Verdensøkonomi

Verdensbanken advarer: - Eksepsjonell usikkerhet

Sjeføkonom i verdensbanken Carmen Reinhart er bekymret for verdensøkonomien.

USIKKER VERDEN: Verdensbankens sjeføkonom Carmen Reinhart mener Ukraina-krigen og Kinas nullsmittestrategi har stor innvirkning på verdensøkonomien. Foto: Reuters/Ruben Sprich/NTB
USIKKER VERDEN: Verdensbankens sjeføkonom Carmen Reinhart mener Ukraina-krigen og Kinas nullsmittestrategi har stor innvirkning på verdensøkonomien. Foto: Reuters/Ruben Sprich/NTB Vis mer
Publisert

Følgene av Ukraina-krigen og Kinas nullsmittestrategi på corona-pandemien får for verdensøkonomien er store.

Det mener en rekke sjeføkonomer og strateger, blant dem sjeføkonom i Verdensbanken Carmen Reinhart.

- Poenget mitt er at vi lever i en periode med eksepsjonell usikkerhet, sier hun til Bloomberg.

- Mange forstyrrelser

Verdensbanken har satt ned sin prognose for global vekst i 2022 fra 4,1 prosent til 3,2 prosent. Til sammenlikning var veksten i 2021 på 5,7 prosent.

- Det er mange forstyrrelser i markedet, fra Kinas nedstengninger til innvirkningen på matpriser etter Russlands krig mot Ukraina, sier Reinhart til avisa.

Verdensbanken planlegger nå å komme med en finansieringspakke som er større enn den de tilbød under corona-pandemien.

TURER: Tidligere russisk president Medvedev truer med å nasjonalisere eiendom, sjeføkonom Kari Due-Andersen tror det vil gå ut over økonomien til vestlige land. Programleder: Steinar Suvatne Vis mer

Det japanske finanshuset Nomura har anslått at 373 millioner mennesker i 45 kinesiske byer er pålagt full eller delvis lockdown etter at smittekurvene i Kina er på vei oppover igjen.

De anslår også at det innebærer at tilsvarende 40,3 prosent av Kinas bruttonasjonalprodukt er under en eller annen form for lockdown. Byenes samlede årlige bruttonasjonalprodukt utgjør 7200 milliarder dollar, cirka 63 300 milliarder kroner, ifølge finanshuset.

- Betydelige vanskeligheter

Shanghai, landets finanssentrum, som regnes som landets viktigste eksportknutepunkt og huser mange større fabrikker, er blant byene som er nedstengt. Under normale omstendigheter er havna i Shanghai verdens aller travleste, men ifølge CNN er den nå nærmest stillestående.

Kinas økonomi vokste likevel med 4,8 prosent i første kvartal sammenliknet med samme periode i fjor. Myndighetenes årsmål var på 5,5 prosent.

Samtidig advarte nasjonale statistikkontor mandag om «betydelige vanskeligheter og utfordringer» i framtida.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer