NORDKAPP (Dagbladet/Børsen): I år skulle flere turister enn noen gang ta turen til Nordkapp, trodde både turistnæringa, og kommunen. Klippen lengst nord bruker å myldre av eventyrlystne turister.
Nordkapp-platået er Norges mest kjente landemerke. I løpet av en «normal» sommer kommer det vel 250 000 mennesker for å oppleve turistattraksjonen.
Den 307 meter høye klippen omtales ofte som det nordligste punktet i Europa – til tross for at Knivskjelodden ligger 1452 m lenger mot nord.
Turistene som kommer til Nordkapp, har alle samme mål. De vill oppleve det Nordkapp-platåets første turist, den katolske presten Francesco Negri fra Ravenna i Italia i 1664, beskrev som verdens ende.

Ny rikingtrend har nådd Norge
Sommerbyen
Børsen møter ordføreren i byen som Nitimen har kåret til Norges sommerby – Honningsvåg – på en ikke akkurat sommerlig sommerdag. Det blåser kraftig, gradestokkene er på fire-fem plussgrader.
- Selv om det kanskje ikke akkurat er sommertemperatur i dag, ville det vært fullt med folk både på Nordkapp-platået og her i Honningsvåg, sier ordfører Jan Olsen i Nordkapp kommune.
Både han og turistnæringa trodde at det i år ville bli satt ny rekord, i antall besøkende. Det var varslet flere cruiseanløp enn noen gang tidligere. Både hotellene og campingplassene var forberedt på mye folk.

Folketomt
Men nå er det nærmest folketomt på Nordkapp. Utenlandske biler, bobiler og busser er ikke der. Heller ikke de norskregistrerte bussene som normalt frakter tusenvis av cruise-passasjerer fra Honningsvåg til platået.
- Vi er fri for både turister og corona, sier ordføreren.
- Torsdag kunne ha blitt en rekorddag. Da var det varslet at fire store cruisebåter skulle komme til Honningsvåg. Etter at corona-alarmen gikk, har samtlige cruise blitt kansellert, forteller Olsen.

Klar melding fra nordmenn: Hold dere unna
- I dag, midt på sommeren, bruker det å se ut som ei maurtue her. Det mylder med turister, fra alle verdens kanter. Det er kinesere, japanere, andre asiater, amerikanere og folk fra alle Europas land. Vi som er fastboende, tar gjerne en tur til platået for å se på folk. Det i seg selv er en opplevelse, sier ordføreren.
Når Jan Olsen stolt skal vise fra Nordkapp-platået, er det helt folketomt.
- Det er litt merkelig. Nå er det bare en håndfull mennesker her. Noen få nordmenn, et par biler med finner og et par fra Estland, sier ordfører Jan Olsen i Nordkapp kommune.
Han er bekymret for de økonomiske konsekvensene.

Stengte hoteller
Selv om SV-ordføreren ikke er kjent for å være masseturismens ivrigste forkjemper, legger han ikke skjul på at corona-restriksjonene og turistsvikten får alvorlige økonomiske følger for hele regionen.
- Mange lever av de hektiske sommermånedene. Nå har inntektene forsvunnet. Det er klart det får stor betydning. Sommeren 2020 lå an til å bli den største sesongen noen gang, sier Olsen.

Enorm øyperle selges for ukjent sum
Ved siden av de mange bobilturistene fra hele Europa, valfarter europeere i alle aldrer i privatbiler og busser til Nordkapp. De vel tre milene fra Honningsvåg til Nordkapp ligger øde når ordføreren tar med Børsen på sightseeing.
Mellom Honningsvåg og Nordkapp-platået ligger det som var et av Nord-Norges største hoteller – Scandic Nordkapp.
- Det er stengt. De 280 rommene står tomme, sier ordføreren og rister på hodet.
- Vi er i dag om lag 3200 innbyggere i kommunen, og så vidt jeg vet er vi Norges største turistkommune. I år hadde vi regnet med at det ville komme vel 300 000 turister hit. De aller fleste for å besøke selve platået, foreller Olsen.

Masseturisme
I all sin storhet og ville natur, ligger Nordkapp nå nærmest brakk. Bare noen få biler står parkert på den store parkeringsplassen.
- Det er jo en enestående mulighet for alle som har drømt, eller tenkt å ta en tur til Nordkapp, å gjøre det i år. Nå er det mulighet til å oppleve platået uten masseturismen. Det blir en annerledes, og mektig opplevelse, sier Olsen.

Selv om cruiseturistene, og de aller fleste utlendingene ikke får lov til å komme til Norge, har ordfører Olsen håp om at flere nordmenn tar turen i år. Det er ikke mer enn to til tre dagers kjøring fra Øst- eller Vestlandet til Nordkapp.
- Alle er velkomne, sier Olsen
Han ønsker absolutt turistene tilbake til Nordkapp, men er samtidig kritisk til masseturismen.
- Naturen vår er svært sårbar. Denne unike naturperla må vi ta vare på, sier Jan Olsen.
