Inflasjon:

Verste på 40 år: - Sjokkterapi

Samfunnsøkonom Olav Chen mener husholdningene må forberede seg på strammere tider.

PRESSET ØKER: Det generelle prisnivået i USA fortsetter å stige. Det legger ytterligere press på den amerikanske sentralbanken. Foto: Jon Cherry / Reuters / NTB
PRESSET ØKER: Det generelle prisnivået i USA fortsetter å stige. Det legger ytterligere press på den amerikanske sentralbanken. Foto: Jon Cherry / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er helt klart høyere enn forventet. Mange, inkludert oss, hadde spekulert på at det kunne nærme seg en inflasjonstopp, men dette er langt fra en bekreftelse på det, sier Olav Chen, leder for allokering og globale renter i Storebrand, til Børsen.

Ferske tall fra USA viser at inflasjonen igjen skyter fart, med en måling på 8,6 prosent for mai. Resultatet, som er det høyeste nivået på 40 år, trosser dermed økonomenes forventninger om et fall.

- Tallene er overraskende, men vi tror fortsatt at vi kommer til å se lavere inflasjon framover, og at i alle fall ved utgangen av dette året vil inflasjonen i USA være lavere enn vi ser nå, fortsetter Chen.

- Mistet kontrollen

Fra april til mai steg konsumprisindeksen med én prosent. Skyhøye priser på bensin, mat og bolig var de største bidragsyterne til det oppsiktsvekkende resultatet.

Etter en måling på 8,5 prosent i mars, falt inflasjonen i april. Nå har det altså snudd og pilene peker nok en gang oppover.

Det skaper kraftig hodebry for den amerikanske sentralbanken Federal Reserve.

- De har mistet kontrollen nå, det har de erkjent selv også. Selv om de hever renta, vil den ikke falle ned til inflasjonsmålet, som i de fleste sentralbanker, inkludert i USA og Norge, er på to prosent. Det har de ikke sjans til det neste halvåret eller året. Selv om de kommer med tre doble rentehevinger på rad, vil det ikke være nok til å temme inflasjonen, mener samfunnsøkonomen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer