Verste siden finanskrisa

Virusfrykten har ført til den verste børsuka i USA siden finanskrisa i 2008. Nå har Sentralbanken gitt en sjelden uttalelse om den økonomiske tilstanden.

Foto: AFP / NTB Scanpix
Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Seint fredag kveld stengte de amerikanske børsene med et ukesfall som er det største siden finanskrisa i 2008, melder nyhetsbyrået AP. Virusfrykten har for alvor påvirket aksjemarkedene globalt denne uka.

Fredag ettermiddag åpnet de toneangivende indeksene med nedgang. S&P 500-indeksen åpnet med en nedgang på 2,09 prosent, NASDAQ åpnet med en nedgang på 3,46 prosent og Dow Jones åpnet med en nedgang på 1,92 prosent.

Ved stengetid endte S&P 500 med nedgang for sjuende dag på rad, og resultatet viste ned 0,83. NASDAQ hentet seg inn og endte på samme nivå som dagen før, mens Dow Jones falt med 1,3 prosent.

SVARER: Lege Harald Meling Dobloug svarer på lesernes spørsmål om coronaviruset. Vis mer

Uvanlig uttalelse

Torsdag falt de toneangivende indeksen med 4,5 prosent i snitt, og S&P 500-indeksen oppnådde tidenes raskeste korreksjon. Tendensen gjorde også utslag i Asia, hvor børsene åpnet med en nedgang på 3,7 prosent fredag.

Den negative utviklingen har ført til at Sentralbanken i USA noe uvanlig har sendt ut en uttalelse om nedgangstidende.

- Bærebjelkene i amerikansk økonomi er fortsatt sterke. Likevel utgjør coronaviruset en økenede risiko for vår økonomi. Sentralbanken utviklingen i saken nøye, og hvilke konsekvenser de kan ha for økonomien. Vi vil benytte oss av våre verktøy, og gjøre tiltak for å beskytte økonomien.

SMITTETILFELLE: Overlege Espen Nakstad informerer om Corona smittet ansatt på Ullevål sykehus. Reporter: Frode Andresen Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Norge

Også i Norge opplever vi nedgangen.

Fredag falt Oslo Børs med 3,2 prosent like etter åpning. I løpet av dagen hentet den seg inn igjen, før den falt mot slutten og hovedindeksen endte med en nedgang på 1,53 prosent.

Det betyr at hovedindeksen har gått på det største ukesfallet siden 2011.

SE TV: Dette betyr coronaviruset for deg Vis mer

Nettsidetrøbbel

Det er stor interesse for utviklingen på børsen, noe som rammet Oslo Børs' nettsider fredag morgen. Fredag morgen hadde Oslo Børs tekniske problemer på sin hjemmeside, ifølge DN.

Ifølge informasjonsdiretør Geir Harald Aase knytter dette seg bare til børsens nettsider.

- Det var litt trøbbel like etter åpning på grunn av veldig stor trafikk og veldig høy handel, sa Aase til Børsen.

Han understreket at handelssystemet har fungert 100 prosent som det skal hele tiden.

- Dette gjelder bare informasjonssidene til publikum, sa Aase.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer