Vestens Russland-triks: - Overrasket

Da Russland invaderte Ukraina sto store selskaper i kø for å forlate landet. Men nesten ett år etter at krigen brøt ut har mange selskaper til gode å trekke seg ut.

BLIR VÆRENDE: Mange selskaper har ikke kuttet båndene sine til Russland, på tross av at krigen snart har vart i ett år. Foto: AP Photo / Alexander Zemlianichenko Jr / NTB
BLIR VÆRENDE: Mange selskaper har ikke kuttet båndene sine til Russland, på tross av at krigen snart har vart i ett år. Foto: AP Photo / Alexander Zemlianichenko Jr / NTB Vis mer
Publisert

Russlands invasjon av Ukraina for et snaut år siden, førte ganske raskt til en masseflukt fra Russland. Selskap etter selskap sto i kø for å avvikle sin forretningsdrift i landet - de sa i alle fall at de skulle ut av Russland.

Nå har universitetet i St. Gallen i Sveits gjennomført en studie, der de har sett på om selskapene faktisk har holdt ord eller ikke.

- En realitetssjekk

Rapporten slår fast at 1404 EU- og G7-selskaper hadde til sammen 2405 datterselskaper i Russland da krigen brøt ut.

Da vi kom til november i fjor hadde under 9 prosent av selskapene solgt minst ett av datterselskapene i Russland, skriver CNBC.

Av selskapene som fremdeles opererer i Russland er 19,5 prosent tyske, 12,4 prosent amerikanske og 7 prosent japanske.

- Disse funnene setter spørsmålstegn ved vestlige firmaers vilje til å frikoble seg fra økonomier deres regjeringer nå anser for å være geopolitiske rivaler, skriver professorene Simon Evenett og Niccolo Pisani.

De mener funnene er en «realitetsorientering» for dem som tenker at nasjonale sikkerhetshensyn og geopolitikk fører til en avvikling av globaliseringen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.