- Vi blir kastet foran bussen

Både bransjen og opposisjonen krever at regjeringen kommer med ytterligere krisetiltak til dem som er påvirket av smitteverntiltakene.

STENGT: NOHO Norways utesteder i Oslo, her representerte ved Kulturhuset, har vært stengt en stund allerede. Nå må utelivsgiganten stenge i Trondheim og Tromsø også. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
STENGT: NOHO Norways utesteder i Oslo, her representerte ved Kulturhuset, har vært stengt en stund allerede. Nå må utelivsgiganten stenge i Trondheim og Tromsø også. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er en tøff dag. Det er blåmandag, sier Karl-Henning Svendsen, administrerende direktør i Noho Norway til Dagbladets podkast Rett på.

Når han snakker med Rett på er det under et døgn siden regjeringen, ved statsminister Erna Solberg, annonserte nye, og strengere smitteverntiltak, i et forsøk på å stagge smitteøkningen i samfunnet.

Nesten alle permittert

Noho Norway har flere utesteder i Oslo, og har på den måten vært omfattet av lokale skjenkeforbud en god stund allerede. Nå må de imidlertid stenge stedene sine i Trondheim og Tromsø også, og permittere de ansatte.

Dermed er hele 530 av selskapets 533 ansatte permittert. De eneste som er i jobb er Svendsen selv, en som jobber med prosjekt og utvikling og regnskapsansvarlig.

- Det er rart med det men fakturaene kommer fortløpende inn selv om vi ikke har inntekter, sier Svendsen.

I dag på morgenkvisten måtte han ta kontakt med sine ansatte for å fortelle at det ikke ble slik han hadde håpet, at de kunne møtes igjen i dag til oppstart og ny giv inn i det nye året.

- Vi jobber med mennesker, vi har ansvar for mange. Jeg synes det bare er trist. Jeg respekterer beslutningen til regjeringen og FHI, men jeg forstår det ikke alltid, sier NOHO-sjefen.

- Selv om de stengte ned hos oss så økte smitten. Vi blir kasta foran bussen uansett. Hvor er begrunnelsen? Smitten går jo opp selv om de stenger oss.

Han sier det ikke er grunnlag for å ha oppe stedene deres når det ikke er alkoholservering, og etterlyser ny økonomisk hjelp til den kriserammede næringen.

- Hvis de mener det er riktig å stenge oss ned, og jeg må stole på dem, så må de klare å ha to tanker i hodet som vi andre i bransjen må. Da må de ha en kompensasjonsordning som treffer sånn at vi overlever og kan åpne når det går over, sier Svendsen.

Støtte til omsetningssvikt

Akkurat der får han støtte av nestleder i Arbeiderpartiet, Terje Lien Aasland. Han mener at den kompensasjonsordningen til næringslivet, der de kan få dekket såkalt «faste, uunngåelige utgifter» ikke treffer godt nok dem som har fått ekstraordinære begrensninger gjennom pandemien.

- Når man innfører nye smitteverntiltak for å begrense omfanget av smitte så bør det følges av økonomiske tiltak som avhjelper den enkelte bedrift, sier Aasland til Børsen.

Så langt har det ikke kommet signaler fra regjeringen om nye ordninger utover kompensasjonsordningen.

Ap-toppen peker på at de i desember foreslo en ordning der bedrifter som opplever markant omsetningssvikt som følge av smitteverntiltak bør få kompensasjon.

- Skjenkestoppen vil medføre at restauranter, selv om de har matservering, vil ha betydelig omsetningssvikt, men det dekkes ikke opp av den ordinære kompensasjonsordningen. Vi mener at når man innfører smitteverntiltak, som vi er enige i, men som gir betydelige begrensninger og er en indirekte nedstengning, så må det også gis ekstraordinært tilskudd, sier Aasland.

Svendsen i Noho Norway håper at regjeringen kommer med noe som gjør at bedriftene i serveringsbransjen overlever og kan åpne igjen når det nærmer seg en noe mer normalisert situasjon.

Skuffet over ministerfravær

Det er også en ting med søndagens pressekonferanse som både han og Aasland i Ap uavhengig av hverandre tar opp: Fraværet av næringsminister Iselin Nybø og finansminister Jan Tore Sanner.

- De strammer inn, noe regjeringen er veldig flink til, men vi så ikke Iselin Nybø, som er næringsminister, kanskje komme med en løsning for hvordan vi økonomisk kan løse dette. Men hun har kanskje juleferie fortsatt, sukker Svendsen, som får følge av Aasland.

- Det er skuffende at ikke finansministeren og næringsministeren var til stede og redegjorde for næringen som er direkte berørt. De burde ha en refleksjon og en tanke rundt det, sier Aasland.

- Det at det ikke kommer noe ekstra nå er synd, og det vitner om at regjeringen ikke helt forstår de dramatiske konsekvensene for næringslivet og de små bedriftene, som er med på å gjøre samfunnet og lokalområdene attraktive.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer