Krigen i Ukrainia:

- Vesten forteller ikke sannheten

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov har avvist påstander om at Moskva er ansvarlig for den globale matkrisen.

Russlands utenriksminister, Sergej Lavrov på besøk i Egypt for å snakke med den arabiske ligaen. Foto Amr Abdallah Dalsh/REUTERS
Russlands utenriksminister, Sergej Lavrov på besøk i Egypt for å snakke med den arabiske ligaen. Foto Amr Abdallah Dalsh/REUTERS Vis mer
Publisert

Russland har nektet for at de er ansvarlige for den pågående globale kornkrisen.

I en tale til den arabiske liga sa Russlands utenriksminister at Vesten ikke forteller sannheten om hvor stor påvirkning sanksjonene mot Russland har hatt på det globale matmarkedet. Det melder BBC.

Uttalelsen skjedde under et diplomatisk møte i Egypt.

Ukraina er en av verdens viktigste eksportører av korn, men på grunn av krigen får de ikke sendt ut like mye som de vanligvis gjør. Det er estimert at over 20 millioner tonn fortsatt står fast i havnene i Ukraina.

I tillegg blir Russland beskyldt for å sette fyr på kornåkrene til ukrainske bønder med vilje.

I løpet av de neste dagene skal Lavrov besøke tre land i Afrika, med et håp om støtte og sympati. Flere av landende der har uttrykt frustrasjon og sinne over krigen i Ukraina, og konsekvensene det har for egne land.

Bombet havn

På fredag ble det annonsert at Russland og Ukraina ville signere hver sin kornavtale. En ukrainsk presidentrådgiver uttalte, ifølge AFP, at de bare ville signere en avtale om korneksport med FN og Tyrkia. Dermed ble en avtale med Russland utelukket.

Avtalen partene ble enige om innebærer blant annet at korneksporten gjenopptas fra tre ukrainske havner ved Svartehavet, og 22 millioner tonn ukrainsk korn kan sendes ut i verden. Avtalen tok to måneder å bli enige om. og skal, ifølge BBC, vare i 120 dager.

Det oppsto usikkerhet om hvorvidt avtalen fortsatt kom til å gjelde etter at Russland angrep havna i Odesa, som er en viktig havn for korneksport, bare et døgn etter at avtalen ble signert.

ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kalte angrepet barbarisk. Angrepet har også blitt fordømt av FN og representanter fra EU.

ADVARER: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj advarer mot Russlands hensikter i en video fra 26. april. Vis mer

Lavrov sier derimot at den internasjonale avtalen om korneksport fra Ukraina gjennom Svartehavet fortsatt består etter angrepet.

- Russiske og tyrkiske styrker vil i fellesskap sørge for sikkerheten til lasteskipene på åpent hav, sa Lavrov søndag, og la til at det må kontrolleres at skipene ikke tar med våpen til Ukraina.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer