Verste noensinne

Arbeidsledigheten i USA har skutt i været. Tallene er de verste som noen gang er registrert.

TIL VÆRS: Arbeidsledigheten i USA steg til 14,7 prosent i april, viser ledighetstall fra arbeidsdepartementet i Washington fredag. Foto: Mike Segar / Reuters / NTB Scanpix
TIL VÆRS: Arbeidsledigheten i USA steg til 14,7 prosent i april, viser ledighetstall fra arbeidsdepartementet i Washington fredag. Foto: Mike Segar / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Utrolige 20,5 millioner amerikanske arbeidsplasser forsvant i coronapandemiens dragsug i april.

De ferske ledighetstallene som det amerikanske arbeidsdepartementet la fram fredag, viser at arbeidsledigheten i USA steg til 14,7 prosent i april.

Det er det høyeste såkalte ADP-tallet som er registrert siden målingene ble startet i 1948.

Tallet gir det foreløpig tydeligste bildet på den lammende effekten coronapandemien, og de medfølgende tiltakene, har hatt på USAs økonomi.

- Dette er det største og mest akutte sjokket vi har sett siden andre verdenskrig, sier Michelle Meyer, økonomisjef ved Bank of America, til NBC News.

Enormt jobbtap

Det vanvittige apriltallet er over 10 ganger høyere enn den forrige rekorden på 1,96 millioner, som ble satt da amerikanske soldater kom hjem etter krigen i september 1945, ifølge NBC.

Nesten all jobbvekst som har blitt oppnådd i løpet av de elleve årene siden forrige finanskrise, har nå gått tapt på en måned.

Til sammenligning var arbeidsledigheten i februar så lav som 3,5 prosent. I mars var den på 4,4 prosent, ifølge NTB.

BLEMME: USAs president Donald Trump har lenge skrytt av egen håndtering av coronaviruset. Selv følger han ikke alltid de gjeldende smittevernrådene. Video: CNN Vis mer

Ikke overrasket

USAs president Donald Trump toner på sin side ned hvor dystre tallene er.

- Dette er akkurat som ventet, det er ingen overraskelse, sa han til Fox News minutter etter at tallene ble lagt fram.

Han sier samtidig at han vil bringe de lave arbeidsledighetstallene tilbake.

For å finne et tall i amerikansk historie som overgår de ferske ledighetstallene, må man se til den store økonomiske depresjonen på begynnelsen av 1930-tallet. Da sto anslagsvis 24,9 prosent av amerikanerne uten jobb.

- Dette er virkelig ufattelige tall. Vi har ikke sett noe liknende siden den store depresjonen, sier Jason Reed, økonomiprofessor ved Notre Dame University, til The Guardian.

Børsen kommer tilbake med mer.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer