Klimakrangel mellom Ap og Sp:

- Vi blir aldri med på Støres avgiftskjør

Ap-leder Jonas Gahr Støre henvendte seg direkte til Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og sa han også må strekke seg etter Arbeiderpartiets klimamål. Nå får han svar på tiltale.

AVVISER STØRE: Marit Arnstad (Sp) sier det er uaktuelt for Senterpartiet å binde Norge til en økning av klimamålene og si fra seg muligheten til å bruke fleksible mekanismer. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
AVVISER STØRE: Marit Arnstad (Sp) sier det er uaktuelt for Senterpartiet å binde Norge til en økning av klimamålene og si fra seg muligheten til å bruke fleksible mekanismer. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Publisert

- Arbeiderpartiets mål er at vi skal kutte 55 prosent av klimautslippene i Norge, hele Norges økonomi, innen 2030, sa Støre da han talte til Arbeiderpartiets digitale landsstyre-møte.

Arbeiderpartiets klimamål er hentet rett fra partiets forslag til nytt partiprogram for neste stortingsperiode, men Støre gikk lenger i talen da han rett etterpå henvendte seg direkte til Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

- Så la meg si, Trygve, hvis du hører på. Det må du også strekke deg etter. Det er dit Norge skal. Det er veien vi skal gå, og vi kan klare det hvis vi gjør det sammen, sa Støre.

Regjeringsforhandlinger

Norges mål i Parisavtalen, som ble meldt inn av regjeringen i fjor, er kutt på 50 til 55 prosent, men Arbeiderpartiet slår altså fast at målet skal være 55 prosent - og går lenger enn regjeringspartiene.

I tillegg avviser Arbeiderpartiet å bruke de fleksible mekanismene i Parisavtalen, som gjør at man kan kjøpe kvoter i andre land innenfor EU-systemet hvis man ikke klarer å nå målene i ikke-kvotepliktig sektor.

Denne «sikkerhetsmekanismen» ønsker heller ikke regjeringen å bruke, men de har beholdt muligheten til å gjøre det. Denne muligheten til «å kjøpe seg fri» takker altså Arbeiderpartiet nei til.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.