Forbrukertilliten stuper:

Verste siden starten av pandemien

Nordmenns tro på egen og landets økonomi stuper rett før jul. Tallene har ikke vært styggere siden starten av pandemien.

STILLE: Det var stille i gatene i Oslo torsdag kveld. Få benytter seg av offentlig transport i hovedstaden etter at regjeringen innførte nye innstramming som følge av frykt for økende omikronsmitte. Foto: Heiko Junge / NTB
STILLE: Det var stille i gatene i Oslo torsdag kveld. Få benytter seg av offentlig transport i hovedstaden etter at regjeringen innførte nye innstramming som følge av frykt for økende omikronsmitte. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

Reaksjonen var «umiddelbar og sjokkartet» da coronakrisa traff Norge i mars i fjor. Forbrukertillitsindeksen (CCI), som måler norske forbrukeres tro på egen og landets økonomi, raste umiddelbart til historiske bunnivåer.

Men med vaksiner og gjenåpning av samfunnet, fulgte også en voldsom optimisme som har ført til historisk gode målinger gjennom store deler av 2021.

Nå har imidlertid alt snudd nok en gang.

For på CCI-målingen for desember stuper nordmenns tro på egen og landets økonomi til det laveste nivået siden april 2020, måneden etter at Norge stengte ned som følge av coronapandemien. Og fallet er dramatisk.

Etter et forvarsel forrige måned, har forbrukertillitsindeksen (CCI) falt til minus 9,2 poeng, ned fra minus 0,5 poeng i november, viser en fersk måling fra Opinion.

- Ikke siden finanskrisa

Fallet er det største fra en måned til den neste siden pandemien rammet Norge i mars i fjor.

- Med unntak av målingene i mars og april i fjor, har ikke tilliten til egen og landets økonomi vært lavere siden finanskrisa i 2008, sier Henrik Høidahl, fagsjef for politikk og samfunn i Opinion, i en uttalelse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.