Verdensbanken frykter «dobbeltsjokk»

Dersom konflikten i Midtøsten eskalerer og blir en regional konflikt, kan det føre til en kraftig oppgang i oljeprisene, mener Verdensbanken.

FRYKTER «DOBBELTSJOKK»: I en fersk rapport fra Verdensbanken advares det mot følgene konflikten i Midtøsten kan ha på det globale oljemarkedet. Foto: Paul Ratje / AFP / NTB
FRYKTER «DOBBELTSJOKK»: I en fersk rapport fra Verdensbanken advares det mot følgene konflikten i Midtøsten kan ha på det globale oljemarkedet. Foto: Paul Ratje / AFP / NTB Vis mer
Publisert

- Dersom konflikten eskalerer vil den globale økonomien stå overfor et dobbelt energisjokk for første gang på flere tiår - ikke bare fra krigen i Ukraina, men også fra Midtøsten, sier Indermit Gill, sjeføkonom i Verdensbanken.

I en fersk rapport tar Verdensbanken for seg utsiktene i det globale råvaremarkedet. Selv om krigen i Midtøsten så langt ikke har hatt så stor effekt på råvaremarkedene, så advarer Verdensbanken om hva som kan skje dersom konflikten eskalerer og sprer seg i regionen.

Moderat prisoppgang

Oljeprisen har steget nokså moderat - 6 prosent - siden konflikten i Midtøsten tok fyr da Hamas angrep Israel for drøye tre uker siden.

«Utsiktene for råvareprisene kan bli betydelig dystrere dersom konflikten eskalerer», konkluderer Verdensbanken.

- Konflikten i Midtøsten kommer i kjølvannet av det største sjokket på råvaremarkedene siden 70-tallet - Russlands krig med Ukraina. Det hadde forstyrrende effekter på den globale økonomien, som fremdeles vedvarer, sier Gill.

KRIG: Konflikten i Midtøsten kan få innvirkning på det globale oljemarkedet. Foto: REUTERS / Evelyn Hockstein / NTB
KRIG: Konflikten i Midtøsten kan få innvirkning på det globale oljemarkedet. Foto: REUTERS / Evelyn Hockstein / NTB Vis mer

Sånn ting ser ut akkurat nå, ser Verdensbanken fortsatt for seg at konflikten i Midtøsten vil ha begrenset innvirkning på råvareprisene, slik at de i utgangspunktet vil være drevet av tilbud og etterspørsel.

Dette forutsetter at konflikten ikke sprer seg.

Ifølge bankens anslag vil råvareprisene falle 25 prosent i år, ytterligere 4 prosent neste år, og 0,5 prosent i 2025.

«Likevel har tidligere militære konflikter i regionen ofte resultert i høyere priser og volatilitet i råvaremarkedene. Dette antyder at en eskalering av konflikten vil utløse kraftige forstyrrelser på oljeforsyningen, avhengig av varigheten og omfanget av eskaleringen», heter det i rapporten.

Kan føre til «kraftig prisøkning»

Der tegnes det også opp hva som blir konsekvensen av tre tenkte scenarioer.

  • «Liten forstyrrelse»: Den globale oljeforsyningen reduseres med 500 000 til to millioner fat olje per dag, noe som vil føre til at oljeprisen stiger mellom 3 og 14 prosent. Det vil gi et kvartalsmessig gjennomsnitt på mellom 93 og 102 dollar fatet råolje.
  • «Middels forstyrrelse»: Den globale oljeforsyningen reduseres med tre til fem millioner fat per dag. Dette vil føre til at oljeprisen stiger med 21 til 35 prosent, opp til et sted fra 109 til 121 dollar fatet.
  • «Stor forstyrrelse»: Den globale oljeforsyningen reduseres med seks til åtte millioner fat olje hver dag. Det vi sende oljeprisen opp med opp mot 75 prosent, til et nivå mellom 140 og 157 dollar fatet.

Årsaken til at en eskalering av konflikten kan få så vidtrekkende konsekvenser er at Midtøsten står for en vesentlig andel av den globale oljeproduksjonen.

«Selv om et risikoscenario med en liten nedgang i oljeforsyningen bare vil føre til en moderat prisoppgang, så viser risikoscenarioer at mer vidtrekkende forstyrrelser kan føre til en betydelig dislokasjon i oljemarkedene, med en kraftig økning i prisene», advarer Verdensbanken.

Kan gi høyere matpriser

Skulle oljeprisene skyte i været vil det også påvirke prisene langt utenfor petroleumssektoren.

- Høyere oljepriser, dersom de vedvarer, vil uunngåelig bety høyere matpriser. Dersom et alvorlig oljesjokk materialiserer seg, vil det drive opp matprisinflasjonen, som allerede har vært forhøyet i mange utviklingsland, sier Ayhan Kose, assisterende sjeføkonom i Verdensbanken.

Han viser til at ved utgangen av 2022 var over 700 millioner mennesker underernært.

- En eskalering av konflikten vil forsterke matusikkerheten, ikke bare i regionen, men også over hele verden, sier Kose.

Kan få mer moderate effekter

På tross av usikkerheten trekker Verdensbanken fram ting de mener kan antyde at den globale økonomien er bedre rustet for å stå imot et sjokk i oljeforsyningen enn tidligere.

Årsaken til det er at land over hele verden har forsterket sitt forsvar mot energisjokk siden energikrisa på 70-tallet.

«De har redusert sin oljeavhengighet - mengden olje som trengs for å generere én dollar bruttonasjonalprodukt er mer enn halvert siden 1970», skriver Verdensbanken.

I tillegg har de fleste diversifisert sin base av oljeleverandører, og sikret seg tilgang på andre energiressurser. Flere land har også strategiske petroleumsreserver og avtaler for koordinasjon av forsyninger.

Verdensbanken mener også utviklingen av futures-markedet, der man inngår en avtale om kjøp av olje til en bestemt pris på et bestemt tidspunkt i framtida, har vært med på å begrense virkningen en oljemangel har på prisene.

«Disse forbedringene antyder at en eskalering av konflikten muligens vil ha mer moderate effekter enn det ville hatt tidligere», skriver Verdensbanken.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer