Bygg- og anleggsbransjen slår alarm:

- Verre enn jeg trodde

Frp-leder Sylvi Listhaug ble overrasket over tilbakemeldingene fra næringslivet i bergensområdet.

DRAMATISK: Frp-politiker Silje Hjemdal, Terje Søviknes, Sylvi Listhaug og Marte Monstad får en innføring i den dramatiske situasjonen flere av bedriftene i bergensområdet beskriver. Foto: Marie Røssland / Dagbladet
DRAMATISK: Frp-politiker Silje Hjemdal, Terje Søviknes, Sylvi Listhaug og Marte Monstad får en innføring i den dramatiske situasjonen flere av bedriftene i bergensområdet beskriver. Foto: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer
Publisert

BERGEN (Børsen): - Det at det var såpass mørkt og dystert fra næringslivets side, at de er så bekymret, det var verre enn det jeg trodde, sier Frp-leder Sylvi Listhaug.

Hun har sammen med andre lokale og nasjonale partifeller nettopp fått presentert de dystre tallene fra Bergen Næringsråds medlemsundersøkelse. En medlemsundersøkelse direktør Monica Mæland omtaler som «veldig bekymringsfull».

Undersøkelsen, som Børsen tidligere har omtalt, viser det som beskrives som en uvanlig og dramatisk endring i bedriftenes framtidsutsikter. I underkant av én av fem bedrifter ser positivt på framtida.

- Kort sagt stiger alle bekymringer, forklarte næringspolitisk sjef Tom-Christer Nilsen, da han presenterte tallene.

- Mange sliter

Listhaug deler denne bekymringen.

- Det er bekymringsfulle signaler fra næringslivet. Det er mange bransjer som nå sliter veldig, og er bekymret for framtida på grunn av at kostnadene øker så kraftig, og at inntektene ikke står i stil. Det har vi advart mot lenge i Frp.

Undersøkelsen avdekker at bedriftene ønsker bedre forutsigbarhet, noe både næringsrådet og Frp-lederen mener har vært et fundament i norsk næringsliv.

- Dette med politisk risiko, som de tar opp, er helt nytt i Norge. Vi har alltid hatt det sånn, uansett hvem som har styrt, at det har vært forutsigbarhet. Det er litt av det som er borte nå, med de enorme skatteskjerpelsene som regjeringen innførte nesten over natta, fortsetter Frp-lederen.

Full stans for bygg- og anlegg

Spesielt i bygg- og anleggsbransjen er det mye pessimisme. Blant medlemsbedriftene er det denne bransjen som venter størst nedbemanning det kommende året. Disse tallene bekreftes av ferske tall fra Nav. Det var klart flest permitteringer inne industri og byggenæringen i januar. I disse to bransjene var det en økning på 4100 permitterte siste måned.

Dette bildet ble ytterligere bekreftet av representanter fra byggebransjen, som mandag møtte i Bergen Næringsråds lokaler.

- Vi tenkte at det ville ordne seg i høst, men fra januar har det vært full stans, forteller administrerende direktør i familiebedriften Brødrene Ulveseth, Inger Kristin Ulveseth.

De peker på manglende oppdrag, lang sakstid i kommunen og frykten for å miste nødvendig kompetanse, som noen av utfordringene.

FULL STANS: Det igangsettes veldig få nye boligprosjekter med dagens prisbilde, forteller Handelsbanken. Her fra en byggeplass på Fantoft i Bergen. Foto: Marit Hommedal / NTB
FULL STANS: Det igangsettes veldig få nye boligprosjekter med dagens prisbilde, forteller Handelsbanken. Her fra en byggeplass på Fantoft i Bergen. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer

Frykter boligmangel og økte priser

Kristian Knudsen i Handelsbanken kunne samtidig fortelle at de ser to tendenser. Det ene er at det går treigt på nybyggmarkedet, og at materialprisene har økt betraktelig.

- Det igangsettes veldig få nye boliger med dagens prisbilde, sier Knudsen.

Boligmarkedet er fremdeles preget av at en del sitter på gjerdet og venter, og at det nesten ikke selges nye boliger. Han frykter at dette vil føre til boligmangel og økte priser.

- Også på næringssiden tar ting tid. Investeringsbeslutningene sitter lenger inne, fortsetter han.

PESSIMISME: Bygg- og anleggsbransjen fortalte om dystre framtidsutsikter. (F.v.) Kristian Knudsen i Hanselsbanken, Inger Kristin Ulveseth fra Brødrene Ulveseth, Inge Bauge fra Byggmesterforbundet og Tom-Christer Nilsen i Bergen Næringsråd. Foto: Marie Røssland / Dagbladet
PESSIMISME: Bygg- og anleggsbransjen fortalte om dystre framtidsutsikter. (F.v.) Kristian Knudsen i Hanselsbanken, Inger Kristin Ulveseth fra Brødrene Ulveseth, Inge Bauge fra Byggmesterforbundet og Tom-Christer Nilsen i Bergen Næringsråd. Foto: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

- Full stans etter påske

Inge Bauge, daglig leder for Byggmesterforbundet Region Vest, kunne fortelle om uroligheter blant medlemmene.

- Jeg har vært i dette i 36 år, og har aldri tidligere opplevd det vi opplever nå. At det skjer så mye samtidig. Frykt for renteheving, strømpriser og statsbudsjettet har gitt en trippel effekt, som har lagt lokk på alt.

Den manglende investeringsviljen ligger ikke bare hos private aktører. Store offentlige investeringsprosjekter er også lagt på is, og dette rammer bransjen hardt.

- Alle har arbeid fram til påske, men etter påske stopper det helt opp.

GJENSYN: De tidligere regjeringskollegaene Monica Mæland og Sylvi Listhaug møttes mandag hos Bergen Næringsråd, hvor førstnevnte nå er direktør. Foto: Marie Røssland / Dagbladet
GJENSYN: De tidligere regjeringskollegaene Monica Mæland og Sylvi Listhaug møttes mandag hos Bergen Næringsråd, hvor førstnevnte nå er direktør. Foto: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Vil sette i gang prosjekter

Frp-leder Listhaug mener offentlige prosjekter må igangsettes, for å holde i gang næringen og kompetansen i den.

- Det er nok å ta fatt i, både på veisida og ulike prosjekter, enten det er skole, barnehage eller sykehjem. Men da må det være politisk vilje til å ta tak i det. Dessverre ser regjeringen ut til å ikke ville være så opptatt av det. Vi har så dårlig råd her i Norge, høres det ut som. Men faktum er at staten og Norge aldri har tjent så mye penger som det vi gjør nå.

Frp's gruppeleder i Bergen, Marte Monstad, var også til stede på presentasjonen.

- Vi får mye innspill og tilbakemeldinger på hvordan næringene opplever møtet med kommunen. Det vi får bekreftet gang på gang, også her i dag, er at det er lang saksbehandlingstid. Det gir uforutsigbarhet. Vi ønsker at Bergen skal bli en ja-by. At vi skal si ja så ofte som mulig, nei så lite man kan, og legge til rette for at det kan drives næringsvirksomhet i byen vår.

Vedum: - Inntektsskatten skal gå ned

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum kommenterte FRPs kritikk mot det økte skattetrykket i et intervju med NTB for en drøy måned siden.

Han mener folk flest får mindre skattetrykk.

- Vi mener de med sterkest rygg skal ta det største lasset. Derfor mener vi det er riktig det vi nå gjør, sa Vedum til NTB.

Vedum sa det har vært en tøff budsjetthøst med et krevende bakteppe. Krig i Europa, pandemi og galopperende prisvekst har ført til det.

- Men inntektsskatten skal gå ned. Det er viktig for regjeringen. Selv i et år der det var vanskelig å få budsjettet til å gå opp var det veldig viktig for oss at de med normal inntekt skulle få lavere skatt eller beholde samme skattetrykk, sier Vedum.

- Men vil ikke også skatt på næringer ramme vanlige folk?

- Hovedbiten er ekstra beskatning på energi og havbruk. Det tror jeg folk synes er rimelig. Konsekvensene av krigen gjør at kostnadene i statsbudsjettet har økt veldig. Vi mener det er feil at folk flest skal ta de ekstraregningene, sier Vedum.

Tips oss om Bergen!

Har du et tips fra bergensområdet? Ta kontakt med vårt lokalkontor!

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer