- Vi frykter konkurser og permitteringer

Slår alarm. Coronaviruset kan føre til konkurser og permitteringer, varsler administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv.

IDYLL: NHO Reiseliv frykter at færre vil glede seg over solnedganger over Ålesund og andre norske turistperler de neste månedene. Foto: Halvard Alvik, NTB scanpix
IDYLL: NHO Reiseliv frykter at færre vil glede seg over solnedganger over Ålesund og andre norske turistperler de neste månedene. Foto: Halvard Alvik, NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er nå bare et spørsmål om tid før de første varslene om permitteringer kommer i reiselivsbransjen, ifølge bransjeorganisasjonen NHO Reiseliv.

- Dette kan bli dramatisk. Noen av våre medlemsbedrifter har begynt å drøfte permitteringer og varsler om det, sier Magne Kristensen som er direktør for arbeidslivspolitikk i NHO Reiseliv til Børsen.

– Hvis en stor andel av både det norske og utenlandske markedet uteblir, vil det få konsekvenser for norsk reiseliv over hele landet. Mer enn én av tre hoteller går i dag med underskudd, og gjennomsnittlig driftsmargin er nede i null prosent for norske overnattingsbedrifter. Vi frykter konkurser og permitteringer av ansatte hvis de mister en stor andel av kundene sine, istemmer administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv.

Avbestilte hotellrom og kutt i flytilbudet er allerede merkbare effekter av coronaviruset. I forrige uke ble det kjent at den norske elektronikkprodusenten Hapro har sendt permitteringsvarsel til sine 240 ansatte. I dag varslet SAS at de kutter antall ruter til Italia og at permitteringer vurderes.

CORONA: Legen Harald Meling Dobloug svarer på lesernes spørsmål om coronaviruset covid-19. Foto: NTB Scanpix. Programleder: Emilie Rydning. Klipp: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

- Stor bekymring

- Virus og smittefare er en ting. Men frykten for å reise er det som rammer oss hardest nå. Det er for tidlig å si hvor hardt dette kan slå ut, men flere bedrifter vurderer permitteringer, sier Kristensen.

Allerede i forrige uke fortalte reiselivet i Lofoten til Børsen at de registrerer avbestillinger.

- Dette er en bransje med lave driftsmarginer. Det skal lite til før det blir problematisk, alvorlig og dramatisk. Fra tidligere virus-situasjoner har vi erfaring for at det går over, men nå er det bestillinger fram i tid som blir kansellert. Dette blir skummelt om coronasituasjonen får konsekvenser langt fram i tid, sier han til Børsen.

Kristensen sitter ikke på konkrete opplysninger om permitteringsvarsler på bedriftsnivå.

- Det er stor bekymring blant bedriftene for hvordan virusfrykten vil påvirke folks reisemønster og planer fram mot sommeren og året 2020 som helhet. Det vil kunne få store konsekvenser selv om helsemyndighetene ikke fraråder reising, presiserer Krohn Devold.

CORONAVIRUS: Viruset ble først oppdaget i Wuhan sør i Kina. Der har myndighetene innført febersjekker ved byens flyplass, togstasjoner og motorveier, og et stort nyttårsarrangement er også avlyst. Video: AP. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Avbestillinger

De store hotellkjedene Børsen har vært i kontakt med forteller om løpende møtevirksomhet, tett oppfølging av situasjonen og dialog med de ansattes representanter.

- Vi er i dialog med alle tillitsvalgte og følger situasjonen tett. Per i dag er det ikke blitt sendt ut permitteringsvarsel, sier administrerende direktør Asle Prestegård i Scandic-hotellene.

Han ønsker ikke å opplyse om og i så fall hvordan kjedens hoteller så langt er berørt av eventuelle avbestillinger.

Administrerende direktør Morten Thorvaldsen i Thon Hotels sier at de registrerer avbestillinger.

- Først og fremst er det Kirkenes, Hammerfest og Tromsø i tillegg til Oslo hvor vi registrerer avbestillinger. Så langt forsøker vi å dekke opp med markedsrettede tiltak i nærmarkedet. I øyeblikket er vi langt unna permitteringer. Men samtidig kan det ikke utelukkes dersom situasjonen vedvarer, sier Thorvaldsen til Børsen.

Choice-kjeden har så langt ikke besvart Børsens henvendelser.

Slår inn i oppgjøret

I disse dager er NHOs representantskap samlet i Bergen for å vedta hvor langt arbeidsgiversiden vil strekke seg i det kommende lønnsoppgjøret.

Magne Kristensen i NHO Reiseliv er tydelig på at det ikke er mulig å se bort fra coronausikkerheten.

- Det er ikke tvil om at dette allerede får økonomiske konsekvenser i en hardt presset næring med knappe marginer og solide lønnsoppgjør bak oss. Så den nye situasjonen forsterker vårt standpunkt om at lønnsoppgjøret må bli moderat.

- Hva innebærer det?

- Forventningene må ned.

Fellesforbundets leder Jørn Eggum sier følgende til advarselen fra arbeidsgiversiden i NHO Reiseliv.

- Fellesforbundet er alltid ansvarlige. Så forhandlingene vil gjennomføres som planlagt og vi vil, som alltid, forholde oss til situasjoner som dukker opp fortløpende. Når det gjelder utgangspunktet for forhandlingene, så forholder vi oss til det felles grunnlaget som ligger der fra Teknisk beregningsutvalg. Det er ingen grunn til å spekulere ut over det på nåværende tidspunkt, sier han til Børsen.

FENGENDE: Helsevesenet i Vietnam har publisert en musikkvideo, i håp om å spre bevissthet rundt coronaviruset. Reporter: Christian Wehus. Video: Helsevesenet i Vietnam. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer