Verden holder pusten: - I knestående

Russland kan styre mot konkurs. I dag tas en skjebnesvanger beslutning.

RUSSLAND NÆR KONKURS: Det råder stor usikkerhet om Russland vil eller kan betale avdragene på utenlandsgjelda si. I dag forfaller et dollaravdrag på i overkant av én milliard norske kroner. Foto: Mikhail Klimentyev / AP / NTB
RUSSLAND NÆR KONKURS: Det råder stor usikkerhet om Russland vil eller kan betale avdragene på utenlandsgjelda si. I dag forfaller et dollaravdrag på i overkant av én milliard norske kroner. Foto: Mikhail Klimentyev / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det blir veldig spennende å se hva som nå skjer, sier sjeføkonom og analysesjef i Akershus Eiendom, Kari Due-Andresen, til Børsen.

- Vi har hørt uttalelser fra Putin for noen uker siden hvor de sier de ønsker å betale gjelda. Men tidligere har det vært sådd tvil om de vil gjøre det, legger hun til.

Russland går nå inn i noen kritiske timer. Siste ukers omfattende sanksjonspakker fra Vesten har presset landet opp i et hjørne finansielt:

  • Rubelen har stupt i verdi.
  • Styringsrenta er skutt opp til 20 prosent.
  • Landet er delvis blokkert fra internasjonale betalingssystemer.
  • På toppen av dette ruver en stor utenlandsgjeld, som er i ferd med å bli misligholdt.
  • Nå styrer landet mot konkurs.

- Ingen alternativer

I løpet av dagen i dag forfaller et avdrag på 117 millioner dollar, som utgjør i overkant av én milliard kroner. Selv om Russland har økonomiske muskler til å betjene utenlandsgjelda, er tilgangen til landets dollarbeholdning fryst.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer