Verden holder pusten: - I knestående

Russland kan styre mot konkurs. I dag tas en skjebnesvanger beslutning.

RUSSLAND NÆR KONKURS: Det råder stor usikkerhet om Russland vil eller kan betale avdragene på utenlandsgjelda si. I dag forfaller et dollaravdrag på i overkant av én milliard norske kroner. Foto: Mikhail Klimentyev / AP / NTB
RUSSLAND NÆR KONKURS: Det råder stor usikkerhet om Russland vil eller kan betale avdragene på utenlandsgjelda si. I dag forfaller et dollaravdrag på i overkant av én milliard norske kroner. Foto: Mikhail Klimentyev / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det blir veldig spennende å se hva som nå skjer, sier sjeføkonom og analysesjef i Akershus Eiendom, Kari Due-Andresen, til Børsen.

- Vi har hørt uttalelser fra Putin for noen uker siden hvor de sier de ønsker å betale gjelda. Men tidligere har det vært sådd tvil om de vil gjøre det, legger hun til.

Russland går nå inn i noen kritiske timer. Siste ukers omfattende sanksjonspakker fra Vesten har presset landet opp i et hjørne finansielt:

  • Rubelen har stupt i verdi.
  • Styringsrenta er skutt opp til 20 prosent.
  • Landet er delvis blokkert fra internasjonale betalingssystemer.
  • På toppen av dette ruver en stor utenlandsgjeld, som er i ferd med å bli misligholdt.
  • Nå styrer landet mot konkurs.

- Ingen alternativer

I løpet av dagen i dag forfaller et avdrag på 117 millioner dollar, som utgjør i overkant av én milliard kroner. Selv om Russland har økonomiske muskler til å betjene utenlandsgjelda, er tilgangen til landets dollarbeholdning fryst.

Ifølge storbanken JPMorgan er det kontraktsfestet at avdraget skal betales i dollar. Det setter igjen Russland i en voldsom skvis.

- Dette er gjeld de har i enten amerikanske dollar eller euro, så det er gjeld de må betale tilbake i den opprinnelige verdien. Derfor må de få tilbakebetalt i denne valutaen, forklarer Due-Andresen.

Advarte

Russland er likevel ikke nådig, og truer med å tilbakebetale dollarlånet med bortimot verdiløse rubler. Finansminister Anton Siluanov mener det «er helt rettferdig», så lenge vestlige sanksjoner struper Russlands tilgang til annen valuta, ifølge Financial Times (FT).

- Vi må betale for kritisk import. Mat, medisiner, og en hel rekke andre livsviktige varer, uttalte Siluanov i et nylig TV-intervju, ifølge FT.

Så fulgte han opp med en krystallklar advarsel:

- Men gjelden vi må betale til landene som har vært uvennlige mot Russland og som har begrenset vår bruk av valutareserver - de vil vi tilbakebetale med rubler, sa han.

INVOLVERING: Henrik Stålhane Hiim, førsteamanuensis ved Institutt for forsvarsstudier forklarer hva som kan skje om Kina involverer seg i Ukraina-krigen. Programleder: Håvard Tanche-Larsen Knutsen Vis mer

- Spesielle omstendigheter

Når fristen går ut onsdag, vil det være ei tidsluke på 30 dager før långiverne kan erklære gjelda for misligholdt. Rent teknisk står Russland da overfor en potensiell konkurs 15. april.

Det store spørsmålet er ikke nødvendigvis om Russland har evnen, men også viljen til å betale. Landet har tidligere antydet at et mislighold kan være et realistisk scenario.

- Hva vil skje dersom Russland bestemmer seg for å ikke betale?

- Da er de teknisk sett i mislighold og da er spørsmålet om de får ytterligere finansiering videre. Dette er veldig spesielle omstendigheter: Nå er de i stor grad kuttet ut av handel fra Vesten uansett. Derfor har man hørt rykter om at de ikke vil tilbakebetale denne gjelden og verne om de midlene de nå har. Et mislighold av statsgjeld vil være veldig alvorlig. Antakelig vil de betale, legger Due-Andresen til.

Kan ta arrest i eiendeler

Ifølge Financial Times kan et mislighold resultere i at långiverne går rettens vei for å kreve inn gjelda, eksempelvis ved å ta arrest i utenlandske russiske eiendeler.

Det kan gjøre verkebyllen større.

- Russland har på sin side kommet med skremsler om at de kan legge beslag på vestlige verdier i Russland. For eksempel hvis du eier eiendom i Russland, eller mot selskaper, med produksjonsutstyr og liknende. Det har inntil videre vært skremsler.

Putin signerte imidlertid et omstridt lovforslag mandag som åpner for at skremslene kan bli til realitet.

- Sliter allerede

Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets mener at situasjonen russerne nå er oppi viser at de har store problemer.

- Det er en indikasjon på alle problemer som dukker opp på alle kanter, og at det nå går galt. Som gjør at det russiske samfunnet vil slite. De gjør det allerede, sier Andreassen til Børsen.

Dersom Russland ikke tilbakebetaler, vil det ikke skje annet enn at långiverne ikke vil få tilbake pengene sine og må da bokføre et tap, ifølge Andreassen.

Det vil også føre til at Russland vil slite hvis de trenger et nytt lån en annen dag, legger han til.

NORDEN: Statsminister i Norge Jonas Gahr Støre mener landene i Norden må ha et tett samarbeid nå som Europa står i en dramatisk situasjon. Vis mer

- Er det realistisk med ytterligere sanksjoner dersom gjelda ikke blir betalt?

- Nå har man skrudd til med sanksjoner så langt det lar seg gjøre, tror jeg. Russisk økonomi er i knestående på grunn av dette. Så jeg tror nok Vesten vil søke å stramme til så mye de kan - uten at de rammer seg selv for mye, sier Due-Andresen.

- Det er paradokset. Europa ønsker ikke å si at «nå slutter vi å importere russisk olje og gass», for det vil utløse en stor krise. Det er nok ikke for å bedre sin anseelse. Det er kontrakter som utløper, fortsetter hun.

Due-Andresen understreker at det er i Russlands interesse å ha en viss kredittverdighet i internasjonale markeder. Hvis de ikke betaler tilbake, blir konsekvensene deretter.

- De kan selvfølgelig ty til et svar om at de ikke har tilgang på utenlandsreservene og derfor ikke får betalt. Men det er antakelig sånn at de har pengene og vil bruke dem, mener hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer