- Verste på 40 år

Franske vinbønder roper varsko etter at flere frostkvelder truer med å ødelegge en betydelig andel av produksjonen i landets mest prestisjetunge vinregioner.

ALVORLIG SKADE: Franske vinbønder tente tusenvis av lys på natta for å motvirke fryste vinstokker. Foto: NTB / JEFF PACHOUD / AFP
ALVORLIG SKADE: Franske vinbønder tente tusenvis av lys på natta for å motvirke fryste vinstokker. Foto: NTB / JEFF PACHOUD / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Uvanlig kalde netter i april har skapt frykt for at den mest alvorlige skaden på flere tiår kan ramme avlinger og vin i hele Frankrike. I Paris forbereder myndighetene krisepakker og redningsplaner.

Skader fra frost ned til minus seks grader kan være katastrofale for vinstokkene, skriver The Guardian.

- De knuser som is fordi det ikke er vann i dem, sier Dominique Guignard, en vinprodusent i Graves-området nær Bordeaux, om de første skuddene på vinstokkene.

- De er helt tørket ut. Det er ikke noe liv i dem, sier Guignard ifølge avisa. Han leder en gruppe vingårder i Graves, kjent for sine robuste rødviner.

- Langt verre

- Det er et fenomen på nasjonalt nivå, sa Jerome Despey, generalsekretær i landbruksorganisasjonen FNSEA og vinprodusent i Herault-regionen, ifølge The Guardian.

- Ser vi tilbake i historien var det perioder med frost i 1991, 1997 og 2003, men dette er etter min mening langt verre enn dem alle, sier han.

Sjefen for vinprodusentenes forening i Rhônedalen, Philippe Pellaton, spår den «verste på 40 år», med tap på mellom 80 og 90 prosent sammenliknet med normalt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer