Norwegian:

- Vi har reddet flyselskapet

Etter en lang og dramatisk periode for Norwegian, varsler flygiganten at de omsider forlater konkursbeskyttelsen.

- SKREVET HISTORIE: Konsernsjef Jacob Schram i Norwegian jubler over at selskapet omsider forlater konkursbeskyttelsen. Foto: REUTERS/Victoria Klesty
- SKREVET HISTORIE: Konsernsjef Jacob Schram i Norwegian jubler over at selskapet omsider forlater konkursbeskyttelsen. Foto: REUTERS/Victoria Klesty Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Coronarammede Norwegian forlater konkursbeskyttelsen, opplyser selskapet i en pressemelding.

- I dag har vi skrevet historie, ikke bare Norwegian-historie og i luftfarten, men også norgeshistorie, sier konsernsjef Jacob Schram i Norwegian på en pressekonferanse onsdag formiddag.

Schram sier at selskapet gjennom pandemien har vært inne i en lang og mørk tunnel.

- Ingen bransje overlever særlig lenge uten kunder. Da pandemien traff oss, forsvant alle kundene våre fra en dag til en annen.

Han sier selskapet har «benyttet dvalen maksimalt» og starter med blanke ark.

- Vi har reddet et flyselskap som har en enorm verdi for Norge, og som binder dette langstrakte landet sammen fra nord til sør, og øst til vest, sier han.

- Flere tusen kreditorer

Norwegians finansdirektør Geir Karlsen sier at det siste året, og spesielt de siste seks månedene har vært en intens periode.

- Vi har forhandlet med 30–40 store banker og flere tusen kreditorer, sier han.

Karlsen sier at selskapet har hatt tre hovedmål i rekonstruksjonsprosessen:

- Det første har vært å overleve. Det har også vært viktig med fleksibilitet, slik at vi kan bygge opp selskapet i takt med at coronasituasjonen blir lettere. For det tredje har vi ønsket at selskapet skal være enda mer konkurransedyktig enn før pandemien.

Kraftig oppsving

En god del av de friske pengene som nå kommer inn i selskapet, kommer fra utstedelse av nye aksjer, og fra torsdag vil det være over 700 millioner noterte aksjer i Norwegian mot dagens 42 millioner.

Norwegian-aksjen stiger kraftig på børsen onsdag formiddag, etter først å ha blitt rutinemessig pauset på grunn av store svingninger. Handelen var raskt igang igjen, og aksjen er opp 25,9 prosent i skrivende stund.

Det er en snuoperasjon siden i går, da aksjen i løpet av dagen falt opptil 37 prosent. Aksjen var ned 18 prosent etter endt handel tirsdag, på første handelsdag etter kapitalinnhentingen.

Fredriksen ble storeier

I mai ble det kjent at seks såkalte hjørnesteinsinvestorer, som til sammen har forpliktet seg til å kjøpe aksjer for 2,9 milliarder kroner i kapitalinnhentingen. I går var fordelingen klar.

Milliardær John Fredriksen ble ny storeier i Norwegian, med en eierandel på nesten 20 prosent.

Sundt AS, Folketrygdfondet og DNB Asset Management sitter med eierandeler på henholdsvis 17,6, 6,9 og 12,02 prosent av aksjekapitalen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer