Britannia Hotel stengt for fjerde gang:

- Vi gråt og var lei oss

Britannia Hotel i Trondheim har tapt enorme summer i løpet av pandemien. Denne uka stengte de dørene for fjerde gang. Skuffende og urettferdig, mener hotelldirektør Mikael Forselius.

BRITANNIA HOTEL: Bli med Mikael Forselius på innsiden av Britannia Hotel som stenger ned for fjerde gang. Vis mer
Publisert

TRONDHEIM (Dagbladet): - Vi har bestemt oss for at skjenkestopp er som næringsforbud for Britannia, så mister vi skjenkingen, da stenger vi.

Det forteller hotelldirektør Mikael Forselius ved Britannia Hotell til Dagbladet.

Mandag måtte han for fjerde gang i løpet av pandemien stenge dørene til det ærverdige hotellet i Trondheim sentrum, etter at kommunen besluttet skjenkestopp som følge av økt smitte.

- Det har ikke noe med inntekt å gjøre, men det er en så stor del av opplevelsen. Vi sier jo at vi skal være en destinasjon, og da må alt være komplett. Skjenkingen et viktig element, og kan vi ikke gi det, da stenger vi. Vi kaller oss jo «House of celebration», og da må alle elementene inn.

- KATASTROFE: - Økonomisk er det en katastrofe å åpne og stenge. Vi har tapt enorme summer, sier hotelldirektør Mikael Forselius ved Britannia Hotel, som måtte stenge dørene igjen på grunn av coronaviruset. Hans Arne Vedlog / Dagbladet
- KATASTROFE: - Økonomisk er det en katastrofe å åpne og stenge. Vi har tapt enorme summer, sier hotelldirektør Mikael Forselius ved Britannia Hotel, som måtte stenge dørene igjen på grunn av coronaviruset. Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Lever for det her

Siden det eksklusive hotellet gjenåpnet dørene etter renovering i april 2019, har både norske og internasjonale gjester strømmet til. Hotellets historie strekker seg 150 år tilbake i tid, og både kongelige, superstjerner og polfarere har stått på gjestelista.

Nå står hotellets 233 rom, de seks restaurantene, og andre fasiliteter, tomme, og flere hundre ansatte er sendt hjem for fjerde gang.

- Dette endrer livet til 370 personer, sier Forselius.

- Vi lever for det her, og alle blir lei seg. Både jeg og de andre ansatte er emosjonelle, fordi vi er vant til å gå «all in». Det er beviset på hvor godt vi driver dette hotellet. Da blir man emosjonell og har hjertet utenpå kroppen, så vi gråt og var lei oss. Vi var skuffet og følte oss urettferdig behandlet, til tross for at vi har gjort alt riktig.

EN DESTINASJON: Det 150 år gamle hotellet Britannia i Trondheim sentrum har som mål å være en destinasjon i seg selv. Det fungerer dårlig uten å kunne selge alkohol, forklarer hotelldirektøren. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
EN DESTINASJON: Det 150 år gamle hotellet Britannia i Trondheim sentrum har som mål å være en destinasjon i seg selv. Det fungerer dårlig uten å kunne selge alkohol, forklarer hotelldirektøren. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Ekstremt urettferdig

Han forteller at de to første nedstengingene, i henholdsvis mars 2020 og smittetoppen i Trondheim rundt jul, var forståelig. De to siste gangene har ikke hotelldirektøren vært like forståelsesfull.

- Med den nasjonale skjenkestoppen i påska, da følte vi at vi tok en for laget og for Oslo, så det føltes ekstremt urettferdig, sier han og legger til:

- Den som kom nå var mer overraskende. Vi har en liten smitteoppgang i Trondheim, men fortsatt lite sammenliknet med andre steder.

Vaksineringen har også kommet langt, påpeker han.

- Britannia har hatt 200 000 gjester og null smitte i denne perioden. Ingen steder er så regulert og trygt som en vanlig restaurant, og det er betydelig tryggere enn et nachspiel hjemme. Jeg ønsker meg en differensiering.

- Et sted må vi si at «nå må vi få i gang samfunnet igjen fortest mulig, for vi har sikret dem som er mest utsatt. Nå er det langt fra at vi sprenger kapasiteten på sykehusene». Det er det jeg har stilt spørsmål ved, for jeg sutrer ikke, jeg sier bare hva jeg mener om det.

- En økonomisk katastrofe

Når Trondheim åpner igjen, kan Forselius imidlertid se fram mot en travel tid for Britannia.

- Bookingen vår er eventyrlig. Nå har vi bokført 22 000 romdøgn de neste 12 månedene. På samme tid i fjor, midt i mørket, hadde vi 9000, så det ser enda bedre ut i år, sier han.

Men bookinger til tross - stengte dører har hatt sin pris.

SPEILSALEN: En av Britannias seks restauranter holder til i den ærverdige Speilsalen i hotellet, og ble i fjor hedret med en Michelin-stjerne. Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SPEILSALEN: En av Britannias seks restauranter holder til i den ærverdige Speilsalen i hotellet, og ble i fjor hedret med en Michelin-stjerne. Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Økonomisk er det en katastrofe å åpne og stenge. Vi har tapt enorme summer. Men heldigvis har vi en eier som synes det viktigste er et godt produkt og at alle ansatte skal tilbake i jobb. Vi tenker langsiktig, og vi drømmer om at 2022 skal være uten stengninger og at vi skal få bevise hva Britannia går for.

Ifølge Forselius har Britannia stått helt på egne bein gjennom pandemien, og ikke tatt ut en eneste krone i offentlig tilskudd.

- Vi har heller ikke sagt opp noen og tvert imot økt staben. I visse avdelinger, som renhold, er det dobling av folk, for det trengs for å desinfisere hver eneste kvadrat av 22 000 kvadratmeter to ganger om dagen. Og bare tenk på alle tidagerspermitteringene vi betaler.

Hotellets seks restauranter har også vært stappfulle av råvarer før hver eneste nedstenging, forteller han. Mye av maten har blant annet blitt donert bort til et lokalt eldresenter.

- Men det er snakk om enorme summer, legger han til.

Klare

Forselius er imidlertid ikke en mann som er langsur, og allerede tirsdag vendte han og de ansatte blikket framover.

- Nå er fokuset åpning, og alt som er bra med livet. Det er fint vær, laksesesongen er i gang, og vi har masse bookinger. Nå gjør vi oss bare klare til neste tirsdag klokka 9, sier Forselius.

Da skal tiltakene revurderes av formannskapet i Trondheim kommune.

FRISONE: - Konseptet vi har, er at dette skal være en frisone. Kommer du innenfor dørene her, så kunne du like gjerne vært i London eller Paris. Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FRISONE: - Konseptet vi har, er at dette skal være en frisone. Kommer du innenfor dørene her, så kunne du like gjerne vært i London eller Paris. Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Da håper jeg vi kan få til en løsning som gjør at vi kan åpne med tøffe restriksjoner. I verste fall kan vi nok åpne den 16. juni. Det tror jeg. Jeg er ingen ekspert, men jeg har hatt rett hver gang tidligere, ler han.

- Redd for å miste kontrollen

Kommunedirektør Morten Wolden i Trondheim kommune sier han har opplevd stor frustrasjon i utelivet i byen, etter at det ble innført skjenkestopp denne uka.

- Det er ingen tvil om det. De syntes det var veldig urettferdig, fordi de har vært veldig flinke i Trondheim, sier han til Dagbladet.

Wolden er klar på at kommunen nå måtte ta grep.

- Gjennom helga hadde vi tett kontakt med smittesporingsteamet, som sa vi var i en ny situasjon fordi man ikke klare å spore smitten til hver enkelt, bare til hvilket miljø man ble smittet. Det poppet opp smitteklynger flere steder, og da så man at det her klarer vi ikke, og vi er redd for å miste kontrollen, og da er vi ille ute.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer