Inflasjon:

Verste på 40 år: - Sjokkterapi

Samfunnsøkonom Olav Chen mener husholdningene må forberede seg på strammere tider.

PRESSET ØKER: Det generelle prisnivået i USA fortsetter å stige. Det legger ytterligere press på den amerikanske sentralbanken. Foto: Jon Cherry / Reuters / NTB
PRESSET ØKER: Det generelle prisnivået i USA fortsetter å stige. Det legger ytterligere press på den amerikanske sentralbanken. Foto: Jon Cherry / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er helt klart høyere enn forventet. Mange, inkludert oss, hadde spekulert på at det kunne nærme seg en inflasjonstopp, men dette er langt fra en bekreftelse på det, sier Olav Chen, leder for allokering og globale renter i Storebrand, til Børsen.

Ferske tall fra USA viser at inflasjonen igjen skyter fart, med en måling på 8,6 prosent for mai. Resultatet, som er det høyeste nivået på 40 år, trosser dermed økonomenes forventninger om et fall.

- Tallene er overraskende, men vi tror fortsatt at vi kommer til å se lavere inflasjon framover, og at i alle fall ved utgangen av dette året vil inflasjonen i USA være lavere enn vi ser nå, fortsetter Chen.

- Mistet kontrollen

Fra april til mai steg konsumprisindeksen med én prosent. Skyhøye priser på bensin, mat og bolig var de største bidragsyterne til det oppsiktsvekkende resultatet.

Etter en måling på 8,5 prosent i mars, falt inflasjonen i april. Nå har det altså snudd og pilene peker nok en gang oppover.

Det skaper kraftig hodebry for den amerikanske sentralbanken Federal Reserve.

- De har mistet kontrollen nå, det har de erkjent selv også. Selv om de hever renta, vil den ikke falle ned til inflasjonsmålet, som i de fleste sentralbanker, inkludert i USA og Norge, er på to prosent. Det har de ikke sjans til det neste halvåret eller året. Selv om de kommer med tre doble rentehevinger på rad, vil det ikke være nok til å temme inflasjonen, mener samfunnsøkonomen.

- Ekstremt vanskelig

Sentralbanken har allerede varslet at de er villig til å øke styringsrenten både raskt og i flere omganger, for å bremse inflasjonen. Samtidig øker presset og misnøyen mot president Joe Bidens økonomiske styring av landet, melder Bloomberg.

Chen mener at Feds kommende rentehevinger kommer til å ramme husholdningene hardt.

- Sentralbanken prøver å få tilbake noe kontroll ved å dempe etterspørselen og få ned prisene. Det er en ekstremt vanskelig balansegang, og måten de vil gjøre det på er å gjøre det mye verre for folk flest. De vil påføre husholdningene mer smerte i form av økte lånekostnader. De som har dyre lån vil bruke mindre penger, går sjeldnere på restaurant, mindre ferie, mindre shopping. Det er en form for sjokkterapi, sier han.

Advarte

Chen stiller spørsmål ved om husholdningene er forberedt på det strenge renteregimet som kommer, og mener også at man i Norge ikke har innsett alvoret.

Fredag morgen presenterte SSB tallene for KPI her til lands. De viser at prisstigningen nå er på 5,7 prosent. Så brennhete KPI-tall har ikke SSB lagt fram siden 1988.

Prisveksten vil tvinge fram dobbel renteheving i sommer og deretter to ganger til i løpet av året, mener Statistisk sentralbyrå (SSB).

- Norske husholdninger er blant de mest forgjeldede i verden. I verden! Det internasjonale pengefondet advarte i går, dagen før var det Finanstilsynet. Det er dette vi har ropt ulv, ulv om i ti år. Kanskje er ulven her nå i form av den tydelige renteoppgangen mange vil merke, sier Chen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer