Verdensledernes frykt: - Veldig skadelig

Ledere verden over er bekymret for konsekvensene Ukraina-krigen har for verdensøkonomien.

BEKYMRER: Vladimir Putins krig i Ukraina har store konsekvenser, ikke bare for ukrainerne, men også for mennesker verden over. Foto: Sergei Bobylyov/Sputnik/AFP
BEKYMRER: Vladimir Putins krig i Ukraina har store konsekvenser, ikke bare for ukrainerne, men også for mennesker verden over. Foto: Sergei Bobylyov/Sputnik/AFP Vis mer
Publisert

Ledere verden over har siden krigen i Ukraina starta i februar flere ganger ytret sin bekymring for verdensøkonomien.

Blant dem er sjef for Det internasjonale pengefondet (IMF), Kristalina Georgieva.

- Skadelig

I et nytt intervju med CNBC sier hun at Ukraina-krigen er den største trusselen for verdensøkonomien akkurat nå.

- Vi mener at krigen i Ukraina er den ene mest negative faktoren for verdensøkonomien i år, og mest sannsynlig for det neste året også, sier hun til nettstedet, og fortsetter:

- Alt som skaper mer angst er selvfølgelig veldig skadelig for mulighetene for vekst, og for å møte det mennesker overalt trenger og håper på.

ADVARER: IMF-sjef Kristalina Georgieva. Foto: Reuters/Michele Tanntussi
ADVARER: IMF-sjef Kristalina Georgieva. Foto: Reuters/Michele Tanntussi Vis mer

Kommentarene ble gitt i forbindelse med rakettnedslaget i den polske landsbyen Przewdow, som ligger nær grensen til Ukraina, tirsdag kveld.

Det fikk umiddelbart stor internasjonal oppmerksomhet, spesielt siden to personer skal ha blitt drept av eksplosjonen.

SNAKKET KRIG: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg møtte Storbritannias ferske statsminister Rishi Sunak 9. november. Video: AP Vis mer

- Fordømmer krigen

På en pressekonferanse onsdag sa likevel Nato-sjef Jens Stoltenberg at det ikke er noe som tyder på at Russland planlegger et angrep på Nato, og at de mener det var en ukrainsk luftvernrakett som slo ned i Polen.

Stoltenberg mener det ikke er noen indikasjoner på at det var et bevisst angrep på Polen.

- La meg være tydelig. Dette er ikke Ukrainas skyld. Russland må avslutte denne tankeløse krigen, sa Stoltenberg da.

Temaet er også høyt oppe på agendaen under G20-toppmøtet i Indonesia denne uka, hvor lederne for verdens største økonomier er tilstede.

Tirsdag kom nasjonene som deltar der med en felles uttalelse som fordømmer det som skjer.

- De fleste medlemmene våre fordømmer krigen i Ukraina på det sterkeste. Den forårsaker enorme menneskelige lidelser og forverrer den allerede skjøre globale økonomien. Det begrenser vekst, øker inflasjon, forstyrrer forsyningskjeder, øker problemer rundt energi og mat, og risiko for finansiell ustabilitet, skriver de i uttalelsen, ifølge CNBC, og fortsetter:

- En fredelig løsning av konflikten og en innsats for å håndtere krisene er avgjørende. Tida som er nå må ikke være en krigstid.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer