Kriseår for turistindustrien:

Verste året noensinne

Den globale turistindustrien opplevde sitt verste år noensinne i fjor, melder FN-organet Verdens turistorganisasjon (UNWTO).

Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB
Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Den økonomiske tilbakegangen var på hele 74 prosent. Den plutselige kollapsen i internasjonal turisme gjør at næringen har tapt til sammen 1300 milliarder dollar, eller 11 369 milliarder norske kroner.

Da coronaviruset spredde seg over hele verden, ble fly satt på bakken, og turistdestinasjoner verden over sto omtrent ribbet tilbake. De var nesten helt uten turister og nesten helt uten inntekter.

Ifølge UNWTO skal turistdestiasjoner verden over ha mistet så mange som en milliard besøkende i fjor.

Krisen gjør nå at mellom 100 og 120 millioner arbeidsplasser i turistnæringen nå står i fare.

- Selv om mye har blitt gjort for å gjøre trygge, internasjonale reiser mulig, så er vi klar over at krisen langt fra er over, sier UNWTO-sjef Zurab Pololikashvili.

I UNWTOs eksperpanel er det litt delte meninger om hvordan 2021 blir. 45 prosent av alle spurte i panelet mener 2021 blir bedre enn fjoråret, 30 prosent mener det blir omtrent som i fjor, mens 30 prosent mener 2021 blir verre enn 2020.

Ikke før i 2023 kan man forvente at turismen er på samme nivå som den var før pandemien, mener ekspertene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer