Forbrukertillit:

Verre enn under finanskrisa: - Historisk lavt

Nordmenns tro på egen og landets økonomi er lavere nå enn under finanskrisa, oljepriskrisa og coronakrisa.

HISTORISK BUNNPUNKT: Fobrukertillitsindeksen (CCI), som har blitt gjennomført månedlig siden andre kvartal i 2007, har aldri tidligere vært på et lavere nivå enn etter krigsutbruddet i Ukraina. Illustrasjon: Opinion
HISTORISK BUNNPUNKT: Fobrukertillitsindeksen (CCI), som har blitt gjennomført månedlig siden andre kvartal i 2007, har aldri tidligere vært på et lavere nivå enn etter krigsutbruddet i Ukraina. Illustrasjon: Opinion Vis mer
Publisert

De siste 14 åra har det norske folk opplevd en global finanskrise, en oljepriskrise og ikke minst to år med coronakrise. Likevel har nordmenns tro på egen og landets økonomi aldri vært lavere enn etter Russlands invasjon av Ukraina.

- Et historisk lavt nivå.

Slik lyder oppsummeringen fra fagsjef for politikk og samfunn i Opinion, Henrik Høidahl, når han kommenterer forbrukertillitsindeksen for april.

Målingen for mars viste at forbrukertilliten falt som en stein etter Russlands invasjon av Ukraina. Forbrukertillitsindeksen (CCI) for Norge var på minus 20,0 poeng i mars, noe som utgjorde et historisk bunnivå.

Tilliten øker

Selv om aprilmålingen, som ble publisert fredag, viser en markant økning opp til minus 14,9 poeng, er tallene langt fra lystig lesning.

«Dette er fortsatt lavere enn i mars og april 2020, rett etter nedstengningen som følge av coronapandemien. Aprilnivået er også lavere enn bunnpunktet under finanskrisa i 2008 og oljepriskrisa i 2015-2016, for å sette dagens situasjon i ytterligere perspektiv», heter det i rapporten fra Opinion.

- CCI har hatt noen markante utslag siden omikronvarianten av coronaviruset for alvor fikk konsekvenser i desember i fjor. Samtidig økte strømprisene kraftig, sier Høidahl i en uttalelse.

UFORKLARING SJOKKFALL: Rett før klokka 10 mandag morgen stupte plutselig europeiske børser i det som blir beskrevet som en mystisk kollaps. Eksperter mener det mest sannsynlig er en menneskelig feil. Reporter: Maja Walberg Klev. Vis mer

Etter å ha vært på plussiden i ni måneder på rad, gikk CCI da over på minussiden. Det innebærer at det er flere i befolkningen som venter en negativ enn en positiv endring i egen og landets økonomi.

- Nå har CCI vært negativ i seks måneder på rad, forteller Høidahl.

- Bekymring og usikkerhet

Han peker på Russlands invasjon av Ukraina den 24. februar, den påfølgende krigføringen «og all bekymring og usikkerhet den har ført med seg», som forklaringen på det historiske fallet i CCI i mars.

- Det lave nivået må også ses i sammenheng med vedvarende høye strøm- og drivstoffpriser, økte priser på matvarer, samt varsler om flere rentehevinger i år, sier Høidahl videre.

At indeksen øker igjen i april, selv om den fortsatt ligger på et historisk bunnivå, er trolig fordi det umiddelbare sjokket har lagt seg, mener Høidahl.

- Men fortsatt er CCI og de fire indikatorene som utgjør den på et historisk lavt nivå. Og til forskjell fra tidligere kriser og CCI-fall, er de to indikatorene knyttet til husholdningens økonomiske situasjon, både sammenliknet med for tolv måneder siden og forventningene de kommende tolv månedene, langt mer påvirket av de aktuelle samfunnskrisene i dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer