Verste på 30 år: - Kraftig fall

Til tross for gode tider har norske husholdningers framtidstro stupt. Ikke siden den finansielle krisen i Asia i 1998 har den falt så mye på ett kvartal.

FALL: Norske husholdningers framtidstro har stup den siste tiden, og har ikke vært mål lavere siden 1992. Foto: Javad Parsa / NTB
FALL: Norske husholdningers framtidstro har stup den siste tiden, og har ikke vært mål lavere siden 1992. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Publisert

Det kommer fram i hovedindikatoren i Forventningsbarometeret, som lages kvartalsvis av Finans Norge og Kantar Public. Barometeret måler norske husholdningers forventninger til egen og landets økonomi og består av fem enkeltindikatorer som slås sammen til en hovedindikator.

Mens den lå på 1,8 i første kvartal i år, har den for andre kvartal falt til -15,8. Husholdningene har ikke rapportert lavere framtidstro på egen økonomi siden 1992.

Det kan fremstå som et paradoks at husholdningenes forventninger faller rekordmye mens norsk økonomi er inne i en høykonjunktur med svært lav arbeidsledighet, påpeker Finans Norge.

- Folk flest har en trygg jobb. Mange har også økt sine buffere gjennom pandemien. Når vi likevel ser et fall, tror vi det henger sammen med uvanlig høy prisøkning, særlig på energi, men også på matvarer – og renteøkning, sier Idar Kreutzer, administrerende direktør i Finans Norge, til NTB.

Inflasjon, rente og Ukraina

Direktøren viser til at nordmenn har hatt høy tillit knyttet til utsiktene for egen økonomi, også ved kriser og tilbakeslag. Det er med god grunn, med solide norske statsfinanser og regjeringer med en kraftfull verktøykasse for å bøte på lavere vekst.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.