Amazon-toppsjef Jeff Bezos

Verdens rikeste slår tilbake

Jeff Bezos er på vei ut døra. I sitt aller siste brev til aksjeeierne slår verdens rikeste mann nå kraftig tilbake mot kritikerne.

AMBISJONER: Jeff Bezos hevder han skal gjøre Amazon til verdens beste arbeidsplass, men fagforeningstopp tviler på at det er noe annet enn nok et PR-utspill. Arkivoto: Pablo Martinez Monsivais, AP / NTB
AMBISJONER: Jeff Bezos hevder han skal gjøre Amazon til verdens beste arbeidsplass, men fagforeningstopp tviler på at det er noe annet enn nok et PR-utspill. Arkivoto: Pablo Martinez Monsivais, AP / NTB Vis mer
Publisert

I løpet av 2021 skal Jeff Bezos overlate jobben som administrerende direktør i nettgiganten Amazon til Andy Jassy, som i dag er leder for dataskytjenesten Amazon Web Services.

I sitt siste brev til aksjeeierne gir mangemilliardæren uttrykk for noe som kan oppfattes som selvkritikk.

Amazon trenger «å gjøre en bedre jobb» for sine ansatte, heter det i brevet som er omtalt av The Guardian.

Ikke tilfreds

Samtidig slår han kraftig tilbake mot kritikken som er blitt framsatt om elendige arbeidsforhold for de 1,3 millioner ansatte verden rundt. Kritikken handler om alt fra at det er nær umulig å etablere fagforeninger til at det ikke er tid til toalettbesøk for travle lagerarbeidere og sjåfører.

På den ene siden skriver Bezos at han er utilfreds med at forslaget om å etablere en fagforening blant lagerarbeiderne i Alabama ikke fikk flertall i en avstemning. To av tre ansatte stemte mot, etter at den lokale ledelsen innstendig har motsatt seg planene over flere år.

- Er deres administrerende direktør tilfreds med denne avstemningen? Nei, det er han ikke, skriver mannen som tidligere i år gjeninntok posisjonen som verdens rikeste.

Korte og lange pauser

- Jeg mener at vi kan gjøre en bedre innsats for våre ansatte. Det er åpenbart for meg at vi trenger en tydeligere visjon for hvordan vi kan skape verdi og suksess for våre ansatte, heter det i den avtroppende toppsjefens brev.

Deretter slår han, som nevnt, tydelig tilbake mot det meste av kritikken. At ansatte behandles som roboter stemmer ikke med virkeligheten, framholder Bezos.

Tvert om er har de ansatte muligheter til å ta uformelle pauser gjennom arbeidsdagen for å tøye ut, ta en drikkepause, gå på toalettet eller snakke med en mellomleder. Dette kommer i tillegg til spisepause på 30 minutter og ytterligere en pause på 30 minutter, skriver milliardæren ifølge The Guardian.

- Vi setter ikke mål som ikke kan oppnås, skriver Bezos, som tilføyer at Amazon tok en lønnsledende rolle ved å heve minstelønna til 15 dollar (125 kroner) timen for over to år siden.

Verdens rikeste

Jeff Bezos grunnla Amazon i 1994. Og selv om han gir seg som administrerende direktør, har han ingen planer om å overlate den reelle styringen til andre. Bezos nye rolle blir bare litt mer tilbaketrukket, har han tidligere i år informert aksjonærene om.

Bezos antas å være god for nærmere 1 700 milliarder kroner. Det sikrer ham posisjonen som verdens rikeste, på plassen foran Tesla-eier Elon Musk, som i en kort periode tidligere i januar var verdens rikeste da Tesla-aksjens verdi steg.

Amazon regnes som et av verdens mektigste og mest verdifulle selskaper. Nå har han overfor aksjonærene gjort det klart at han skal jobbe for at Amazon også blir «verdens beste arbeidsgiver og verdens tryggeste sted å jobbe». Intet mindre, altså.

- PR-utspill

Ambisjonen utløser ikke den helt store begeistringen hos Stuart Appelbaum, leder i fagforeningen for lager- detaljist og varehusansatte i USA.

- Uttalelsen bekrefter at det vi har sagt om ansattes arbeidsforhold stemmer. Men den løser ingen ting. Ansatte trenger en fagforening, ikke nok en PR-uttalelse fra Amazon der målet er å drive skadebegrensning, sier Appelbaum ifølge The Guardian.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer