Klimakrisen:

Verdens første elektriske vei

Sverige gir gass for utslippsfri tungtransport.

HELELEKTRISK: I prosjektet ved Arlanda har svenskene testet en helelektrisk lastebil som har gått mellom fraktterminalen på Stockholm lufthavn Arlanda til Roserbergs logistikkområde. Sverige skal bygge opp mot 3000 kilometer el-vei innen 2035. Foto: eRoadArlanda
HELELEKTRISK: I prosjektet ved Arlanda har svenskene testet en helelektrisk lastebil som har gått mellom fraktterminalen på Stockholm lufthavn Arlanda til Roserbergs logistikkområde. Sverige skal bygge opp mot 3000 kilometer el-vei innen 2035. Foto: eRoadArlanda Vis mer
Publisert

Svenske myndigheter jobber med det grønne skiftet og vil for alvor forsøke å oppnå klimamålene i Parisavtalen. I forrige måned lanserte landets infrastrukturminister Thomas Eneroth planen for hvordan de gir gass for å fase ut fossile brensler.

- Vi vil bli verdens første fossilfrie velferdsstat. Innen 2045 kan vi ikke ha noen CO₂-utslipp i atmosfæren, og for transportsektoren betyr dette at vi må redusere CO₂-utslippene med 70 prosent i 2030 sammenliknet med utslippene i 2010, sa Eneroth på pressekonferansen.

Han lanserte en ny elektrifiseringskommisjon som er et tverrfaglig utvalg sammensatt av 17 medlemmer fra svensk næringsliv og politiske organer.

Det svenske Trafikverket planlegger å bygge Sveriges første permanente elektriske vei, hvor biler kan lade mens de kjører. De skal også bygge ut tilbudet for ladestasjoner i stor skala.

Testet fire løsninger

Siden 2016 har svenskene testet ut elektriske veier på fire forskjellige veistrekninger rundt om i landet. De fire løsningene som er testet i Sverige har blitt gjennomført i Lund, Sandviken, på Gotland og på Arlanda.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer