Ventet skrekktall - det ble mye verre

Amerikanske økonomer forventet at ledighetstallene for forrige uke i USA kom til å bli sjokkerende. Virkeligheten er mye verre.

SJOKKTALL: Statistikk over arbeidsledighet og etablering av nye arbeidsplasser ble lagt fram i USA torsdag. Tallene var sjokkerende. Bildet viser en politimann i de folketomme gatene ved Times Square i New York. Foto: Brendan McDermid / Reuters / NTB Scanpix
SJOKKTALL: Statistikk over arbeidsledighet og etablering av nye arbeidsplasser ble lagt fram i USA torsdag. Tallene var sjokkerende. Bildet viser en politimann i de folketomme gatene ved Times Square i New York. Foto: Brendan McDermid / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De ferske tallene som ble offentligjort torsdag, viser at det forrige uke kom 6,64 millioner nye søknader om dagpenger i USA.

Det var ventet at tallet skulle ligge på rundt 3,5 millioner, mens mer pessimistiske økomer fryktet at tallet kunne være så høyt som mellom fire og fem millioner, ifølge CNBC.

Virkeligheten var med andre ord langt verre.

DØDSFALL: President Donald Trump møtte pressen. Da ble det vist en graf som viser anslåtte dødsfall i USA på mellom 1 500 000 - 2 200 000 uten inngrep, og anslåtte 100 000 - 240 000 dødsfall med tiltakene som er satt i gang. Video: CNN Vis mer

Økningen er den største i historien siden arbeidsdepartementet begynte å føre statistikk i 1967.

Tallene knuser den dystre rekorden fra forrige uke, da det ble kjent at 3,28 millioner amerikanere hadde søkt om arbeidsledighetspenger i uka fram til 21. mars.

Det var igjen en markant økning fra 282 000 nye søknader uka før.

I tida før coronaviruset rammet USA lå ukentlige nye arbeidsledige på rundt 200 000, noe som vitnet om et sterkt amerikansk arbeidsmarked, ifølge CNN. Arbeidsledigheten var før krisa nede i 3,5 prosent, det laveste nivået på et halvt århundre.

Den store økningen i ledige har fått økonomer til å se for seg at så mange som 20 millioner arbeidsplasser kan forsvinne i løpet av april. Ledigheten kan komme opp i 15 prosent denne måneden langt over den gamle rekorden på 10,8 prosent da økonomien var i en dyp resesjon i 1982, skriver NTB.

Børsen kommer tilbake med mer.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer