Det som kalles verdens beste sushi-restaurant mister nå alle tre Michelin-stjernene.
Det er The Guardian som melder dette.
Avgjørelsen ble offentlig på tirsdag. Årsaken er slett ikke at kvaliteten på maten har falt, men at det er helt umulig å få seg et bord her.
Den populære restauranten er faktisk ikke åpen for offentligheten, skriver avisa.

I en uttalelse fra Michelin-guiden heter det at ettersom «Sukiyabashi Jiro ikke lenger tar imot reservasjoner, har den heller ingen plass i Michelin-guiden». Det er en talskvinne som sier dette på vegne av den franske spiseguiden i forbindelse med at den nyeste versjonen av Michelin-guiden for Tokyo kommer ut.
Michelins representant utdyper ved å fortelle at guidens formål er å introdusere restauranter hvor alle kan gå.
Jiros restaurant var ikke den eneste som led denne skjebnen. Trestjernersrestauranten Sushi Saito ble også utelatt fra guiden av samme grunn.
Berømt
Jiro har fått svært mye oppmerksomhet i pressen de siste åra. Den første stjernen kom allerede i 2007. Berømmelsen begynte å ta av da Netflix laget filmen Jiro Dreams of Sushi i 2011. Denne filmen ble startskuddet på TV-gigantens serie «Chef's Table», som har gått sin seiersgang verden over.

Seinere var det her Barack Obama spiste sammen med den japanske ministeren Shinzo Abe i 2014.
Over 90 år
Innehaveren er Jiro Ono. Han er over 90 år og får hjelp av hans eldste sønn Yoshikazu. Også hans andre sønn driver en filial og den har nå to Michelin-stjerner. Ono åpnet restauranten i 1965.
Pågangen har etter hvert blitt ettertrykkelig. Og man må være villig til å betale om lag 3000 kroner for sushibitene.
Men, ettersom man nå enten må være stamkunde, ha spesielle forbindelser eller booke gjennom luksushoteller, så har altså Michelin valgt å utelate restauranten fra guiden.
- Måtte vente ett år
- Det er mulig å få bord, men du må ha kontakter, eller planlegge godt i forveien og vente minst ett år for å få bord, sier Roger Asakil Joya, kjøkkensjef og medeier av Sabi Omakase i Stavanger, Norges eneste sushi-restaurant med en Michelin- stjerne.
Selv måtte han vente ganske nøyaktig ett år for å få bord på den eksklusive restauranten.
- Var det verdt det?
- Ja! Det er alltid verdt å reise på sånne restauranter som har fått så mye oppmerksomhet for å se om det virkelig er så bra det de holder på med, sier han.

- Spiser folk dette?!
- Dette er en veldig original, men ortodoks omakase som serverer sushi i edomae-stilen.
- Vil du reise igjen?
- Får jeg mulighet til det - selvfølgelig!
Det tar ikke ett år å få bord på Joyas restaurant, men du bør regne med minst et halvt års ventetid. Dette fordi bookingsystemet bare er åpent seks måneder fram i tid.
- Det er også mulig å være spontan og sjekke bookingsystemet, for det hender vi får avbestillinger, sier Joya.
Det er også verdt å merke seg at om du avbestiller når det er mindre enn to uker igjen til besøket ditt, får du regning i postkassa for maten.
