Slottet:

Venter strømregning på 11 millioner

Store utbedringer ble gjort for å spare strøm, men regninga for 2023 ventes å bli den samme som året før. Nå kommer enda flere tiltak for å kutte i strømforbruket.

NYE SPARETILTAK: Slottets strømregning ble ikke mindre i 2023. Nå venter nye sparetiltak. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
NYE SPARETILTAK: Slottets strømregning ble ikke mindre i 2023. Nå venter nye sparetiltak. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Avregningen har ikke kommet foreløpig, men vår prognose er utgifter på 11 millioner for 2023.

Det opplyser kommunikasjonssjef ved Det kongelige hoff, Guri Ofstad Varpe, til Dagbladet.

En rekke utbedringer og tiltak ble vedtatt og satt i gang ved Slottet i 2022-2023. Det ble montert tettingslister i stort omfang. I tillegg er det gjort rehabilitering av vinduer.

Sprengkulde i hovedstaden og høye strømpriser på Østlandet har likevel gjort sitt til at regninga også for 2023 ble høy.

Varsler nye tiltak

- Det er avsatt midler for gjennomføring av ytterligere tiltak på vinduer i 2024, skriver Varpe i en e-post.

Fra 2020 til 2021 ble nemlig utgiftene Slottet har til strøm og oppvarming mer enn doblet, fra 3,5 til 7,4 millioner kroner. Siden har kostnaden altså steget med flere millioner.

Kongehuset ble 18 prosent dyrere i drift i 2022, blant annet på grunn av den økte strømregninga, til tross for kutt i strømforbruket med om lag 10 prosent gjennom vinteren. Kong Harald har tidligere spøkt med at kongehusets grep for å spare strøm.

- Det er mulig at dere vil oppleve en noe dunkel belysning her i kveld. Det er ikke fordi vi er blitt mer lyssky, men fordi vi må spare på strømmen. Her har vi lært av Stortinget, så det kan være at det også blir noe kjøligere i tussmørket, sa kongen i sin tale til stortingsrepresentantene som gjestet Slottet på gallamiddag i oktober 2022.

Kuldebølge uten konsekvenser

For å få bukt med kostnadene, ble det blant annet besluttet å redusere varmen i deler av Slottet i 2022. Temperaturen ble satt til minimum ti grader i rom som ikke er i bruk, og fast temperatur på 19 grader med mulighet til å øke temperaturen til 21 grader ellers. Dette gjelder ifølge Varpe fremdeles.

I tillegg ble det besluttet å skru av lys som ikke er nødvendige - en rutine som fremdeles er praktisert. Det pågår også et arbeid med å skifte til LED-lys.

Kuldebølgen som har preget Oslo, med temperaturer ned mot 25 kuldegrader, har derimot ikke hatt noen innvirkning på Slottets rutiner.

- Nei, det har ikke vært nødvendig. Vi holder på de energibesparende tiltakene vi innførte i 2022, slik at temperaturen holdes på fast nivå i ulike rom, opplyser Vagle.