Klimakrangel mellom Ap og Sp:

- Vi blir aldri med på Støres avgiftskjør

Ap-leder Jonas Gahr Støre henvendte seg direkte til Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og sa han også må strekke seg etter Arbeiderpartiets klimamål. Nå får han svar på tiltale.

AVVISER STØRE: Marit Arnstad (Sp) sier det er uaktuelt for Senterpartiet å binde Norge til en økning av klimamålene og si fra seg muligheten til å bruke fleksible mekanismer. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
AVVISER STØRE: Marit Arnstad (Sp) sier det er uaktuelt for Senterpartiet å binde Norge til en økning av klimamålene og si fra seg muligheten til å bruke fleksible mekanismer. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Publisert

- Arbeiderpartiets mål er at vi skal kutte 55 prosent av klimautslippene i Norge, hele Norges økonomi, innen 2030, sa Støre da han talte til Arbeiderpartiets digitale landsstyre-møte.

Arbeiderpartiets klimamål er hentet rett fra partiets forslag til nytt partiprogram for neste stortingsperiode, men Støre gikk lenger i talen da han rett etterpå henvendte seg direkte til Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

- Så la meg si, Trygve, hvis du hører på. Det må du også strekke deg etter. Det er dit Norge skal. Det er veien vi skal gå, og vi kan klare det hvis vi gjør det sammen, sa Støre.

Regjeringsforhandlinger

Norges mål i Parisavtalen, som ble meldt inn av regjeringen i fjor, er kutt på 50 til 55 prosent, men Arbeiderpartiet slår altså fast at målet skal være 55 prosent - og går lenger enn regjeringspartiene.

I tillegg avviser Arbeiderpartiet å bruke de fleksible mekanismene i Parisavtalen, som gjør at man kan kjøpe kvoter i andre land innenfor EU-systemet hvis man ikke klarer å nå målene i ikke-kvotepliktig sektor.

Denne «sikkerhetsmekanismen» ønsker heller ikke regjeringen å bruke, men de har beholdt muligheten til å gjøre det. Denne muligheten til «å kjøpe seg fri» takker altså Arbeiderpartiet nei til.

- Vi skal ha et valg først, men jeg foregriper regjeringsforhandlingene litte grann, innrømmer Støre overfor Dagbladet i etterkant av talen.

- Norge meldte inn sine mål til Parisavtalen for et år siden og det mener jeg er en bunnplanke for hvor vi skal være. Jeg er ganske trygg på at vi blir enige i et rødgrønt flertall, sier Støre videre, og trekker blant annet fram CO2-avgiften som viktig for å sørge for at forurenser betaler.

DIGTALT: Ap-partileder Jonas Gahr Støre talte til partiets landsstyre der han henvendte seg til Vedum om klimapolitikken. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
DIGTALT: Ap-partileder Jonas Gahr Støre talte til partiets landsstyre der han henvendte seg til Vedum om klimapolitikken. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Sp avviser Støres mål

Det er parlamentarisk leder Marit Arnstad som svarer på Støres utfordring på vegne av Senterpartiet og partileder Vedum.

Hun slår krystallklart fast at Senterpartiet ikke kommer til å gå i takt med Støre på den veien han inviterer dem med på.

- Senterpartiet vil ikke være med på avgiftskjøret til Støre. Vi kommer aldri til å være med på en tredobling av CO2-avgiften som skal gjelde alle sektorer. Det har noen geografiske og sosiale utslag som alle partier som er opptatt av ulikhet i samfunnet må være oppmerksom på.

Senterpartiet avviser altså forslaget i regjeringens Klimakur om en tredobling av CO2-avgiften for alle sektorer, som er et av de viktigste tiltakene for å få ned utslippene.

Arnstad avviser videre at Senterpartiet vil være med på å låse Norge til å kutte 55 prosent innen 2030.

- Senterpartiet kommer til å legge seg på et mål om kutt på 50 til 55 prosent. Det er ikke konsekvensutredet å øke til 55 prosent. Klimakur gikk gjennom tiltak for å kutte 50 prosent og det er ikke utredet i noen sammenheng hva det vil bety for det norske samfunnet å øke til 55 prosent. Jeg avviser ikke at vi kan nå 55 prosent, men vi vil ikke ha det som et definert mål.

- Lite sosialdemokratisk

Marit Arnstad reagerer også på at Arbeiderpartiet avviser å bruke de fleksible mekanismene i Parisavtalen.

- Jeg synes det er veldig rart og lite sosialdemokratisk at Arbeiderpartiet nå frasier seg hele muligheten til å bruke fleksibiliteten i Parisavtalen, uten at de har oversikt over hvordan det slår ut for ulike deler av næringslivet. Senterpartiet vil beholde denne muligheten.

- Jeg er litt forvirret over Arbeiderpartiets strategi. De velger å gå bort fra systemet i Parisavtalen og slår sammen kvotepliktig og ikke-kvotepliktig sektor. Da velger de å oppfylle klimaavtalen med en annen systematikk enn klimaavtalen selv legger opp til.

Til slutt kommer Arnstad med et mer generelt hjertesukk over den norske klimapolitikken.

- Klimapolitikken handler dessverre altfor mye om å sette seg stadig nye mål. Det blir en målbonanza der man kappes om å sette det absolutt høyeste målet. Vi må bruke mer tid på å diskutere virkemidlene og få aksept for dem i det norske samfunnet. Derfor vil vi heller ha positive tiltak og er kritiske til den bruken av avgifter som regjeringen - og Arbeiderpartiet - legger opp til, sier Marit Arnstad.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer