- Verste på 40 år

Franske vinbønder roper varsko etter at flere frostkvelder truer med å ødelegge en betydelig andel av produksjonen i landets mest prestisjetunge vinregioner.

ALVORLIG SKADE: Franske vinbønder tente tusenvis av lys på natta for å motvirke fryste vinstokker. Foto: NTB / JEFF PACHOUD / AFP
ALVORLIG SKADE: Franske vinbønder tente tusenvis av lys på natta for å motvirke fryste vinstokker. Foto: NTB / JEFF PACHOUD / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Uvanlig kalde netter i april har skapt frykt for at den mest alvorlige skaden på flere tiår kan ramme avlinger og vin i hele Frankrike. I Paris forbereder myndighetene krisepakker og redningsplaner.

Skader fra frost ned til minus seks grader kan være katastrofale for vinstokkene, skriver The Guardian.

- De knuser som is fordi det ikke er vann i dem, sier Dominique Guignard, en vinprodusent i Graves-området nær Bordeaux, om de første skuddene på vinstokkene.

- De er helt tørket ut. Det er ikke noe liv i dem, sier Guignard ifølge avisa. Han leder en gruppe vingårder i Graves, kjent for sine robuste rødviner.

- Langt verre

- Det er et fenomen på nasjonalt nivå, sa Jerome Despey, generalsekretær i landbruksorganisasjonen FNSEA og vinprodusent i Herault-regionen, ifølge The Guardian.

- Ser vi tilbake i historien var det perioder med frost i 1991, 1997 og 2003, men dette er etter min mening langt verre enn dem alle, sier han.

Sjefen for vinprodusentenes forening i Rhônedalen, Philippe Pellaton, spår den «verste på 40 år», med tap på mellom 80 og 90 prosent sammenliknet med normalt.

- Vinbøndene er rystet og desperate, sier han og legger til at Côte Rôtie-området er spesielt hardt rammet.

Tente lys

For å avverge frost over natta på tirsdag og onsdag, tente bønder over hele Frankrike tusenvis av lys i nærheten av vinstokkene sine. Noen vingårder hyret helikoptre for å prøve å beholde varmen nær bakken.

Den franske landbruksministeren, Julien Denormandie, sa at frosten har forårsaket «ekstremt betydelig skade». Regjeringa har erklært «landbrukskatastrofe», som innebærer at rammede bønder tilbys økonomisk støtte.

Også bønder som produserer epler, kiwi og aprikos er hardt rammet av temperaturfallet i landet.

PÅSKEKOS: Vinmonopolet forteller om et veldig høyt trykk, med stor pågang av både varer og kunder. Flere steder var det lange køer for å få tak i godsaker til påskeferien. Video: Christensen/Langsem Vis mer

Allerede hardt rammet

Franske vinbønder er allerede hardt rammet av corona og amerikanske tollsatser. Eksporten av franske viner og brennevin til USA falt 18 prosent til snaut 31,8 milliarder kroner i fjor. USAs import av franske viner alene gikk ned med 4,1 milliarder kroner, ifølge NTB.

I oktober 2019 innførte USAs daværende president Donald Trump en toll på 25 prosent på en rekke europeiske produkter som gjengjeldelse for europeiske subsidier til Airbus.

Nedgangen som følge av handelskonflikten med USA ble forsterket av coronapandemien, som fikk Frankrike og mange andre land til å stenge serveringssteder i flere måneder.

- For ett år siden kunngjorde vi at 2020 ville bli et vanskelig år. Våre forventninger ble overgått, sa styreleder Cesar Giron i eksportorganisasjonen Fevs.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer