Advarer:

Verden kan tom for øl

Klimaendringene kan være knusende for framtidas ølutvalg, frykter forskere og aktører i bransjen.

KRISE: Klimaendringer vil påvirke ølproduksjon, har forskere slått fast. Nå advares det også om at verden kan gå tom for øl. Foto: Shutterstock / NTB
KRISE: Klimaendringer vil påvirke ølproduksjon, har forskere slått fast. Nå advares det også om at verden kan gå tom for øl. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Global oppvarming kan gi ølkrise, har forskere advart. Humle og bygg, to sentrale ingredienser, er trukket fram som spesielt sårbare for klimaendringene.

Ifølge en fersk studie, omtalt av BBC, er europeisk humleproduksjon på full fart nedover. Varmere og lengre somre ventes å gjøre situasjonen verre.

TABBE: Øl-ekspert og forfatter Espen Smith forklarer de vanligste tabbene folk gjør med juleølet. Reporter/video: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer

Kan få dramatisk fall

Humle-avlingen i Europa vil synke mellom fire og 18 prosent innen 2050, ifølge forskere ved Global Change Research Institute. Studien er publisert i tidsskriftet Nature.

The Independent har snakket med flere humlebønder i USA, som også er bekymret og advarer om at klimaendringene kommer raskere enn de klarer å omstille seg. De sier at avlingene allerede påvirkes av ekstremvarme, tørke og uforutsigbare vekstsesonger.

Avisa skriver at «ølbryggere advarer om at verden kan gå tom for øl». Også forskere er bekymret:

- Hvis vi ikke handler, kommer vi bare til å miste ting som vi anser å ikke være sensitive eller relatert til klimaendringer. Som for eksempel øl, advarer professor Mirek Trnka overfor avisa. Han er en av professorene bak nevnte studie.

Ifølge Trnka skjer klimaendringene raskere enn vi kanskje forstår - men fortsatt langsomt nok til at mange ikke merker det.

Toppsjefen for den japanske ølkjempen Asahi, Atsushi Katsuki, er blant de bekymrede. I et intervju med Financial Times i år advarte han om at klimaendringer kan føre til ølmangel.

- Veldig, veldig skremmende

Nå jobbes det for å finne en løsning. Forskere ser på nye varianter av humle, som kan tåle mer sommervarme, varmere vintre, nye former for skadedyr, sykdommer og mindre snøfall.

Det sier Shaun Townsend, professor og seniorforsker ved Oregon State University, til The Independent.

Forskere jobber også sammen med bønder for å motvirke effekten av mer uforutsigbare værsystemer med å utvikle forbedrede humlesorter som tåler tørke, og ved å tilsette vinterbygg.

Men det er ingen enkel oppgave, og klimaendringene kan uansett påvirke hva øldrikkerne har å velge mellom i framtida. Flere har innsett at vannmangel også utgjør en risiko.

- Det vil bli stadig vanskeligere for oss planteforedlere å tilby nye varianter av bygg og humle, som kan motstå alt det grusomme i klimaendringsprosessen. Og jeg sier «grusomme» fordi ... det er disse svingningene som er så veldig, veldig skremmende, sier professor Patrick Hayes ved Oregon State University, til The Independent.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer