Verdensøkonomi

Verdensbanken advarer: - Eksepsjonell usikkerhet

Sjeføkonom i verdensbanken Carmen Reinhart er bekymret for verdensøkonomien.

USIKKER VERDEN: Verdensbankens sjeføkonom Carmen Reinhart mener Ukraina-krigen og Kinas nullsmittestrategi har stor innvirkning på verdensøkonomien. Foto: Reuters/Ruben Sprich/NTB
USIKKER VERDEN: Verdensbankens sjeføkonom Carmen Reinhart mener Ukraina-krigen og Kinas nullsmittestrategi har stor innvirkning på verdensøkonomien. Foto: Reuters/Ruben Sprich/NTB Vis mer
Publisert

Følgene av Ukraina-krigen og Kinas nullsmittestrategi på corona-pandemien får for verdensøkonomien er store.

Det mener en rekke sjeføkonomer og strateger, blant dem sjeføkonom i Verdensbanken Carmen Reinhart.

- Poenget mitt er at vi lever i en periode med eksepsjonell usikkerhet, sier hun til Bloomberg.

- Mange forstyrrelser

Verdensbanken har satt ned sin prognose for global vekst i 2022 fra 4,1 prosent til 3,2 prosent. Til sammenlikning var veksten i 2021 på 5,7 prosent.

- Det er mange forstyrrelser i markedet, fra Kinas nedstengninger til innvirkningen på matpriser etter Russlands krig mot Ukraina, sier Reinhart til avisa.

Verdensbanken planlegger nå å komme med en finansieringspakke som er større enn den de tilbød under corona-pandemien.

Det japanske finanshuset Nomura har anslått at 373 millioner mennesker i 45 kinesiske byer er pålagt full eller delvis lockdown etter at smittekurvene i Kina er på vei oppover igjen.

De anslår også at det innebærer at tilsvarende 40,3 prosent av Kinas bruttonasjonalprodukt er under en eller annen form for lockdown. Byenes samlede årlige bruttonasjonalprodukt utgjør 7200 milliarder dollar, cirka 63 300 milliarder kroner, ifølge finanshuset.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.