Krigen i Ukraina:

- Verste krisa siden Sovjetunionens kollaps

En analyse fra britiske myndigheter viser at Russland er på vei inn i den dypeste resesjonen siden Sovjetunionens kollaps.

DÅRLIG NYTT: Anslag viser at det russiske bruttonasjonalproduktet vil krympe et sted mellom 8,5 og 15 prosent i år. Det er dårlig nytt for Russlands president Vladimir Putin. Foto: Natalia Kolesnikova / AFP / NTB
DÅRLIG NYTT: Anslag viser at det russiske bruttonasjonalproduktet vil krympe et sted mellom 8,5 og 15 prosent i år. Det er dårlig nytt for Russlands president Vladimir Putin. Foto: Natalia Kolesnikova / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Anslag viser at det russiske bruttonasjonalproduktet vil krympe et sted mellom 8,5 og 15 prosent i år.

Det opplyser britiske myndigheter i en pressemelding fredag formiddag.

Også på lengre sikt vil økonomien rammes, og veksten vil hemmes ettersom Russland er avskåret fra vestlig teknologi.

- Vår sanksjonspakke rammer eliten og deres familier, samtidig som den forverrer den russiske økonomien i et omfang Russland ikke har sett siden Sovjetunionens fall, sier Stortbritannias utenriksminister Liz Truss i en uttalelse.

Samtidig som den russiske økonomien faller, har også de tøffe sanksjonene ført til at inflasjonen skyter i været. Konsumprisindeksen har gått opp 8,67 prosent siden invasjonen av Ukraina.

SANKSJONER: Guy Verhofstadt, belgisk parlamentsmedlem kom med en tordentale i EU-parlamentet mot sanksjonene som har blitt rettet mot Russland. Vis mer

Samtidig varsler britiske myndigheter at de fortsatt vil komme med enda kraftigere svar på Russlands angrep på Ukraina.

- Vi må gjøre mer. Gjennom G7 jobber vi sammen med våre partnere for å stanse bruken av russisk energi, slik at vi ytterligere rammer Putins evne til å finansiere den ulovlige og uberettige invasjonen av Ukraina, fortsetter Truss.

Som en del av de knallharde sanksjonene frøs Vesten store andeler av den russiske sentralbankens «krigskasse», altså utenlandske valutareserver.

Ifølge britiske anslag er nå 3127 milliarder kroner av «krigskassa» gjort utilgjengelig for russerne, noe som utgjør 60 prosent av den samlede beholdningen.

- Sammen strammer vi til overfor Russlands krigsmaskin, og avskjærer Putins tilgang på kontanter, sier Truss.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer