BERGEN (Børsen): Det var et alvor over LOs olje- og gasskonferanse som denne uka ble arrangert i Bergen.
Krigen i Ukraina, høye energipriser og økt beredskap på norsk sokkel, var noe av det som preget innleggene fra statsråder, tillitsvalgte og eksperter.
- Det er en grunn for at mine kollegaer nå er ute i Nordsjøen, innledet oberstløytnant Geir Hågen Karlsen fra talerstolen.
Hågen Karlsen, som er hovedlærer ved Stabsskolen ved Forsvarets høgskole, talte til en uttalt bekymret gruppe av tillitsvalgte. Han hadde et tydelig budskap:
- Jeg tror det viktigste budskapet er at vi må være forberedt på at dette kommer til å bli langvarig, og at vi kan få oss noen ubehagelige overraskelser, sier oberstløytnanten til Børsen.

- Kan avgjøre slag
- Vi er bekymret
Dette påvirker også sikkerhetssituasjonen i Norge.
Norge leverer store mengder gass til et Europa preget av energikrise. I fjor økte norsk gassproduksjon med åtte prosent, og norske gassrørledning sørger for varme og energi til flere millioner hjem i Storbritannia og på kontinentet.
- Vi er bekymret, selvsagt. Norsk gass er det viktigste strategiske målet i Europa akkurat nå, sa oberstløytnanten fra scenen.
Hågen Karlsen forklarer dette med at den norske gasseksporten er helt avgjørende for det europeiske energimarkedet akkurat nå.
- Hvis du skal se på hva du kan gjennomføre cyberangrep eller sabotasje mot i Europa akkurat nå, så tror jeg ikke du kan finne ett mål som er mer viktig enn norsk gassforsyning til Europa, sier han.

Store utskiftninger
- Ufattelige tall
I innlegget på konferansen forsøkte oberstløytnanten å tegne et bilde av den brutale krigen i Europa. Det anslås at rundt 1000 personer blir drept og skadd hver dag, og at det totalt antall døde nå nærmer seg 100 000.
- Det er ufattelige tall, og det kan ikke sammenliknes med noe annet enn det vi opplevde under andre verdenskrig, fortsatte Hågen Karlsen, og fortalte at det trolig mest sannsynlige scenarioet er at krigen blir nettopp en lang utmattelseskrig.
Dette sier han for å «realitetsorientere» de tillitsvalgte i det han omtaler som Norges viktigste næring. Han ønsker å gi dem en større forståelse for hva krigen og sikkerhetssituasjonen innebærer. Ikke bare helt lokalt på norsk sokkel, men hele det store bildet.
- Det er lett å forstå at de ansatte også er bekymret. Det skjer så mange ting, og de får et mediebilde som av og til er ganske røft. Da er det enda viktigere at de har en realistisk oppfatning.

- Se etter mistenkelig virksomhet
De ansatte i næringen er også en del av den norske forsvarslinjen, forklarer oberstløytnanten.
- Den første forsvarslinjen er at vi er med i Nato. I det ligger blant annet avskrekking. Den andre linjen er etterretning- og sikkerhetstjenesten. Og så har vi en tredje linje, som ble veldig tydelig i diskusjonen her, er at de ansatte er til stede og følger med, sier han, og viser til at det i etterkant av innlegget hans ble ytret ønske om mer informasjon fra de tillitsvalgte.
- De er det selvsagt viktig at de forstår hva som skjer, så de vet hva de skal se etter, fortsetter Hågen Karlsen.
- Hva skal de se etter?
- Det er særlig dronene som er det åpenbare. Så kan det være annen mistenkelig virksomhet.
Oberstløytnanten bruker et eksempel på at dersom noen spørs om informasjon om noe de har rimelig grunn til å være interessert i, som sikring og svakheter på et anlegg, kan dette være grunn til å stusse.

- Umulig å sette ord på
- Gjøres veldig mye
Det er høy beredskap på norsk sokkel. Den ble spesielt trappet opp etter de antatte angrepene på gassrørledningene i Østersjøen i høst.
- Det gjøres veldig mye, og mye er ikke synlig heller. Samtidig har vi over 8000 kilometer med gassrørledninger under vann. Så det er ikke sånn at man kan holde vakt på alt sammen. Men summen av de forskjellige forsvarslinjene, som vi var inne på, gjør at de som eventuelt skulle tenke på å gjøre et anslag ser at det er vanskeligere enn som så. Det vil få konsekvenser.

- Den største tragedien
Takket av regjeringen
Under konferansens første dag tirsdag, tok en av de tillitsvalgte ordet. Han sa at det var paradoksalt at det måtte en krig til i Europa før arbeidere i denne sektoren fikk den anerkjennelsen de nå får.
Nå ble de takket av flere. Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) fortalte at hun og Norge mottok stor takknemlighet for energileveransene i møte med kollegaer i utlandet.
Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) innledet sitt innlegg med å takke næringen.

- Ingen indikasjoner
Overfor Børsen skryter Aasland også over hvordan ulike myndigheter og næringslivet samarbeider om sikkerheten på norsk sokkel.
- Vi har ingen indikasjoner på at det er noen konkrete trusler rettet mot norsk sokkel. Jeg mener at både myndighetene og selskapene jobber godt med sikkerhetsfokuset. Politiet har nå også ansvar og fullmakter for å iverksette tiltak. Vi har fått et veldig godt samarbeid om energisikkerheten mellom politi, etterretning, forsvar og myndighetene. Så jeg mener at vi hver dag gjør det vi kan være godt forberedt og føre var, sier statsråden til Børsen.
Tips oss om Bergen!
Har du et tips fra bergensområdet? Ta kontakt med vårt lokalkontor.