Kriseår for turistindustrien:

Verste året noensinne

Den globale turistindustrien opplevde sitt verste år noensinne i fjor, melder FN-organet Verdens turistorganisasjon (UNWTO).

Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB
Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Den økonomiske tilbakegangen var på hele 74 prosent. Den plutselige kollapsen i internasjonal turisme gjør at næringen har tapt til sammen 1300 milliarder dollar, eller 11 369 milliarder norske kroner.

Da coronaviruset spredde seg over hele verden, ble fly satt på bakken, og turistdestinasjoner verden over sto omtrent ribbet tilbake. De var nesten helt uten turister og nesten helt uten inntekter.

Ifølge UNWTO skal turistdestiasjoner verden over ha mistet så mange som en milliard besøkende i fjor.

Krisen gjør nå at mellom 100 og 120 millioner arbeidsplasser i turistnæringen nå står i fare.

FORANDRET: Henning Iversflaten har opplevd cruiseturismen i Stavanger på nært hold i 19 år. Sommeren 2020 var helt annerledes. Foto: Kristian Ridder-Nielsen. Video: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

- Selv om mye har blitt gjort for å gjøre trygge, internasjonale reiser mulig, så er vi klar over at krisen langt fra er over, sier UNWTO-sjef Zurab Pololikashvili.

I UNWTOs eksperpanel er det litt delte meninger om hvordan 2021 blir. 45 prosent av alle spurte i panelet mener 2021 blir bedre enn fjoråret, 30 prosent mener det blir omtrent som i fjor, mens 30 prosent mener 2021 blir verre enn 2020.

Ikke før i 2023 kan man forvente at turismen er på samme nivå som den var før pandemien, mener ekspertene.

Det er Asia og Stillehavsregionen som er hardest rammet. Der var tilbakegangen hele 84 prosent i fjor. Det kom også 300 millioner færre turister til området i fjor.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer