Spionballong skutt ned

- Verst tenkelig tidspunkt

Amerikanske eksperter er alvorlig bekymret for konsekvensene av at Kina sendte en spionballong inn over USA.

SKUTT NED: Her skyter USA ned det de mener er en kinesisk spionballong. Vis mer
Publisert

NEW YORK (Børsen): USAs president, Joe Biden, besluttet lørdag å skyte ned den kinesiske spionballongen over havet utenfor Nord- og Sør-Carolina på USAs østkyst.

Amerikanske myndigheter har fulgt nøye med på ballongen siden den dukket opp over Montana onsdag. Den har så manøvrert seg østover i landet, trolig via kinesiske spionsatellitter, ifølge Pentagon.

Ballongen, som var på størrelse med tre busser, opererte i 60 000 fots høyde. Den var synlig fra bakken, og ifølge det amerikanske forsvarsdepartementet en stor nyttelast beskrevet som overvåkningsutstyr.

Situasjonen har utløst en alvorlig diplomatisk krise mellom USA og Kina. USAs utenriksminister, Antony Blinken, avlyste en planlagt reise til Kina. Kina på sin side hevder det hele dreier seg om en værballong på avveie, og sjefen for landets værtjeneste skal nå ha fått sparken.

- Kina uttrykker sterk misnøye og protesterer mot at USA med makt angriper det ubemannede sivile luftfartøyet. Kina forbeholder seg retten til å sette i verk nødvendige tiltak for å kunne håndtere tilsvarende situasjoner, heter det i en kunngjøring fra det kinesiske forsvarsdepartementet, ifølge NTB.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer