grep i landbruket. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste månedene har næringslivet ropt varsko. I tillegg til rekordhøye strømpriser og økte renter, har råvareprisene på mat skutt i været.

Det fører også til at matvareprisene over hele verden har steget til det høyeste på ti år, ifølge FNs organisasjon for ernæring og landbruk.

Organisasjonens egen indeks fastslår at matvareprisene steg med 3 prosent i oktober.

Det er tredje måned på rad at prisene stiger, og skal man tro ekspertene, ligger ikke trenden an til å snu med det aller første.

Grunnen er en «perfekt storm» av en rekke uheldige hendelser, kombinert med en pandemi som fører til store bølger i verdensøkonomien. Det har blant annet ført til en stor mangel på en lang rekke med varer og enorme transportproblemer.

Jord til bord

Stortingsrepresentant for Vestfold Høyre, Lene Westgaard-Halle, som selv også jobber som bonde, sier til Børsen at hun er svært bekymret for de høye matprisene.

- Jeg er veldig bekymret for hva de høye matvareprisene har å si for folk flest, på toppen av høye strømpriser og høyere skatt, sier Westgaard-Halle til Børsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.