Verdensøkonomien: - Betydelig forverring

Krigen i Ukraina gir økonomiske ringvirkninger langt utenfor krigsområdene. Det internasjonale pengefondet er bekymret for at inflasjonen vil være høy lenger enn de hadde forutsett.

IMF legger frem sin kvartalrapport. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«De globale økonomiske utsiktene har blitt betydelig forverret siden vår forrige prognose i januar».

Slik innleder det internasjonale pengefondet sin kvartalsrapport World Economic Outlook, som offentliggjøres i forbindelse med vårmøtene til IMF og Verdensbanken i USAs hovedstad Washington.

Fallende vekst

For siden IMFs forrige rapport er det flere ting som har lagt press på verdensøkonomien. Aller viktigst er selvsagt krigen i Ukraina.

«Krisen utspiller seg mens den globale økonomien var på bedringens vei, men samtidig ikke hadde hentet seg helt inn igjen etter covid-19-pandemien, med en betydelig forskjell mellom den økonomiske gjeninnhentingen i de framvoksende økonomiene og industrilandene», skriver IMF.

IMF anslår nå at den økonomiske veksten vil falle fra 6,1 prosent i 2021 til 3,6 prosent i 2022 og 2023. Det er henholdsvis 0,8 og 0,2 prosentpoeng lavere enn anslagene de kom med i januar.

Også etter 2023 er det ventet at den økonomiske veksten vil bli svakere: En nedgang på 3,3 prosent på mellomlang sikt.

«Det er viktig å bemerke at denne prognosen antar at konflikten i hovedsak begrenser seg til Ukraina, og at Russlands energisektor unntas fra ytterligere sanksjoner», skriver IMF.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.