Ventet skrekktall - sjokkerer

Da de amerikanske arbeidsledighetstallene for mai kom i dag var det ventet at arbeidsledigheten hadde nådd nye høyder. Det hadde den ikke.

DYSTRE TALL: Både i New York og USA forøvrig har coronakrisa ført til historisk høy arbeidsledighet. Vi må nesten 100 år tilbake for å finne verre tall. Foto:   REUTERS / Lucas Jackson / NTB scanpix
DYSTRE TALL: Både i New York og USA forøvrig har coronakrisa ført til historisk høy arbeidsledighet. Vi må nesten 100 år tilbake for å finne verre tall. Foto: REUTERS / Lucas Jackson / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag la amerikanske myndigheter fram rapporten for arbeidsmarkedet i mai, og det var ventet i forkant at tallene ville være svært negative.

Anslag fra eksperter i forkant gikk på at åtte millioner arbeidsplasser gikk tapt i mai, og den totale arbeidsledigheten da skulle ha steget fra 14,7 til 19,8 prosent, og dermed være på sitt høyeste nivå siden den store depresjonen på 30-tallet.

«Oppsiktsvekkende jobbtall»

Men slik gikk det så definitivt ikke. De svært overraskende tallene viser at arbeidsledigheten gikk ned fra 14,7 til 13,3 prosent, ifølge rapporten fra U. S. Bureau of Labor Statistics.

Det har med andre ord blitt 2,1 millioner færre arbeidsledige i mai, og tallet er nå 21 millioner.

Dette er de beste tallene for en enkeltmåned siden minst 1939, ifølge CNBC.

«Virkelig oppsiktsvekkende jobbtall. Fantastisk av president Trump (jeg tuller, men det er sant)», skriver president Donald Trump selv på Twitter.

Og Dow Jones-indeksen responderte umiddelbart med å gå opp 2,6 prosent.

- Dersom vi ikke får en ny bølge med covid-19, så kan den amerikanske økonomien ha kommet seg over kneika, som vi ser av de overraskende jobbtallene i dag, selv om det fremdeles gjenstår å se akkurat hvordan den nye normalen ser ut, sier sjef for globale markeder i Citizens Bank, Tony Bedikian.

Årsaken til bedringen er at deler av økonomien har åpnet opp etter nedstengningen i mars og april.

- Det ser ut til at den nasjonale nedstengningen ikke var så alvorlig eller langvarig som vi fryktet for en måned siden, sier sjefsinvesteringsstrateg ved Brown Brothers Harriman, Scott Clemons, til CNBC.

Brutale tall

Torsdag kom det brutale tall for amerikanerne, men de var heller ikke så ille som fryktet. Da kom det fram at 1,9 millioner har søkt om arbeidsledighet siste uka.

Så brutalt som det enn kan høres ut var det faktisk en liten bedring fra uka før. Nedgangen i antall søkere var 249 000, noe som kan være et tegn på at den store veksten i antall arbeidsledige er i ferd med å falle av.

Det var også første gangen tallet er under to millioner siden krisa for alvor slo til i USA den andre uka av mai.

- Det er åpenbart et forferdelig tall for mai, men det er likevel ikke så katastrofalt som vi hadde ventet, sa Mark Zandi, sjeføkonom i Moody's Analytics, til NBC News.

Historisk høyt

For selv om tallene er bedre enn de har vært de foregående ukene, er det historisk sett helt enormt høye tall. Tallene er fremdeles langt over den gamle rekord som ble satt før coronakrisa lammet store deler av verdensøkonomien.

Den forrige rekorden var fra 1982, og da kom det 695 000 søknader om arbeidsledighetspenger i løpet av ei uke.

I tida før coronaviruset rammet USA lå ukentlige nye arbeidsledige på rundt 200 000, noe som vitnet om et sterkt amerikansk arbeidsmarked, ifølge CNN. Arbeidsledigheten var før krisa nede i 3,5 prosent, det laveste nivået på et halvt århundre.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer