Ventet skrekktall - det ble mye verre

Amerikanske økonomer forventet at ledighetstallene for forrige uke i USA kom til å bli sjokkerende. Virkeligheten er mye verre.

SJOKKTALL: Statistikk over arbeidsledighet og etablering av nye arbeidsplasser ble lagt fram i USA torsdag. Tallene var sjokkerende. Bildet viser en politimann i de folketomme gatene ved Times Square i New York. Foto: Brendan McDermid / Reuters / NTB Scanpix
SJOKKTALL: Statistikk over arbeidsledighet og etablering av nye arbeidsplasser ble lagt fram i USA torsdag. Tallene var sjokkerende. Bildet viser en politimann i de folketomme gatene ved Times Square i New York. Foto: Brendan McDermid / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De ferske tallene som ble offentligjort torsdag, viser at det forrige uke kom 6,64 millioner nye søknader om dagpenger i USA.

Det var ventet at tallet skulle ligge på rundt 3,5 millioner, mens mer pessimistiske økomer fryktet at tallet kunne være så høyt som mellom fire og fem millioner, ifølge CNBC.

Virkeligheten var med andre ord langt verre.

Økningen er den største i historien siden arbeidsdepartementet begynte å føre statistikk i 1967.

Tallene knuser den dystre rekorden fra forrige uke, da det ble kjent at 3,28 millioner amerikanere hadde søkt om arbeidsledighetspenger i uka fram til 21. mars.

Det var igjen en markant økning fra 282 000 nye søknader uka før.

I tida før coronaviruset rammet USA lå ukentlige nye arbeidsledige på rundt 200 000, noe som vitnet om et sterkt amerikansk arbeidsmarked, ifølge CNN. Arbeidsledigheten var før krisa nede i 3,5 prosent, det laveste nivået på et halvt århundre.

Den store økningen i ledige har fått økonomer til å se for seg at så mange som 20 millioner arbeidsplasser kan forsvinne i løpet av april. Ledigheten kan komme opp i 15 prosent denne måneden langt over den gamle rekorden på 10,8 prosent da økonomien var i en dyp resesjon i 1982, skriver NTB.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer