Forbrukertilliten stuper:

Verste siden starten av pandemien

Nordmenns tro på egen og landets økonomi stuper rett før jul. Tallene har ikke vært styggere siden starten av pandemien.

STILLE: Det var stille i gatene i Oslo torsdag kveld. Få benytter seg av offentlig transport i hovedstaden etter at regjeringen innførte nye innstramming som følge av frykt for økende omikronsmitte. Foto: Heiko Junge / NTB
STILLE: Det var stille i gatene i Oslo torsdag kveld. Få benytter seg av offentlig transport i hovedstaden etter at regjeringen innførte nye innstramming som følge av frykt for økende omikronsmitte. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

Reaksjonen var «umiddelbar og sjokkartet» da coronakrisa traff Norge i mars i fjor. Forbrukertillitsindeksen (CCI), som måler norske forbrukeres tro på egen og landets økonomi, raste umiddelbart til historiske bunnivåer.

Men med vaksiner og gjenåpning av samfunnet, fulgte også en voldsom optimisme som har ført til historisk gode målinger gjennom store deler av 2021.

Nå har imidlertid alt snudd nok en gang.

For på CCI-målingen for desember stuper nordmenns tro på egen og landets økonomi til det laveste nivået siden april 2020, måneden etter at Norge stengte ned som følge av coronapandemien. Og fallet er dramatisk.

Etter et forvarsel forrige måned, har forbrukertillitsindeksen (CCI) falt til minus 9,2 poeng, ned fra minus 0,5 poeng i november, viser en fersk måling fra Opinion.

- Ikke siden finanskrisa

Fallet er det største fra en måned til den neste siden pandemien rammet Norge i mars i fjor.

- Med unntak av målingene i mars og april i fjor, har ikke tilliten til egen og landets økonomi vært lavere siden finanskrisa i 2008, sier Henrik Høidahl, fagsjef for politikk og samfunn i Opinion, i en uttalelse.

CCI-indeksen viser gjennomsnittet av norske forbrukeres vurdering av egen og landets økonomi nå og om tolv måneder, i tillegg til husholdningens forventede kjøp av større forbruksgoder det neste året.

En CCI-indeks på null tyder på at forbrukerne ikke venter noen endring. Da tallene for mars i fjor ble lagt fram viste indeksen brutale tall på minus 10,4 poeng. Måneden etter hadde den stupt videre til historisk lave minus 13,3 poeng.

Den ferske desembermålingen på minus 9,2 poeng ligger med det tett opptil historiske bunnivåer.

Verste siden starten av pandemien

- Bråbrems

Høidahl peker på økende smitte og innleggelsestall i november og desember med påfølgende inngripende tiltak, men også høye strømpriser, som viktige årsaker til det dramatiske fallet.

- Det signifikante CCI-fallet i både november og desember er en tydelig reaksjon på den utviklingen vi fanget opp utover høsten; en økende bekymring for høyere innleggelsestall, strengere smitteverntiltak, høye strømpriser og utsikter til økte boliglånsrenter. Dette har sammen bidratt til en bråbrems i optimismen i befolkningen, sier Høidahl

Også den samlede kjøpsindeksen, som måler sannsynligheten for kjøp av større forbruksvarer som bil, bolig og oppussing de neste 12 månedene, går kraftig tilbake i desember.

- I likhet med CCI er den på sitt laveste nivå siden april 2020. Mange norske forbrukere signaliserer lavere kjøpssannsynlighet. For eksempel har ikke indikatoren for kjøp av større forbruksgoder om 12 måneder vært lavere siden i mars og april i fjor.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer