«Verdens viktigste» vekker bekymring

Dagens rentebeslutning fra den amerikanske sentralbanken (Fed) har betydning for din og min økonomi til neste år.

EN KAMP: Fed-sjef Jerome Powell har kjempet mot amerikansk prisvekst med fire strake rentehevinger på 0,75 prosent. Han er ennå ikke ferdig. Foto: Kevin Lamarque, Reuters / NTB
EN KAMP: Fed-sjef Jerome Powell har kjempet mot amerikansk prisvekst med fire strake rentehevinger på 0,75 prosent. Han er ennå ikke ferdig. Foto: Kevin Lamarque, Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Den amerikanske renta omtales ofte som «verdens viktigste». Det er fordi rentebeslutningen fra den amerikanske sentralbanken (Fed) påvirker renter og finansmarkeder over hele verden.

Så når Fed-sjef Jerome Powell onsdag kveld kunngjør det som etter alt å dømme blir den femte rentehevingen på rad i USA, er det gode grunner til å følge med. Her får du en grei forklaring på hvordan det henger sammen.

Litt forsiktigere

Hittil i år har Fed skrudd opp renta trippelt, altså med 0,75 prosentpoeng, fire ganger på rad. Rentevåpenet brukes for å bekjempe inflasjonen.

Nå er det ventet at Fed vil roe ned tempoet, og heve renta med 0,5 prosentpoeng, ifølge amerikanske medier som Bloomberg og CNBC.

De siste dataene tyder nemlig på at det går riktig vei. Tirsdagens tall viste at prisveksten i USA kjølte seg ned til 7,1 prosent - ned fra 7,7 prosent i oktober.

Debatt om rentetoppen

I morgen - torsdag - kommer det høyst sannsynlig nye rentehevinger fra den europeiske sentralbanken (SEB), Bank of England (BOE) - og fra Norges Bank.

Her hjemme går debatten blant økonomer om den norske rentetoppen allerede er nådd med dagens 2,5 prosent, eller om vi har mer i vente.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer