Krisepakker bommer

- Vi blir dyttet utfor stupet

- Seigpining, sier utelivsgründer Oda Horgen om krisepakkene. Nå står valget mellom skifteretten eller salg til underpris.

FOR SEINT: Krisepakkene treffer ikke et sted som vårt. Eier Oda Horgen er hjelpeløs tilskuer når døra stenges for utestedet Godthåb på Grønland i Oslo. Video: Lars Eivind Bones / Jon Even Andersen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det går uunngåelig mot slutten. Det er fortvilende. Jeg har lagt ned sjela i dette stedet. Men nå ser jeg bare to muligheter. Selge eller slå oss selv konkurs, sier Oda Horgen til Børsen.

Hun er daglig leder og medeier av utestedet Godthåb på Grønland i Oslo. Stedet er i sitt andre driftsår - og faller dermed i stor grad utenfor krisepakkene, ifølge Horgen.

- Støtteordningene er for lite tilpasset. Fordi vi er i en oppstart, hadde vi færre ansatte og dessuten noen leverandørrabatter som ga lavere faste kostnader i fjor. Men når fjorårstallene legges til grunn for beregning av omsetningssvikt, så blir det bom for oss, forteller 30-åringen.

Sted med hjerte

Det er barndomsdrømmen som gikk i oppfyllelse hun nå ser smuldre opp. 2020 skulle bli året da driften skulle styres mot balanse, kanskje et forsiktig pluss.

- Det så i lovende ut i januar og februar, med omsetning som lå 30 prosent over fjoråret. Vi har tatt små steg. Sakte, men sikkert bygd opp et kulturhus som favner det kulturelle mangfoldet på Grønland. I motsetning til mange andre, tar vi ikke betalt for å holde en boklansering, et foredrag eller en debatt. Vi ønsker å bidra til aktivitet, vi vil være et sted for dem som bor og ferdes i området her, sier Horgen til Børsen.

I fjor omsatte stedet med sju faste ansatte og ytterligere fire i høysesong, for 4,7 millioner kroner. Regnskapet ble gjort opp med 370 000 kroner i minus.

- Vi ønsker ikke å drive et utested bare for tjene penger. Det handler om sosialt engasjement, dugnadsånd og hjerte. Når vi blir borte - hvor skal boklanseringene og debattene som ikke har råd til å betale store summer for å leie lokale gjøre av seg da? sier Horgen.

- Kastet under bussen

Tårene presser seg fram i øyekroken. Horgen forteller om arbeidsdager på ti timer og vel så det. Med alt fra dovask til regnskap.

- Jeg er mer her enn jeg er hjemme i leiligheten min. Vi brenner for dette stedet. I hele fjor var det utelukkende lystbetont. Nå er det mørkt, sier Horgen.

Da skjenkestopp nummer to ble innført, var den økonomiske situasjonen en helt annen enn i vår.

- Kassa er tom etter måneder med reduserte inntekter og økte utgifter knyttet til smitteverntiltak. Vi klamret oss fast og hadde et håp om at julebordsesongen tross alt skulle få oss over på den andre sida. Så ble vi tvunget til å stenge ned igjen. Når faste kostnader fortsetter å løpe, holder det ikke å vente på penger som kanskje kommer i februar, sukker Horgen.

Krisepakker i milliardklassen er ment å hjelpe coronarammede bedrifter over kneika - sørge for at de ellers levedyktige virksomhetene holder seg flytende til det kommer en vaksine og vi igjen kan leve normale liv.

Horgen opplever det helt annerledes:

- Vi har blitt seigpint gjennom de siste månedene. Det er så bittert. Jeg opplever at vi blir ofret. Vi ble kastet under en buss da det ble åpnet for reising i sommer. Lettelsene i tiltakene ga økt smitte, og en smittebølge to som alle advarte mot. Igjen ble vi stengt over natta. Uten mulighet til å komme oss gjennom de neste ukene. Da opplever jeg også at den støtten vi tross alt har fått så langt, bare er penger ut av vinduet, oppsummerer utelivsgründeren.

Vei inn i arbeidslivet

Dersom det blir et salg av Godthåb, blir det uansett med tap for eierne, men forhåpentlig slik at forpliktelsene overfor kreditorene blir ivaretatt.

- Vi snakker vel om et salg til en sjettedel av den prisen vi kunne fått under normale omstendigheter. Ikke at vi ville vurdert å selge i februar, før alt dette, altså.

Horgen beskriver de siste månedene som en berg-og-dal-bane.

BITTERT: - Jeg har lagt ned sjela mi her, sier Godthåb-medheier Oda Horgen. Foto: Lars Eivind Bones
BITTERT: - Jeg har lagt ned sjela mi her, sier Godthåb-medheier Oda Horgen. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- Jeg har aldri vært så langt nede som nå. Husleie, strøm, forsikring og alle andre faste utgifter løper selv om inntektene er helt borte. Det som å kaste oss utfor stupet, sukker hun.

Horgen savner at noen ser det større bildet:

- Jeg opplever at vi ikke blir sett på som en seriøs bransje. I staben har jeg en som ikke snakker norsk, men også en ansatt som deler vedkommendes morsmål, så da går det greit. Jeg sier dette som et eksempel på at utelivsbransjen er en vei inn i arbeidslivet for mange uten så mye formell kompetanse, understreker Horgen.

Mange må stenge

SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski forteller at hun har møtt mange utelivsaktører de siste dagene. Det er et dystert bilde.

- Man må ikke undervurdere hvor stor krisa er for denne bransjen. Jeg frykter at mange vil stenge for godt før nyttår. Regjeringen sier «snakk med banken og få lån», men ingen banker vil jo det slik det er nå. Regjeringen tar ikke dette seriøst. Jeg opplever at de ikke forstår alvoret, sier Kaski til Børsen.

Hun sier Godthåb er en av mange aktører som driver med hjerte og sosialt engasjement.

- Bransjen sysselsetter mange med lavere utdanning, og også studenter som jo er avkuttet alle støtteordninger. Når mange steder nå etter alt å dømme forsvinner, vil Oslo ende opp som en fattigere by. Mange av disse tapene vil bli varige, framhoder hun.

ADVARER: SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski er dypt bekymret for at mange utesteder må gi opp før støtten når fram. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
ADVARER: SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski er dypt bekymret for at mange utesteder må gi opp før støtten når fram. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Regjeringa har vært bakpå hele veien. Og når de nå måtte kaste seg rundt på nytt, så kom de opp med det samme som vi allerede i mars var kritiske mot, og som altså ikke treffer de små aktørene - som Godthåb, hevder Kaski.

SV har foreslått krisepakker som gir støtte basert på omsetningsfall.

- Og ikke minst, pengene må på bordet - nå. Inkludert en ordning med lønnskompensasjon. Blant annet for å fange opp Oda og mange med henne som har tatt et stort samfunnsansvar ved å holde folk i arbeid tross reduserte inntekter og økte utgifter, sier Kaski.

Følger opp

Oda Horgen klarer ikke tenke så mye på framtida. Kanskje fortsetter hun under nye eiere, om de finnes.

- Hvem vet. Kanskje blir det barnehagejobb, sukker hun.

- Du har lagt ned mange timer og mye innsats på dette stedet. Er det livsverket ditt som nå smuldrer opp?

- Jeg begynte å servere i bryllup og konfirmasjoner da jeg var 15 år. Mamma har sagt at jeg som 5-åring sa at en dag skulle jeg drive en kafé der alle kunne komme og spise. Dette har vært en drøm. Som gikk i oppfyllelse, så lenge det varte.

Horgen sjekker mobilen. Det har blitt noen meldinger til stamkunder.

- Jeg må jo spørre om det går greit med dem.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer