Verste børsdag siden 1987

Forsøkte med krisetiltak - likevel stupte børsene i USA.

BØRSKRAKK: En ansatt ved New York Stock Exchange, Brian Connolly, idet aksjehandelen ble stanset som følge av det kraftige fallet da børsen åpnet torsdag. Foto: Richard Drew / AP / NTB scanpix
BØRSKRAKK: En ansatt ved New York Stock Exchange, Brian Connolly, idet aksjehandelen ble stanset som følge av det kraftige fallet da børsen åpnet torsdag. Foto: Richard Drew / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På Wall Street stupte Dow Jones-indeksen over 2.300 poeng torsdag, noe som tilsvarer 10 prosent.

Børsstupet var det største siden «Black Monday» i 1987. Verken under finanskrisen for drøye ti år siden eller etter 11. september-angrepene i 2001, sank de amerikanske børsene like mye i løpet av én dag.

Brukte krisetiltak

Sentralbanken i New York forsøkte torsdag å roe børsene med å sprøyte 1.500 milliarder dollar inn i finansmarkedene.

Krisetiltaket innebærer kjøp av store mengder amerikanske statsobligasjoner med kort løpetid. Formålet er å sikre at kredittmarkedene fungerer og bankene fortsatt kan låne penger til selskaper og andre låntakere.

Tiltaket hadde umiddelbar effekt. Dow Jones-indeksen, som tidligere på dagen hadde vært ned over 9 prosent, lå plutselig «bare» litt over 5 prosent lavere enn sluttnoteringen dagen før.

Men deretter gikk det nedover igjen, og utover ettermiddagen lokal tid gikk utviklingen gradvis i retning av et tosifret fall for Dow Jones.

Krakk i Europa

På flere av de europeiske børsene var det torsdag krakk. Aksjemarkedene falt over 12 prosent både i Tyskland og Frankrike etter at USA innførte innreiseforbud for europeere i et forsøk på å hindre virussmitte. I Milano ble nedgangen på nesten 17 prosent.

I USA ble aksjehandelen stanset da indeksen S & P 500 hadde sunket 7 prosent torsdag. En nedgang på over 7 prosent utløser automatisk stans i handelen i et kvarter.

Regelen ble innført etter krakket i 1987, og før denne uka, har sikkerhetsmekanismen bare blitt utløst én gang, i 1997.

Også Brasil ble rammet av krakk torsdag. Den viktigste indeksen stupte nesten 15 prosent. To ganger i løpet av dagen ble aksjehandelen i São Paulo stanset som følge av det bratte fallet.

Men nedturen fortsatte. Da handelen ble avsluttet, hadde den viktigste indeksen på Latin-Amerikas største børs falt 14,8 prosent.

Som i resten av verden er det i hovedsak frykten for coronaviruset og tiltakene for å stanse spredningen som får aksjemarkedet i Brasil til å stupe.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer