­­Næringsminister Jan Christian Vestre:

Vestres selskap saksøker Burger King

Den minister-eide møbelfabrikken tar fastfood-kjeden til retten, etter at det angivelig dukket opp billigkopier av designmøbler.

BURGERBRÅK: Næringsminister Jan Christian Vestres selskap er i klinsj med Burger King. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
BURGERBRÅK: Næringsminister Jan Christian Vestres selskap er i klinsj med Burger King. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I mars møter det internasjonalt anerkjente møbelselskapet Vestre AS i Oslo tingrett. Selskapet, som næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) eier det meste av, anklager fastfoodkjeden Burger King for å kopiere møblene deres.

Det er satt av tre dager til saken, ifølge tingrettens berammingslister.

Næringsminister Vestre (36) var daglig leder i utemøbelselskapet fra han var 26 år til han tiltrådte som statsråd.

Selv om han ikke har noen roller i selskapet lenger, eier han fortsatt 70 prosent av det. Resten av selskapet eier hans mor, Elisabeth Preus Vestre.

- Næringsministeren er bare passiv eier i selskapet, slik han har vært siden han tiltrådte i oktober 2021, sier Camilla Pettersen, fungerende kommunikasjonssjef for næringsministeren, i en kommentar.

Ut mot billigmøbler

For et drøyt år siden annonserte Burger King et nytt restaurantkonsept på Bamble i Telemark, der skandinavisk design og byggestil ble framhevet.

Visekonsernsjef Thomas Sund i Vestre AS forteller at møbelselskapet leverte utemøbler til Burger King-restauranten på Bamble, og at de også ble bedt om å gi et tilbud på møbler på en restaurant på Hvam.

Det var da Burger King tråkket i burgersalatent, skal vi tro Vestre AS.

- Tilbudet ble ikke akseptert, og ei tid etterpå fant Vestre ut at Burger King hadde fått laget nær identiske kopier ved en fabrikk i Polen, via en underleverandør. Det betyr at verken Vestre eller designerne kompenseres. Vestre har stor respekt for rettighetene til våre designere, og mener at ingen skal få snylte på andres arbeid, skriver Sund i en e-post.

INGEN KJÆRE MOR: Jan Christian Vestre er klar på hva Norge skal bidra med og ikke skal bidra med for å hjelpe den økonomiske situasjonen i SAS. Video/Reporter: Øystein Andersen Vis mer

Firmaet reagerer blant annet på at Burger King-møblene ikke er produsert på en miljøvennlig måte, og frykter at de angivelige kopiene kan komme til å skade omdømmet til selskapet. Sund forteller at den aktuelle utemøbelserien var den første svanemerkede i verden.

Krever erstatning

Burger King destruerte møblene etter krav fra Vestre, ifølge Sund. Men fastfoodselskapet nektet å betale erstatning.

MØBELKRANGEL: Vestre AS har mottatt en rekke designpriser. Foto: Vestre
MØBELKRANGEL: Vestre AS har mottatt en rekke designpriser. Foto: Vestre Vis mer

- Etter hvert har det framkommet i saken at Burger King har bestilt møbler, og venter levering av de omstridte produktene, til flere restauranter. Burger King hevder at de er berettiget å bruke redesignede versjoner av kopimøblene. Vestre er av den oppfatning at også det nye designet krenker Vestre og designernes rettigheter, sier visekonsernsjefen.

Hvor saftig erstatning selskapet krever i retten, vil han ikke gå ut med.

King Food AS er franchisetaker for Burger King i Skandinavia, opplyser norgessjef Olav Bæverfjord i en e-post.

- Vi ønsker ikke å kommentere den pågående tvisten med Vestre AS i mediene, utover at vi mener at vi ikke har krenket Vestres designrettigheter, sier Bæverfjord.

Partene møtes i Oslo tingrett 20. mars, og det er satt av tre dager til saken.

Familiefirmaet Vestre omsatte i 2020 for 133 millioner kroner, og hadde et resultat på 48 millioner før skatt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer