- Vi er fri for både corona og turister

Ikoniske Nordkapp, Norges fremste turistmål, er tomt for turister. Coronaviruset har skremt bort alle.

TOMT: Nordkapp kommune forberedte seg på et rekordår for turistindustrien. Slik ble det ikke. Foto / video: Henning Lillegård Vis mer
Publisert

NORDKAPP (Dagbladet/Børsen): I år skulle flere turister enn noen gang ta turen til Nordkapp, trodde både turistnæringa, og kommunen. Klippen lengst nord bruker å myldre av eventyrlystne turister.

Nordkapp-platået er Norges mest kjente landemerke. I løpet av en «normal» sommer kommer det vel 250 000 mennesker for å oppleve turistattraksjonen.

Den 307 meter høye klippen omtales ofte som det nordligste punktet i Europa – til tross for at Knivskjelodden ligger 1452 m lenger mot nord.

Turistene som kommer til Nordkapp, har alle samme mål. De vill oppleve det Nordkapp-platåets første turist, den katolske presten Francesco Negri fra Ravenna i Italia i 1664, beskrev som verdens ende.

Sommerbyen

Børsen møter ordføreren i byen som Nitimen har kåret til Norges sommerby – Honningsvåg – på en ikke akkurat sommerlig sommerdag. Det blåser kraftig, gradestokkene er på fire-fem plussgrader.

- Selv om det kanskje ikke akkurat er sommertemperatur i dag, ville det vært fullt med folk både på Nordkapp-platået og her i Honningsvåg, sier ordfører Jan Olsen i Nordkapp kommune.

Både han og turistnæringa trodde at det i år ville bli satt ny rekord, i antall besøkende. Det var varslet flere cruiseanløp enn noen gang tidligere. Både hotellene og campingplassene var forberedt på mye folk.

INGEN BÅTER: - I turistsesongen kommer det flere båter om dagen til Honningsvåg. Etter coronaen, har besøkene blitt kansellert, forteller ordfører Jan Olsen i Nordkapp kommune. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
INGEN BÅTER: - I turistsesongen kommer det flere båter om dagen til Honningsvåg. Etter coronaen, har besøkene blitt kansellert, forteller ordfører Jan Olsen i Nordkapp kommune. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Folketomt

Men nå er det nærmest folketomt på Nordkapp. Utenlandske biler, bobiler og busser er ikke der. Heller ikke de norskregistrerte bussene som normalt frakter tusenvis av cruise-passasjerer fra Honningsvåg til platået.

- Vi er fri for både turister og corona, sier ordføreren.

- Torsdag kunne ha blitt en rekorddag. Da var det varslet at fire store cruisebåter skulle komme til Honningsvåg. Etter at corona-alarmen gikk, har samtlige cruise blitt kansellert, forteller Olsen.

- I dag, midt på sommeren, bruker det å se ut som ei maurtue her. Det mylder med turister, fra alle verdens kanter. Det er kinesere, japanere, andre asiater, amerikanere og folk fra alle Europas land. Vi som er fastboende, tar gjerne en tur til platået for å se på folk. Det i seg selv er en opplevelse, sier ordføreren.

Når Jan Olsen stolt skal vise fra Nordkapp-platået, er det helt folketomt.

- Det er litt merkelig. Nå er det bare en håndfull mennesker her. Noen få nordmenn, et par biler med finner og et par fra Estland, sier ordfører Jan Olsen i Nordkapp kommune.

Han er bekymret for de økonomiske konsekvensene.

HELT TOMT: På en vanlig dag er det helt fullt på parkeringsplassen ved Nordkapp-platået. Nå er det tomt. På en god sommerdag er det 6-7000 turister på platået. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
HELT TOMT: På en vanlig dag er det helt fullt på parkeringsplassen ved Nordkapp-platået. Nå er det tomt. På en god sommerdag er det 6-7000 turister på platået. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Stengte hoteller

Selv om SV-ordføreren ikke er kjent for å være masseturismens ivrigste forkjemper, legger han ikke skjul på at corona-restriksjonene og turistsvikten får alvorlige økonomiske følger for hele regionen.

- Mange lever av de hektiske sommermånedene. Nå har inntektene forsvunnet. Det er klart det får stor betydning. Sommeren 2020 lå an til å bli den største sesongen noen gang, sier Olsen.

Ved siden av de mange bobilturistene fra hele Europa, valfarter europeere i alle aldrer i privatbiler og busser til Nordkapp. De vel tre milene fra Honningsvåg til Nordkapp ligger øde når ordføreren tar med Børsen på sightseeing.

Mellom Honningsvåg og Nordkapp-platået ligger det som var et av Nord-Norges største hoteller – Scandic Nordkapp.

- Det er stengt. De 280 rommene står tomme, sier ordføreren og rister på hodet.

- Vi er i dag om lag 3200 innbyggere i kommunen, og så vidt jeg vet er vi Norges største turistkommune. I år hadde vi regnet med at det ville komme vel 300 000 turister hit. De aller fleste for å besøke selve platået, foreller Olsen.

STENGT: Scandic Nordkapp holder i sommer stengt. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
STENGT: Scandic Nordkapp holder i sommer stengt. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Masseturisme

I all sin storhet og ville natur, ligger Nordkapp nå nærmest brakk. Bare noen få biler står parkert på den store parkeringsplassen.

- Det er jo en enestående mulighet for alle som har drømt, eller tenkt å ta en tur til Nordkapp, å gjøre det i år. Nå er det mulighet til å oppleve platået uten masseturismen. Det blir en annerledes, og mektig opplevelse, sier Olsen.

EN HÅNDFULL: I løpet av de to tre timene Dagbladet var på Nordkapp-platået, var det bare en håndfull turister som besøkte stedet. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
EN HÅNDFULL: I løpet av de to tre timene Dagbladet var på Nordkapp-platået, var det bare en håndfull turister som besøkte stedet. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Selv om cruiseturistene, og de aller fleste utlendingene ikke får lov til å komme til Norge, har ordfører Olsen håp om at flere nordmenn tar turen i år. Det er ikke mer enn to til tre dagers kjøring fra Øst- eller Vestlandet til Nordkapp.

- Alle er velkomne, sier Olsen

Han ønsker absolutt turistene tilbake til Nordkapp, men er samtidig kritisk til masseturismen.

- Naturen vår er svært sårbar. Denne unike naturperla må vi ta vare på, sier Jan Olsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer