Ventet skrekktall - sjokkerer

Da de amerikanske arbeidsledighetstallene for mai kom i dag var det ventet at arbeidsledigheten hadde nådd nye høyder. Det hadde den ikke.

DYSTRE TALL: Både i New York og USA forøvrig har coronakrisa ført til historisk høy arbeidsledighet. Vi må nesten 100 år tilbake for å finne verre tall. Foto:   REUTERS / Lucas Jackson / NTB scanpix
DYSTRE TALL: Både i New York og USA forøvrig har coronakrisa ført til historisk høy arbeidsledighet. Vi må nesten 100 år tilbake for å finne verre tall. Foto: REUTERS / Lucas Jackson / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag la amerikanske myndigheter fram rapporten for arbeidsmarkedet i mai, og det var ventet i forkant at tallene ville være svært negative.

Anslag fra eksperter i forkant gikk på at åtte millioner arbeidsplasser gikk tapt i mai, og den totale arbeidsledigheten da skulle ha steget fra 14,7 til 19,8 prosent, og dermed være på sitt høyeste nivå siden den store depresjonen på 30-tallet.

«Oppsiktsvekkende jobbtall»

Men slik gikk det så definitivt ikke. De svært overraskende tallene viser at arbeidsledigheten gikk ned fra 14,7 til 13,3 prosent, ifølge rapporten fra U. S. Bureau of Labor Statistics.

Det har med andre ord blitt 2,1 millioner færre arbeidsledige i mai, og tallet er nå 21 millioner.

Dette er de beste tallene for en enkeltmåned siden minst 1939, ifølge CNBC.

«Virkelig oppsiktsvekkende jobbtall. Fantastisk av president Trump (jeg tuller, men det er sant)», skriver president Donald Trump selv på Twitter.

Og Dow Jones-indeksen responderte umiddelbart med å gå opp 2,6 prosent.

- Dersom vi ikke får en ny bølge med covid-19, så kan den amerikanske økonomien ha kommet seg over kneika, som vi ser av de overraskende jobbtallene i dag, selv om det fremdeles gjenstår å se akkurat hvordan den nye normalen ser ut, sier sjef for globale markeder i Citizens Bank, Tony Bedikian.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer