Verdens rikeste: Selger billett til rommet

Milliardæren stiller noen krav til selskapets første romturist.

AUKSJON: Verdens rikeste mann, Jeff Bezos, sender opp sine første romturister 20. juli. Foto: Isaiah Downing / Reuters / NTB
AUKSJON: Verdens rikeste mann, Jeff Bezos, sender opp sine første romturister 20. juli. Foto: Isaiah Downing / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Onsdag kom en gladnyhet for dem som drømmer om en tur til rommet. Verdens rikeste mann, Jeff Bezos, selger nemlig en billett. Turen skal finne sted veldig snart.

Etter å ha brukt mer enn seks år på å utvikle romturisme-raketten New Shepard, har Bezos og romselskapet Blue Origin nå datoen klar for selskapets første romturistferd.

Auksjon

Raketten skal skytes opp den 20. juli. En av de første passasjerene skal nå velges ut gjennom en auksjon.

På Blue Origin sine nettsider kan hvem som helst by, ifølge en tweet fra selskapet onsdag.

Romturist-kappløp

Blue Origin er romselskapet til verdens rikeste mann, Amazon-gründer Jeff Bezos. Selskapet ønsker å vinne kappløpet om å gjøre romturisme tilgjengelig for vanlige folk. De konkurrerer blant annet med SpaceX, selskapet til Elon Musk. Musk håper å få mennesker på månen, og til mars innen tiåret er over.

Også den engelske milliardæren Richard Branson sitt selskap, Virgin Galactic, håper å fly passasjerer til rommet i 2022.

NEW SHEPARD: Den aktuelle romraketten, New Shepard, er oppkalt etter den første amerikaneren i verdensrommet - Alan Shepard. Foto: HO / AFP / NTB
NEW SHEPARD: Den aktuelle romraketten, New Shepard, er oppkalt etter den første amerikaneren i verdensrommet - Alan Shepard. Foto: HO / AFP / NTB Vis mer

Hemmelige bud

Auksjonen skal avholdes i tre deler.

I den første budrunden som avholdes mellom 5. og 19. mai kan folk by akkurat det de måtte ønske. Budene vil holdes hemmelige - ingen kan i denne perioden se hva andre budgivere har lagt på bordet.

Fra 19. mai vil det gjennomføres en runde der budgivere kan se andres bud.

Til slutt, den 19. juni, vil det avholdes en tradisjonell auksjon der den heldige vinneren avgjøres.

Selskapet har ingen formening om hvor mye de regner med å få for rombilletten. Det er imidlertid høy betalingsvilje for romturisme. Tidligere i år kunngjorde Musks selskap, SpaceX, at de sender tre passasjerer til den internasjonale romstasjonen i januar neste år. De tre mennene skal betale 55 millioner dollar - 458 millioner kroner - hver.

Overskuddet fra auksjonen skal bli donert til Club for the Future, som satser på å inspirere barn og ungdom til å studere vitenskap og teknologi, ifølge CNN.

Kriterier

I tillegg til å trolig måtte legge en god slant på bordet, må de som skal delta på flygingen oppfylle minst 15 kriterier. Blant disse er et krav å være minst 18 år. Det er også et krav om fysisk form, en må kunne løpe opp et visst antall trapper på halvannet minutt.

I tillegg må vedkommende være mellom 152 - 193 cm høy, og ha en kroppsvekt mellom 49,8 og 101,1 kilo.

Passasjerer må også tåle å oppleve at kroppsvekten ganges med tre, i opptil to minutter, idet man dyttes ned i setet når fartøyet skytes opp.

Ved fartøyets retur inn i atmosfæren må passasjeren tåle at kroppsvekten kan femdobles i noen få sekunder.

Raketten er designet for å frakte opptil seks passasjerer per flyging.

Selskapet har ikke opplyst hva de øvrige setene koster, men trolig vil det dreie seg om flere hundre tusen dollar, ifølge NBC.

Vektløshet

Den aktuelle raketten skal fly passasjerene opp i det som kalles det suborbitale rommet - som kalles kanten av rommet. Med andre ord vil den i motsetning til orbitale flyginger ikke gå i bane rundt planeten. Likevel, med en høyde på over 100 kilometer, vil passasjerene kunne oppleve å være vektløse i et par minutter.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer