- Vet han har tapt

Amerikansk ekspert er klar på hvorfor han mener Trump møtte i retten mandag.

MØTTE I RETTEN: Tidligere president Donald Trump. Foto: AFP/NTB
MØTTE I RETTEN: Tidligere president Donald Trump. Foto: AFP/NTB Vis mer
Publisert

Donald Trump møtte tirsdag i retten i New York i forbindelse med et sivilt bedragerisøksmål mot ham. Trump trengte ikke å møte opp, men gjorde det likevel.

Det gjorde han ikke fordi han tror det vil hjelpe ham rettslig, men heller politisk, mener den republikanske rettskommentatoren John Yoo.

- Jeg tror Trump allerede har bestemt seg for at han kommer til å tape rettslig sett. Så det jeg mener Trump har gjort, er å gjøre dette til en politisk strategi, sier Yoo til Fox News ifølge New York Post.

- Heksejakt: Donald Trump møtte mandag opp ved en domstol i New York, der et sivilt bedragerisøksmål mot ham skal behandles. Video: Reuters. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

- Helt utelukket

Han refererer til at Trump er allerede funnet skyldig av dommeren i en kjennelse i forkant av hovedforhandlingen og at rettssaken stort sett vil dreie seg om hvor mye han og hans medsaksøkte, deriblant hans tre voksne barn, må betale i erstatning.

Yoo, som selv jobbet under Bush-administrasjonen og er professor i rettsvitenskap ved Berkley i California, tror ikke at Trumps mange angrep mot dommeren, statsadvokaten og riksadvokaten kommer til å hjelpe ham.

- Det er helt utelukket at denne dommeren i det hele tatt kommer til å dømme til fordel for, Trump, sier Yoo.

- Alt er en del av valgkampen

Han tror uttalelsene handler om å fyre opp sine egne supportere.

- Så jeg tror det du ser her, er at han kaster inn håndkleet når det kommer til loven og i stedet bruker den som en plattform for å forsterke sitt politiske budskap.

USA-ekspert og rådgiver i den liberale tankesmia Civita, Eirik Løkke, fortalte Dagbladet Børsen tidligere mandag at Alt Trump gjør, er en del av valgkampen.

- Og - det er liten eller ingen grunn til at han taper popularitet til tross for nok en rettsrunde. Trump suger ut all oksygen i rommet og fortsetter med sitt politiske narrativ: At demokratene og staten trekker ham for retten for å hindre Trump i å stille til valg, sa Løkke.

Trump: - Det er svindel

Trump er saksøkt av New York for å ha løyet om verdien av sine eiendeler overfor banker og forsikringsselskaper. Saken kan i ytterste fall føre til Trump mister kontrollen over Trump Tower og andre eiendommer.

- Dette er en fortsettelse av tidenes største heksejakt. Det er svindel, det er humbug, sa Trump i det han ankom rettslokalet.

Han mener søksmålet er et forsøk på å svekke valgkampen hans. Advokatene hans har forsøkt å utsette rettssaken, uten hell. I en melding på sin egen plattform Truth Social skrev ekspresidenten i forkant at han møter i retten for å slåss for sitt «navn og rykte».

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer