Vettskremt av ny maskin: «Lovbryter»

Den avanserte teknologien skulle definere personlighet ut fra et bilde. Opplevelsen ble særdeles skremmende.

SKREMMENDE: - Jeg ble kjempeskremt, sier administrerende direktør Heidi Arnesen Austlid over resultatet av ansiktsanalysen hun testet på verdens største teknologimesse SXSW i USA. Foto: IKT-Norge
SKREMMENDE: - Jeg ble kjempeskremt, sier administrerende direktør Heidi Arnesen Austlid over resultatet av ansiktsanalysen hun testet på verdens største teknologimesse SXSW i USA. Foto: IKT-Norge Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg ble kjempeskremt. Plutselig var det noen som definerte meg som noe jeg overhodet ikke kjente meg igjen i, sier administrerende direktør Heidi Arnesen Austlid.

Toppsjefen i bransje- og interesseorganisasjonen IKT-Norge deltok på konferansen South By Southwest (SXSW) i Austin i Texas da hun fikk seg en real bakoversveis.

- Jeg testet ut et program for ansiktsgjenkjennelse. Basert på kunstig intelligens skulle programmet definere personlighetstrekk ut fra et bilde. Resultatene var sjokkerende, sier Austlid.

Hadde jetlag, men …

Så overrasket ble IKT-Norge-direktøren at hun måtte gjenta testen. Tre ganger kjørte hun analysen. Det ble ikke bedre av den grunn.

Lovbryter, skadevolder, domfelt, creep (ekling) og weirdo (snåling).

Det var noen av karakteristikkene som kom ut fra bildeanalysen.

- Riktig nok hadde jeg skikkelig jetlag, men likevel, sier Austlid.

Hun forteller om den skremmende testen etter at Børsen har spurt om et intervju om kunstig intelligens.

- En enkel lærdom av denne opplevelsen er vel at kunstig intelligens må kombineres med menneskelig intelligens. Vi må ikke slutte å bruke hodene våre. Og vi må ha med oss det norske verdigrunnlaget i møte med all teknologiutvikling, sier Austlid.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer