- Verste på 100 år

Næringslivsledere ber om kraftfulle reformer.

SLÅR ALARM: Bildet viser et nært folketomt Times Square i New York 18. mars i år. Coronapandemien og de medfølgende nedstengningene av samfunn over hele verden, har ført til en enorm smell for verdensøkonomien. Nå slår næringslivsledere fra hele verden alarm. Foto: Jeenah Moon / Reuters / NTB
SLÅR ALARM: Bildet viser et nært folketomt Times Square i New York 18. mars i år. Coronapandemien og de medfølgende nedstengningene av samfunn over hele verden, har ført til en enorm smell for verdensøkonomien. Nå slår næringslivsledere fra hele verden alarm. Foto: Jeenah Moon / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

- Den globale økonomien er i den verste tilstanden på 100 år, sier Yousef Al-Benyan.

Han er leder for grupperingen Business Twenty (B20), en gruppe som er sammensatt av næringslivsledere fra hele verden. B20 søker å representere stemmen til næringslivet i alle medlemslandene og i alle økonomiske sektorer i G20-landene.

Ber om reformer

Nå slår B20 alarm foran G20-toppmøtet i Saudi-Arabia i november, og ber om «modige og brede» økonomiske reformer for å hjelpe medlemslandene i jobben med å hente seg inn igjen etter pandemien.

B20 er spesielt bekymret for at handelskrig, politisk usikkerhet og geopolitisk slitasje vil hemme mulighetene for en rask gjenoppbygging etter pandemien.

- Den utfordrende muligheten er å gjenbygge bedre, med den besluttsomheten det krever fra politikere og næringslivsledere, sier Al-Benyan.

Handelskrigen mellom de to G20-landene Kina og USA er det mest åpenbare eksempelet på hvilket krevende farvann både G20 og bedriftslederne må navigere i.

B20 er bekymret for at tiden etter pandemien kan preges av lav produktivitetsvekst og økende ulikheter.

Ifølge CNBC vil B20 legge fram 25 anbefalinger for G20-gruppen under sitt toppmøte i slutten av oktober. Der vil de blant annet be G20 styrke det multilaterale handels- og investeringssystemet ved å unngå proteksjonisme, støtte åpne markeder og «håndheve og styrke reglene for å sikre at alle konkurrerer på like vilkår» gjennom institusjoner som Verdens handelsorganisasjon (WTO).

«Næringslivet støtter sterkt et robust multilateralt handelssystem rotfestet i WTO. Men systemet står overfor en krise som har blitt forverret av covid-19-pandemien», slår B20-gruppen fast.

De ber også G20 arbeide for å sikre vekst «innenfor det planeten tåler».

- Vår planet er under en større trussel enn på noe tidspunkt i menneskehetens historie, konkluderer de.

Næringslivslederne ber G20 presse på for en «omfattende, balansert WTO-avtale av høy kvalitet» for å fremme veksten av netthandel.

LAGT NED: Ikke all butikker overlever coronakrisen. Denne butikken i Boston i USA måtte stenge dørene. I kjølvannet av coronakrisen ber næringslivsledere om kraftfulle reformer for å sikre økonomisk vekst. Foto: AP Photo / Steven Senne / NTB scanpix
LAGT NED: Ikke all butikker overlever coronakrisen. Denne butikken i Boston i USA måtte stenge dørene. I kjølvannet av coronakrisen ber næringslivsledere om kraftfulle reformer for å sikre økonomisk vekst. Foto: AP Photo / Steven Senne / NTB scanpix Vis mer

Kompensere forbrukere

Sjefstrateg i Nordea, Erik Bruce, sier at det myndighetene rundt omkring gjør akkurat nå, under krisen, er helt avgjørende for at vi kommer på fote igjen etter krisen.

- Det handler først og fremst om å kompensere forbrukere og bedrifter for det inntektstapet de har nå, sier Bruce til Børsen, og fortsetter:

- Det viser seg at forbrukere i vestlige land har like gode inntekter nå, på tross av at det er dårlige tider.

Årsaken til at forbrukerne er i en like god, om ikke bedre, posisjon nå er overføringer fra staten, enten via ekstra høye arbeidsledighetsutbetalinger, eller ved at bedrifter har fått betalt for å holde folk i arbeid.

- Det er viktig at ikke forbrukerne lider for store tap sånn at de kan bruke penger når ting åpner opp, sier Bruce.

Må satse

For selv om det selvsagt hadde vært ønskelig å unngå en handelskrig mellom USA og Kina, er det ikke det som er det aller viktigste når økonomien skal gjenreises etter sjokkbølgen som er coronapandemien, selv om handelskrigen selvsagt også spiller inn.

- Jeg tror hovedutfordringen blir å få bedrifter og forbrukere til å tørre å satse når det åpner opp igjen. Det blir viktig å få bedriftene til å investere. Det er viktig å skape tro på at økonomien er stabil, og da hjelper det ikke med handelskrig, sier Bruce.

I september la Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) fram sin prognose for verdensøkonomien.

De spådde da et globalt fall i BNP på 4,5 prosent i 2020. Det var en bedring i prognosene sammenliknet med den de kom med i juni, da de spådde et globalt fall på seks prosent.

I eurosonen vil BNP krympe med 7,9 prosent i år, mener OECD.

Men allerede neste år mener organisasjonen at det vil være betydelig bedring å spore, og spår at den globale veksten neste år vil bli på 5 prosent.

Kraftig tilbakegang

Bruce i Nordea mener altså at myndighetene verden rundt stort sett har gjort mye fornuftig for å holde økonomien i gang og legge grunnlaget for en gjenreisning etter krisen. Men det er også utfordringer knyttet til de ulike støtteordningene.

- Utfordringen kommer når du har gitt så massiv støtte, så må du etterhvert bygge den ned. Du kan ikke gi trygd som gjør at mange har fått mer i ledighetstrygd enn de har i lønn. Folk må ta de nye jobbene, og de er kanskje dårligere betalt, sier Bruce.

Også i Norge har det vært en kraftig tilbakegang i økonomien. I midten av september la SSB fram nye prognoser for norsk og internasjonal økonomi.

Der viste de til at aktiviteten i norsk økonomi falt med 11 prosent fra februar til april. I september var halvparten hentet inn igjen. Først mot slutten av neste år vil aktiviteten være på samme nivå som før krisa, mener SSB.

- Videre vil det ta ytterligere noen år før vi kommer tilbake til en normal situasjon, hvor den økonomiske aktiviteten og arbeidsledigheten ikke lenger er tungt preget av krisen, sa forsker Thomas von Brasch.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer