- Vi klør oss i hodet

«Worst-case scenario» slo til, men aksjemarkedet reagerer ikke som ventet.

UVENTET: Børsene har noe uventet hatt en stigende kurve mens man avventer det endelige valgresultatet fra USA. Foto: Andrew Kelly / Reuters / NTB
UVENTET: Børsene har noe uventet hatt en stigende kurve mens man avventer det endelige valgresultatet fra USA. Foto: Andrew Kelly / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I skrivende stund er det fremdeles ikke avgjort hvem som blir USAs president de neste fire åra.

Det telles fremdeles stemmer i vippestatene, og det er rett og slett umulig å fastslå hvem som vinner av Joe Biden og Donald Trump.

Trump erklærte onsdag morgen norsk tid at han hadde vunnet valget, og skal være klar til å gå helt til høyesterett dersom det viser seg at han til slutt taper.

Live-published photos and videos via Shootitlive

«Worst-case scenario»

Mandag snakket Børsen med senior porteføljeforvalter i Storebrand Olav Chen. Da skisserte han opp det han opplevde som et «worst-case scenario» for økonomien:

At Biden vinner presidentvalget, men at republikanerne beholder kontrollen i Senatet. Det ville være ugunstig for markedet.

- Hva sier du nå som «worst-case» er en helt reell mulighet?

- Det er helt klart at det scenarioet er mer sannsynlig nå, sier Chen og fortsetter:

- Det som har vært den største overraskelsen er aksjemarkedet. At renta har reagert på den måten den har gjort, ved å falle, det var ventet, men jeg og mange andre, vi klør oss litt i hodet over utviklingen på aksjemarkedet.

- Bedre enn fryktet

For på tross av alt har markedene så langt ikke reagert spesielt negativt. Oslo Børs startet nedover på morgenkvisten i dag, men hentet seg raskt inn igjen.

- Markedet har egentlig tatt dette ganske pent. Framtidsprisene på S&P 500 er svakt positiv, så foreløpig har dette gått bedre enn fryktet, sier sjeføkonom i Nordea, Erik Bruce, til Børsen.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Det er mye som står på spill, og mange valgutganger man kan se for seg, som på forskjellige måter vil påvirke økonomien.

Dersom Joe Biden blir president, men - sånn som det ser ut nå - demokratene ikke lykkes i å få flertallet i Senatet, vil det være vanskelig for Biden å få gjennomslag for sin politikk.

Krisepakke

I en sterkt coronarammet amerikansk økonomi venter nå markedene på en kraftig krisepakke, som trolig hadde kommet på nyåret dersom Biden og demokratene hadde flertall i både Representantenes hus og Senatet.

Den kommer neppe nå, og dersom republikanerne og demokratene klarer å komme til en enighet, vil pakken neppe være like kraftig som den hadde blitt om demokratene hadde begge hendene på rattet.

Dersom de to delene av Kongressen er delt mellom demokratene og republikanerne, er det vanskelig for den til enhver tid sittende president å få gjennom det han ønsker.

- Hadde vi fått en klar Biden-seier, som lå i kortene på meningsmålingene, så ville vi visst at vi fikk en kraftig finanspakke på nyåret. Det er mer usikkert nå, og det er ikke bra for markedet, sier Bruce.

Oppgang på markedet

Men inntil videre har blant annet framtidsprisene på børsindeksen S&P 500 gått opp. Chen sier at gitt det scenarioet vi nå har, hadde han ventet at aksjemarkedet hadde falt.

Han peker på at man nå ser en sektorrotasjon. De bransjene som tjener på en Trump-seier med et lavere skattetrykk, og de som tjener på at rentene faller tilbake når markedet ikke blir stimulert med en kraftig krisepakke fra Biden, går opp.

- Vi ser det at teknologiaksjene har steget. Nasdaq har steget, mens industriindeksen Dow Jones har falt. Vi har fått en rotasjon som i sum endte positivt, sier Chen.

Bruce i Nordea peker på at det er ting som trekker markedene i forskjellige retninger.

- En Biden-seier med delt kongress betyr kanskje mindre regulering av teknologigigantene, mindre regulering av oljevirksomhet, det betyr at det ikke blir økning i selskapsskattene, sier Bruce, som likevel er klar på at dette ikke er det ideelle utfallet.

- Hvis vi ser på sikt så er det en coronarammet økonomi som trenger kraftig stimulans for å være sikker på å komme på beina igjen. Da hadde det nok vært bedre med en «blå bølge», sier Bruce.

«Blå bølge» er ensbetydende med at demokratene sikrer seg flertallet i Senatet, i tillegg til presidenten.

CORONAPOSITIV: Dagbladets kommentator, Morten Strand, kommenterer nyheten om at Trump har testet positivt på covid-19. Vis mer

- Store svingninger

Chen tror markedet vil være urolig i dagene som kommer.

- Vi må belage oss på store svingninger de neste dagene i forhold til en avklaring og telling av stemmer. Nå skjedde jo det mange fryktet, at Trump ville deklarere seier før stemmene er ferdigtelt, sier Chen og fortsetter:

- Men hva betyr det egentlig når han skal sende masse advokater til høyesterett, det er ingen som skjønner helt hva det innebærer, verken hos oss eller i USA.

- Men hvordan vil markedene reagere dersom det lenge er uavklart hvem som har vunnet valget?

- Det er negativt. Det vil skape større svingninger hvis det drøyer med tanke på hvem som blir president, hvis ikke Trump frivillig gir seg. Hvis det skulle være sånn at Biden etter tellingen ser at han har tapt, og frivillig gir seg, da slipper man den usikkerheten.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer