- Verdensmester i å ødelegge

Fox News-stjerne Tucker Carlson fryktet at Trump kunne velte hele TV-kanalen dersom de ikke løp hans ærend.

- VALGJUKS: Meldinger som først nå har blitt kjent, kaster lys over panikkstemningen i Fox News da Trump tapte presidentvalget. Foto: Evan Vucci / AP / NTB
- VALGJUKS: Meldinger som først nå har blitt kjent, kaster lys over panikkstemningen i Fox News da Trump tapte presidentvalget. Foto: Evan Vucci / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da Donald Trump tapte presidentvalget i 2020 til fordel for Joe Biden, gikk Trump hardt ut i offentligheten med påstander om valgjuks.

Trump mente den egentlige vinneren av valget var ham selv.

Panikkstemning

Nå er det blitt klart hvordan den høyreorienterte TV-kanalen Fox News reagerte i kulissene - både på det nedslående Trump-resultatet, og Trumps påstander om valgjuks.

Dominion Voting Systems - som har ansvar for valgstemmer i mange delstater - har saksøkt Fox News og deres nettverk for 1,6 milliarder dollar.

De hevder at kanalen kom med uriktige påstander om at stemmemaskinene deres var rigget til fordel for Biden.

Det er i rettsdokumenter tilknyttet denne saken at meldingsutvekslinger i Fox News har blitt offentliggjort, omtalt av CNBC og Business Insider.

- Verdensmester i å ødelegge

I rettsdokumentene kommer det fram at Fox-ansatte ikke trodde på påstandene om valgfusk i presidentvalget.

En av kanalens største TV-personligheter, Tucker Carlson, skal ha blitt rasende da Fox News var de første til å kunngjøre at Biden vant i Arizona. Denne nyheten førte til klagestorm mot kanalen.

- Vi har jobbet utrolig hardt for å bygge opp det vi har. De jævlene ødelegger troverdigheten vår. Det gjør meg rasende, skrev Tucker Carlson til produsenten sin.

LANGER UT: Tideligere president Donald Trump langer ut mot president Joe Biden under valgkampen. Vis mer

Ifølge Carlson var hans kollegaer Laura Ingraham og Sean Hannity også «svært opprørte».

- På dette tidspunktet blir vi skadet uansett hva, skrev Carlson videre.

Carlson fryktet at dersom kanalen ikke løp Trumps ærend - med å stille seg bak påstandene om valgjuks - at Trump og hans apparat var i stand til å velte hele kanalen.

- Han er den ubestridte verdensmesteren i å ødelegge ting. Han kan lett ødelegge oss hvis vi ikke spiller kortene riktig, skrev Carlson videre til sin produsent i Fox News.

Carlson reagerte også sterkt på at Fox-journalisten Jaqui Heinrich faktasjekket og tilbakeviste en påstand Trump kom med i en tweet. Der hevdet han at Dominion jukset med valget.

- Vær så snill å få henne sparket, skrev Carlson til sin kollega Sean Hannity i en gruppechat, ifølge Business Insider.

GOD STEMNING: Tucker Carlson og Donald Trump avbildet i fjor. Foto: Seth Wenig / AP / NTB
GOD STEMNING: Tucker Carlson og Donald Trump avbildet i fjor. Foto: Seth Wenig / AP / NTB Vis mer

- Mulighet til å ødelegge Fox

USA-ekspert og rådgiver i Civita, Eirik Løkke, tolker Carlson-meldingene som kritikk mot journalister som følger sannheten. Det er ikke Carlson så interessert i, mener han.

- Så det er ikke så veldig overraskende, sier Løkke til Børsen.

Fox News har nemlig hatt en Trump-strategi som strekker seg helt tilbake til da han lanserte kandidaturet i 2015, ifølge Løkke. Å kjøre ut kritiske saker på Trump fungerte nemlig ikke så bra.

- Daværende leder i Fox News, Roger Ailes, skjønte at Trump hadde en magnetisk effekt på publikum. Så de snudde rundt. De skulle ikke begynne å utfordre Trump og hans støttespillere - for det ville gå alvorlig ut over Fox News, sier Løkke.

IKKE NÅDIG: USAs eks-president Donald Trump er ikke fremmed for å slenge litt med leppa. Hans seanse under CPAC-konferansen i Orlando vekker oppsikt. Vis mer

Fox News har ifølge Løkke valgt en Trump-strategi ut ifra økonomiske hensyn - altså seere - framfor å drive med sannhetssøkende og ærlig journalistikk.

Det Carlson uttrykker bekymring for, ifølge Løkke, er å skulle følge sannheten - selv om de vet at det ikke er hold i Trumps påstander om valgjuks.

- Det vil kunne fremmedgjøre mange av velgerne som er Trump-lojale. Og at Trump-organisasjonen har mulighet for å ødelegge Fox News, sier Løkke.

- Virkelig gale greier

Samtidig framgår det av meldingsutvekslingene at flere Fox-ansatte, inklusive Carlson og flere kjente profiler, ikke biter på Trumps påstander om at 2020-valget var stjålet, skriver CNBC.

Flere uttrykte eksplisitt skepsis til Trump-leirens påstander, framgår det i rettsdokumentene.

- Virkelig gale greier. Og skadelig, skrev Fox News' eier Rupert Murdoch i en e-post 19. november. Han siktet til Trumps advokat Rudy Guilianis utspill på kanalen.

Tucker Carlson skrev at en av Trumps advokater, Sidney Powell, «lyver». Kollegaen hans Laura Ingraham skrev i en melding til Carlson:

- Sidney er fullstendig gal. Ingen vil jobbe med henne. Det samme med Rudy.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer