Verden holder pusten: - I knestående

Russland kan styre mot konkurs. I dag tas en skjebnesvanger beslutning.

RUSSLAND NÆR KONKURS: Det råder stor usikkerhet om Russland vil eller kan betale avdragene på utenlandsgjelda si. I dag forfaller et dollaravdrag på i overkant av én milliard norske kroner. Foto: Mikhail Klimentyev / AP / NTB
RUSSLAND NÆR KONKURS: Det råder stor usikkerhet om Russland vil eller kan betale avdragene på utenlandsgjelda si. I dag forfaller et dollaravdrag på i overkant av én milliard norske kroner. Foto: Mikhail Klimentyev / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det blir veldig spennende å se hva som nå skjer, sier sjeføkonom og analysesjef i Akershus Eiendom, Kari Due-Andresen, til Børsen.

- Vi har hørt uttalelser fra Putin for noen uker siden hvor de sier de ønsker å betale gjelda. Men tidligere har det vært sådd tvil om de vil gjøre det, legger hun til.

Russland går nå inn i noen kritiske timer. Siste ukers omfattende sanksjonspakker fra Vesten har presset landet opp i et hjørne finansielt:

  • Rubelen har stupt i verdi.
  • Styringsrenta er skutt opp til 20 prosent.
  • Landet er delvis blokkert fra internasjonale betalingssystemer.
  • På toppen av dette ruver en stor utenlandsgjeld, som er i ferd med å bli misligholdt.
  • Nå styrer landet mot konkurs.

- Ingen alternativer

I løpet av dagen i dag forfaller et avdrag på 117 millioner dollar, som utgjør i overkant av én milliard kroner. Selv om Russland har økonomiske muskler til å betjene utenlandsgjelda, er tilgangen til landets dollarbeholdning fryst.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.