- Verste på 40 år

Franske vinbønder roper varsko etter at flere frostkvelder truer med å ødelegge en betydelig andel av produksjonen i landets mest prestisjetunge vinregioner.

ALVORLIG SKADE: Franske vinbønder tente tusenvis av lys på natta for å motvirke fryste vinstokker. Foto: NTB / JEFF PACHOUD / AFP
ALVORLIG SKADE: Franske vinbønder tente tusenvis av lys på natta for å motvirke fryste vinstokker. Foto: NTB / JEFF PACHOUD / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Uvanlig kalde netter i april har skapt frykt for at den mest alvorlige skaden på flere tiår kan ramme avlinger og vin i hele Frankrike. I Paris forbereder myndighetene krisepakker og redningsplaner.

Skader fra frost ned til minus seks grader kan være katastrofale for vinstokkene, skriver The Guardian.

- De knuser som is fordi det ikke er vann i dem, sier Dominique Guignard, en vinprodusent i Graves-området nær Bordeaux, om de første skuddene på vinstokkene.

- De er helt tørket ut. Det er ikke noe liv i dem, sier Guignard ifølge avisa. Han leder en gruppe vingårder i Graves, kjent for sine robuste rødviner.

- Langt verre

- Det er et fenomen på nasjonalt nivå, sa Jerome Despey, generalsekretær i landbruksorganisasjonen FNSEA og vinprodusent i Herault-regionen, ifølge The Guardian.

- Ser vi tilbake i historien var det perioder med frost i 1991, 1997 og 2003, men dette er etter min mening langt verre enn dem alle, sier han.

Sjefen for vinprodusentenes forening i Rhônedalen, Philippe Pellaton, spår den «verste på 40 år», med tap på mellom 80 og 90 prosent sammenliknet med normalt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.