– Vi blør. Vi blør noe så inn i helvete. Det hjelper lite å ikke være helt nedstengt, når gjestene likevel uteblir.
Det rungende nødropet kommer fra Johannes Nermo, innehaver og vertskap på Nermo hotell, strategisk plassert i vinterparadiset Hafjell i Øyer kommune.
Nermo tilhører en del av hotellbransjen som fortsatt får lov til å ta imot gjester og servere alkohol til maten. Men restriksjonene er mange og usikkerheten stor.

- Enorme konsekvenser
Har tapt fem millioner
Så selv om påsken står for døra, opplever han ingen plusseffekt av at gigantregionen Viken ble helt nedstengt på noen timers varsel tidligere denne uka.
– Tvert om har mange bookinger fra gjester bosatt i Oslo og Viken blitt avbestilt de siste dagene. Folk flest lytter vel til rådene om ikke å reise noe sted. Så har vi fått noen nye bookinger, og ender kanskje med en marginal liten økning. Samtidig forbereder jeg både meg selv og mine ansatte på at også vi kan bli nedstengt allerede i morgen, dersom smittebildet endrer seg, sier Nermo til Børsen.
– Hvordan opplever du situasjonen?
– Det er krevende. Jeg er eier og driver, og det eneste jeg tenker på nå er mine ansatte. Uten folka mine har jeg bare en haug med gamle trehus. Det er jo bare en utgift. Vi blør, vi blør noe så inn i helvete.
– Selv om du altså har lov til å holde åpent?
– Det siste året har jeg tapt fem millioner kroner og fått støtte for én million. Så 4 millioner kroner har jeg måttet plukke ut fra egen lomme. Det er penger jeg har avsatt over flere år, til vedlikehold, oppgradering og som buffer.
– Da vi måtte permittere alle ansatte som følge av skjenkeforbud 5. januar, påløp det to ukers varslingsplikt og ti dagers lønnsplikt. Så vi endte opp med nedstengt hotell og full lønn i hele januar. Der forsvant det ut 700 000 kroner, bare der.
– Halvparten kan gå konkurs
Nils Henrik Geitle er administrerende direktør i De Historiske, en organisasjon med historiske hoteller og restauranter som medlemmer, der Nermo er medlem. Han forteller at Nermo på ingen måte er alene om å ha tunge dager.
– Dette kan gå riktig ille. Halvparten av våre medlemmer risikerer å gå konkurs før sommeren. Ingen av våre hoteller og spisesteder har store kjeder med sterk kapital i ryggen. Mange av dem har bygningsmasse eldre enn 100 år som de setter sin ære i å vedlikeholde. Disse utgiftene løper uavhengig av inntektene. Vi er oppriktig bekymret nå, sier Geitle.
Han påpeker at hotellene heller ikke treffes skikkelig av støtteordningene, fordi støtteordningene baserer seg på helårsdrift.
– Mange av våre medlemmer har kortere sesong, og får dermed ikke den støtten de skulle hatt. Vi snakker om ekstreme kostnader til konseptet og vedlikehold, kostnader mange av de store kjedene ikke har. Vi ivaretar kulturarven, sier Geitle.

- Hytteforbud? Måtte gud forby
– Frustrerende
I går omtalte Børsen at overnattingssteder i Hemsedal og Geilo opplever et avbestillingsras. Ved andre populære vinterdestinasjoner i Viken har man også valgt å stenge hoteller fullstendig ned, fordi det ikke er økonomisk forsvarlig å holde åpent.
Hotellsjefen ved Geilo Mountain Lodge fortalte om den brutale nedturen han opplevde at det var å få stengt hotellet over natta. Også dette hotellet medlem av De Historiske.
– Dette er ekstremt frustrerende tider for disse hotellene våre. De vet rett og slett ikke hva de skal gjøre. For dem som mister påskeinntektene blir det krevende å holde seg flytende til sommeren, og for dem som planlegger åpning rett etter påske, er det nå veldig stor usikkerhet om det vil bli mulig.

- Ikke kom til Lofoten!
Ingen Viken-boom
For selv om Viken og Oslo er så godt som helt nedstengt, opplever ikke påskedestinasjonene andre steder på Østlandet noe voldsomt trykk. Turistsjef i Trysil, Gudrun Sanaker Lohne, forteller at de som ståa er nå kan ønske gjestene velkommen.
– Det kan hende vi får flere som reiser hit, men vi opplever også avbestillinger. Det har vi gjort gjennom hele pandemien. Nordmenn følger retningslinjer og forholder seg til myndighetene, sier Sanaker Lohne.
– Men dere har fått avbestillinger altså?
– Ja, vi har litt avbestillinger, men vi får også telefoner om det er mulig å komme.

Lohne håper i det lengste at ting forblir som de er nå, og at de kan ønske gjester velkommen til påskeferie i Trysil.
– Men vi er helt avhengig av at man tar med de rutiner og smittevern man har fra hjemplassen hit.
Turistsjefen minner om at dersom det er forskjell på smittevern i den regionen man kommer fra og den man reiser til, så skal man etterleve de strengeste rådene.

Roper varsko om skrekkregning
– Fryktelig trist
Det understreker også administrerende direktør ved Hafjell Hotell, Irene Lien. Hun uttrykker samtidig dyp sympati for sine bransjekolleger.
– Det er fryktelig, fryktelig trist at de nå får en slik påske. Hele bransjen er avhengig av at det blir bra nå, så jeg kan ikke si annet enn at dette er veldig trist for dem, sier hun til Børsen.
Hafjell, som ligger i Innlandet fylke, rammes nemlig ikke av de nye og strenge smitteverntiltakene.
– På hotellet har vi begrenset kapasiteten og solgt færre rom for å håndtere smittevern korrekt, men der er det nå fullt i påskedagene. Alle storhyttene våre er også fullbooket. Så har vi fremdeles noen leiligheter ledig.
At bedriften går en nærmest fullbooket påske i møte, betyr også sikring av viktig inntekt for resten av året.
– Selv om det gjøres under strenge smitteverntiltak, er det kjempeviktig at vi får holde åpent. Slik det ser ut nå, vil vi sikre en omsetning i påska som vil ligge på rundt samme nivå som i et normalår.
Ett lyspunkt
Og i samme område som Hafjell Hotell ligger altså Nermo hotell. Hotellsjef Nermo forteller at de normalt sett er store på bryllup, noe det ikke er all verdens av når det er maks ti gjester. Alt av kurs og konferanser er også borte.
Nermo ser bare et lyspunkt i all elendigheten.
– De få gjestene vi tross alt har, har vi jo kjempegod tid til å være vertskap for. Så de skal I hvert fall få en god opplevelse.