Facebook gikk ned

- Vi beklager

Da Facebook, Instagram og Whatsapp gikk ned i flere timer mandag, skapte det enormt kaos og avslørte hvor avhengig store deler av verden er av disse tjenestene.

PROBLEMER: Facebook og grunnlegger Mark Zuckerberg fikk store tekniske problemer mandag. Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP
PROBLEMER: Facebook og grunnlegger Mark Zuckerberg fikk store tekniske problemer mandag. Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Børsen): Apper som Facebook og Instagram har natt til tirsdag begynt å fungere igjen etter å ha hatt store driftsproblemene mandag kveld, bekrefter Facebook.

Appene begynte å slite like etter klokken 17.30, viser nettsiden Downdetector , som sporer problemer for ulike nettsider.

Like før midnatt kunne igjen mange av brukerne komme seg på appene, men ifølge Downdetectors oversikt rapporteres det ennå om feil.

- Til det svære miljøet av folk og bedrifter rundt omkring i verden som er avhengige av oss: Vi beklager. Vi har jobbet hardt med å reparere tilgangen til våre apper og tjenester, og er glade for å kunne melde at de kommer tilbake på nett nå, skriver Facebook på Twitter i natt norsk tid.

I en pressemelding opplyser selskapet at det var et mislykket forsøk på å konfigurere Facebooks rutere som førte til at selskapets apper var nede i seks timer.

– Feilen hadde store konsekvenser for hvordan våre datasentre kommuniserer, noe som førte til full stans, skriver selskapet i en pressemelding, ifølge NTB.

– Vi har ingen bevis for at brukerdata ble kompromittert som følge av nedetiden, skriver selskapet.

- Episk

NEDE: Facebook, Instagram og Whatsapps tjenester er nede, IT-ekspert Torgeir Waterhouse svarer på hva det kan komme av. Vis mer

Selskapet har så langt ikke opplyst om hva som forårsaket de svære problemene som vedvarte i over seks timer.

- Dette er episk, sier direktør for internettanalyse i Kentik Inc, Doug Madory til AP.

Situasjonen førte til store problemer for en lang rekke bedrifter og privatpersoner som baserer seg på tjenestene til Facebook, Instagram og Whatsapp.

Foreløpig er det ikke noe som tyder på at de tekniske problemene var forårsaket av et hackerangrep, melder AP. Forrige gang Facebook opplevde problemer som dette var i 2019. Den gangen varte problemene i 24 timer.

Milliarder

Rundt tre milliarder mennesker bruker Facebooks tjenester, og selv ansatte i selskapet ble stengt ute fra selskapets lokaler i Menlo Park i California fordi problemene også førte til at adgangskortene deres ikke lenger fungerte.

Ifølge New York Times brøt også de interne systemene til selskapet sammen - inkludert sikkerhetssystemet og interne kalendere.

VANSKELIG LINJE: Sjef i Facebook, Mark Zuckerberg, er tydelig hva han mener om sosiale mediers rolle rundt faktasjekk. Video: CNBC via AP Vis mer

For mange bedrifter over hele verden førte situasjonen til store økonomiske tap fordi forretningsmodellene deres er avhengig av å kommunisere via Facebook.

I tillegg brukes Facebook til å logge inn på mange andre apper og tjenester. Dermed førte problemene også til en dominoeffekt hvor folk ikke kom seg inn på andre nettsider og tjenester.

- Dagens problemer viste fram vår avhengighet av Facebook - og selskapets tjenester som WhatsApp og Instragam - i all sin tydelighet, sier professor i kommunikasjon ved Cornell University til New York Times.

Varsler

Facebook er for tida også under stort offentlig press i USA etter at varsleren Frances Haugen, som tidligere var produktsjef i Facebook lekket interne dokumenter til Wall Street Journal. Der kom det fram at selskapet var klar over hvordan tjenestene deres kunne være skadelige, særlig for unge jenters mentale helse, og at Facebooks egne studier viste at selskapet forstørrer hatefulle ytringer og feilinformasjon, som fører til polarisering. Haugen snakket offentlig om dette i nyhetsprogrammet «60 Minutes» søndag, og skal vitne i Senatet tirsdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer