Verdensbanken: Moderat økonomisk vekst i år

Verdensøkonomien vil vokse moderat i år, mener Verdensbanken, som i sin prognose anslår en vekst på 2,5 prosent, så vidt over fjorårets 2,4 prosent.

SVAKERE VEKST: Verdensbanken spår svakere vekst i både USA og Kina i årene som kommer, mye på grunn av handelskrigen til president Donald Trump. Her losses konteinere i Tacoma i USA. Foto: Ted S. Warren / AP / NTB scanpix
SVAKERE VEKST: Verdensbanken spår svakere vekst i både USA og Kina i årene som kommer, mye på grunn av handelskrigen til president Donald Trump. Her losses konteinere i Tacoma i USA. Foto: Ted S. Warren / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

En rekke risikofaktorer kan påvirke prognosen, blant annet fornyet handelsstrid mellom USA og Kina, påpeker Verdensbanken.

De skrur ned forventningene fra forrige 2020-prognose, som ble publisert i juni, med 0,2 prosentpoeng. Verdensbanken barberer også forventningene for de to kommende årene med 0,2 prosentpoeng siden juni-prognosen og anslår nå at veksten i 2021 blir på 2,8 prosent og 2,7 prosent i 2022.

2019 ble det svakeste året for verdensøkonomien siden finanskrisen i 2008.

– Det er fortsatt risiko, og veksten er skjør, sier visepresident Ceyla Pazarbasioglu.

Svakere vekst i USA

For USA spår Verdensbanken at veksten reduseres fra 2,3 prosent i 2019 til 1,8 prosent i 2020 og deretter enda mer til 1,7 prosent både neste år og i 2022.

Dette er betydelig lavere enn veksten på over 3 prosent som president Donald Trump har lovet med sine skattekutt og rereguleringer.

Utsikten for Europa er enda dystrere, blant annet som følge av svak tysk vekst og brexit. Den allerede lave veksten på 1,1 prosent i fjor ventes å bli fulgt opp av en vekst på kun 1 prosent i år og 1,3 prosent i 2021 og 2022.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer