Verste siden finanskrisen: - En perfekt storm

Bekymret for Brexit? Hva med handelskrigen mellom USA og Kina? Her er den potensielle bomba som holder ekspertene våkne om nettene.

KRISE: Her står flere tusen dieselbiler fra de tyske bilgigantene Volkswagen og Audi på en bilkirkegård i ørkenen nær Victorville i California. Utslipsskandalen, som ble kjent som «dieselgate» markerte imidlertid bare starten på krisa for tysk bilindustri. Foto: Lucy Nicholson / Reuters / NTB Scanpix
KRISE: Her står flere tusen dieselbiler fra de tyske bilgigantene Volkswagen og Audi på en bilkirkegård i ørkenen nær Victorville i California. Utslipsskandalen, som ble kjent som «dieselgate» markerte imidlertid bare starten på krisa for tysk bilindustri. Foto: Lucy Nicholson / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Rundt 35 mil, en hel del hav og et lite hjørne av Danmark, skiller Norges sørligste punkt fra grensene til Europas klart største økonomiske maktfaktor - Tyskland.

År med skandaler, nyvinninger og det definitive startskuddet på Det grønne skiftet gjør at den største industrien i Europas største økonomi nå er rystet. Og ekspertene skjelver.

- Det er som en perfekt storm, sier Christian Lie, sjefstrateg i Danske Bank, til Børsen.

Tyskland er en av Norges desidert viktigste handelspartnere, og det er derfor god grunn til å følge med på utviklingen i landets økonomi.

Han peker på at Tyskland, som i mange tiår har vært lokomotivet i europeisk økonomi, nå er inne i krevende tider.

- Tyskland har blitt rammet av handelskrigen mellom USA og Kina og oppbremsingen i global økonomi, som igjen har ført til dempet verdenshandel og svekket etterspørsel etter tyske eksportvarer, sier han.

Lie viser til at et svakere bilsalg i Kina - sammen med store strukturelle endringer, blant annet knyttet til nye utslippsregler og elektrifisering - har skapt store utfordringer for tysk bilindustri.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer