Restauranter og utelivsbransjen:

- Verre enn ventet

NHO-topp frykter begeret vil renne over for mange bedrifter på grunn av manglende økonomisk kompensasjon.

KRITISK: NHO slår alarm etter tirsdagens pressekonferanse med ny innføring av restriksjoner. Foto: Annika Byrde / NTB
KRITISK: NHO slår alarm etter tirsdagens pressekonferanse med ny innføring av restriksjoner. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert

NHO reagerer kraftig etter regjeringens nye restriksjoner for næringslivet. Særlig fryktes det nå for restaurant- og utelivsbransjen, som har hatt store utfordringer siden pandemiens start i mars i fjor.

De nye tiltakene, som innføres klokka 24 natt til torsdag medfører blant annet skjenkestopp ved midnatt, krav om avstand og bordservering. De skal i utgangspunktet vare i fire uker.

- Dette var verre enn ventet. Fire uker betyr at hele høytidsmåneden forsvinner, og med det en stor del av inntektene. Veldig mange har slitt i halvannet år og hadde håpet å ta igjen noe av det tapte nå, sier viseadministrerende direktør i NHO, Anniken Hauglie, til Børsen.

- Reelt bekymret

Hun er fornøyd med at en kompensasjonsordning nå kommer, men mener det ikke er nok. I likhet med Virke etterlyser hun lønnstilskudd.- Vi hadde håpet de kom med en lønnstilskuddsordning. Nå er det i stedet stor risiko for at ansatte sendes ut i permittering, sier Hauglie.

NHO håper at det raskt kommer på plass en lønnstilskuddsordning slik at medlemsbedriftene kan holde på medarbeidere.

- Vi har hatt medlemsbedrifter som forteller om ansatte som har vært mer eller mindre permittert i halvannet år. Man er reelt bekymret for at de ikke vil komme tilbake bransjen. Jeg tror lønsstøtte er det eneste tiltaket som kan redde mange bedrifter fra permitteringer nå, sier Hauglie.

Dramatisk fall

NHO-direktør Ole Erik Almlid sier i en pressemelding at det er bra regjeringen handler raskt og innfører en nasjonal kompensasjonsordning for november og desember. Men i likhet med Hauglie etterlyser han ytterligere tiltak.

- Vi har forståelse for at smitteutviklingen og situasjonen rundt omikronvarianten gjør det nødvendig med nye restriksjoner. Men det er viktig at vi opprettholder aktivitet der vi kan i næringslivet, sier Almlid.

Han påpeker at avlyste julebord og dramatiske fall i omsetningen gjør at mange bedrifter i spesielt restaurant- og utelivsbransjen står i fare for å måtte permittere ansatte og miste viktig kompetanse.

- Derfor ser vi frem til å få landet alle detaljene i den nasjonale kompensasjonsordningen de nærmeste dagene, sier direktøren.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer